Συσκέψεις στα χωριά της Ικαρίας για τα ζητήματα της υγείας

Η Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας, ως συνέχεια των κινητοποιήσεων, μαζί με συλλόγους, σωματεία και φορείς του νησιού, που αφορούν το θέμα της Υγείας, αρχικά ενημερώνει συνοπτικά για τις έως τώρα δράσεις που συμμετείχε το τελευταίο διάστημα ώστε το δικαίωμα στην Υγεία να είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα:

7.3.23: Κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ικαρίας, μαζί με τον Σ.Ε.Ν.Ι και συλλόγους γονέων του νησιού, για την αποτροπή μετακίνησης των παιδιάτρων του Νοσοκομείου προς αυτό της Σάμου.

25.5.23: Έγγραφη διαμαρτυρία προς Υπ.Υγείας, 2η ΔΥΠΕ, 3μελής Διοικούσα Επιτροπή ΚΥ Ευδήλου, η οποία προσυπογράφτηκε από 49 συλλόγους, σωματεία και φορείς της Ικαρίας, σχετικά με τη μετακίνηση της μοναδικής ιατρού των Ραχών για εφημερίες στο Κ.Υ Ευδήλου καθώς και για την κάλυψη όλων των υγειονομικών κενών των δημόσιων δομών Υγείας της Ικαρίας.

12.6.23: Κινητοποίηση στο Π.Π.Ιατρείο Ραχών ως πρώτη αντίδραση στη μετακίνηση της μοναδικής ιατρού των Ραχών σε άλλη περιοχή.

17.6.23: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Υ. Ευδήλου, μέρα όπου η μοναδική ιατρός των Ραχών εφημέρευε σε αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις των υγειονομικών αρχών ότι το θέμα θα είχε λυθεί…

21.6.23: Νέα κινητοποίηση στο Π.Π.Ιατρείο Ραχών για την συνεχιζόμενη μετακίνηση της ιατρού των Ραχών σε συνεχιζόμενες εφημερίες στο Κ.Υ Ευδήλου.

28.6.23: Κοινή σύσκεψη-συζήτηση στο γήπεδο μπάσκετ Ραχών, με συλλόγους και φορείς της Ικαρίας για την συνέχιση των κινητοποιήσεων για την Υγεία.

30.6.23: Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο Κ.Υ. Ευδήλου.

3.7.23: Παρέμβαση με ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας , που έγινε στο Χριστό Ραχών.  

Ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για τα ζητήματα της Υγείας προγραμματίζονται για τον μήνα Ιούλη οι εξής συγκεντρώσεις ενημέρωσης:

  • Τρίτη 25 Ιούλη: στο Φραντάτο (πλατεία) στις 9 μ.μ.
  • Παρασκευή 28 Ιούλη: στο Καρκινάγρι (καφενεία) στις 9 μ.μ.

Ενώ προγραμματίζονται και στα υπόλοιπα χωριά, με ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σε νέο δελτίο τύπου.  

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΠΡΟΤΡΟΠΗ για  ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ από τους ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ της ΙΚΑΡΙΑΣ στις ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ      

«Η Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας χαιρετίζει τους μόνιμους κατοίκους καθώς και τους επισκέπτες του νησιού μας και εύχεται σε όλους  να περάσουν ωραία, σε όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του νησιού. Αυτός ο τόπος είναι μαγευτικός αλλά ταυτόχρονα έχει και σοβαρά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα της Υγείας, που πιστεύουμε ότι πρέπει όλοι να γνωρίζουν.

Πρώην και νυν κυβερνώντες έχουν αφήσει στη μοίρα τους χιλιάδες ανθρώπους, αφού οι ελλείψεις και τα κενά στις δομές υγείας είναι τραγικά.   Κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς και σωματεία, εδώ και χρόνια, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες είναι σε συνεχείς κινητοποιήσεις αφού:  

Η χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, τόσο του Νοσοκομείου Αγ. Κηρύκου, όσο και του Κ. Υ. Ευδήλου αλλά και του Π.Π. Ιατρείου Ραχών, έχει οδηγήσει σε μία κατάσταση επικίνδυνη για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες του καλοκαιριού.

Οι εφημερίες είναι επισφαλείς, το τμήμα επειγόντων λειτουργεί αρκετές ημέρες του μήνα αποκλειστικά με ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς. 

Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί χειρουργικός τομέας, αφού δεν υπάρχει χειρούργος, με αποτέλεσμα οι  αεροκομιδές να είναι συχνές ακόμη και για απλά περιστατικά. Για τα σοβαρά ελπίζουμε στην τύχη και στον καλό καιρό.

Ειδικότητες ζωτικής σημασίας στο Νοσοκομείο είναι μονές ενώ πολλές δεν υπάρχουν καθόλου όπως: πνευμονολόγος, ενδοκρινολόγος, ψυχίατρος, ουρολόγος, οφθαλμίατρος κτλ. 

Ο αξονικός του τομογράφος,  που πολλές φορές δεν λειτουργεί, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ακτινοδιαγνώστης. Η μονάδα τεχνητού νεφρού κι αυτή υπολειτουργεί.

Πολλοί γιατροί και εργαζόμενοι στις δομές υγείας είναι συμβασιούχοι ενώ το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες.

Στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου είναι καλυμμένες μόνο δύο από τις οκτώ θέσεις ιατρών.

Στο κατά τ’ άλλα «πολυδύναμο» Ιατρείο Ραχών υπάρχει μία και μοναδική ιατρός αντί για τέσσερεις ενώ αυτή η μοναδική ιατρός αναγκάζεται να αφήνει μια τόσο μεγάλη περιοχή με 2500 μόνιμους κατοίκους, που αυτές τις μέρες ο αριθμός τριπλασιάζεται, για να κάνει εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου, όπως αντίστοιχα οι γιατροί του Μαγγανίτη και του Καρκιναγρίου.

Απαιτούμε εδώ και τώρα, για τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες της Ικαρίας:

  • Η ιατρός του Πολυδύναμου Ιατρείου Ραχών να εκτελεί τις εφημερίες της στο Ιατρείο Ραχών και όχι σε άλλη περιοχή.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμων ιατρών όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού μας και να σταματήσουν οι μετακινήσεις – μπαλώματα των γιατρών!!!»

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.