Προτάσεις ΛΑΣ για τη διάσωση του Λωβοκομείου Χίου

Προτάσεις ΛΑΣ για τη διάσωση του Λωβοκομείου Χίου

Τους αγώνες, προτάσεις και προβληματισμούς του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού και Αθλητικού συλλόγου Κοφινά- Σήφι, που χρόνια τώρα παλεύει να βρεθεί μια λύση για το μνημείο που βρίσκεται στην περιοχή του, το Λωβοκομείο (το Λεπροκομείο της Χίου), άκουσαν από πρώτο χέρι οι εκπρόσωποι από τη Λαϊκή Συσπείρωση τόσο του Δήμου Χίου όσο και την αντίστοιχη παράταξη στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και ο Μάρκος Σκούφαλος, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Χίου, βρέθηκαν στο χώρο μετά από την αξιέπαινη πρωτοβουλία του συγκεκριμένου συλλόγου, που παλεύει εδώ και 40 χρόνια να δρομολογηθεί μία λύση.

«Για τη Λαϊκή συσπείρωση το Λωβοκομείο αποτελεί αναπόσπαστο μνημείο της νεότερης ιστορίας του νησιού μας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί αναφορικά με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν», σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο παρατάξεων επισημαίνοντας «τις ευθύνες των κυβερνώντων αλλά και των αυτοδιοικητικών αρχών» που -όπως υποστηρίζουν- μέχρι τώρα αφήνουν το μνημείο να καταρρέει. Τονίζουν επίσης ότι είναι αντίθετοι με λύσεις Σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- ΣΔΙΤ – καθώς και αυτές που μετατρέπουν το μνημείο σε χώρο προσέλκυσης επενδυτών.

«Μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις είτε του υπουργείου πολιτισμού είτε συναρμοδίων υπουργείων, είτε σχετικών προγραμμάτων, πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι μελέτες- κατασκευές, για ένα έργο που θα θυμίζει, θα διδάσκει και θα προστατεύει την ιστορία μας αφενός, αφετέρου θα αποτελέσει ένα σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο, όπως είναι τα αντίστοιχα στην Ελλάδα και στο νησί, με τον απαραίτητο μόνιμο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Σκοπός, να διασυνδέεται και με την επιστημονική κοινότητα μέσω συνεδρίων ιατρικής και με άλλους τομείς, όπως οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία, ο θρησκευτικός τουρισμός, κλπ, επικουρώντας έτσι τη βασική λειτουργία του», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης.Δεσμεύτηκαν δε ότι θα φέρουν το θέμα σε Δήμο και Περιφέρεια, ενώ μέσω της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ θα φέρουν το θέμα στη Βουλή.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.