Ο Στρατηγός άνεμος και οι άλλοι Ηρόστρατοι

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας για το Σαμιακό βήμα

Ο περιφερειακός σύμβουλος, π. νομάρχης Σάμου, γιατρός Μανώλης Κάρλας, γράφει με αφορμή τα δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. «Πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, μέγεθος που δυσκολεύεσαι να το πεις, να το δεις και να το πιστέψεις.Προτού καούν τα πάντα, ακόμα και το ιδιόηχο 112, πρέπει να προχωρήσουμε, με ταχύτατους ρυθμούς, στην σύνταξη και εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Τουλάχιστον τρία πoρίσματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που το καθένα τους προέκυψε μετά από μεγάλες επιχώριες περιβαλλοντικές καταστροφές, ζητούν αξιοποίηση, επικαιροποίηση και την συνακόλουθη άμεση εφαρμογή τους:

Α) Το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.

Β) Το ανάλογο κείμενο της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής υπό την προεδρία του σημερινού πρωθυπουργού, απλού βουλευτή τότε της Ν.Δ . το 2008 και

Γ) Το περίφημο πόρισμα- Έκθεση της Επιτροπής Goldammer που ολοκληρώθηκε κατά τα έτη 2018-19 επί Πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα.

Από τη σύμμειξη της εμπειρίας και της επιστήμης στην ορθή πρακτική, όσο είναι καιρός..

Το περιβάλλον υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, η προστασία του ανυποχώρητο πρόταγμα ζωής και η συντήρηση και αξιοποίηση του, υπέρ των πολλών, διαρκές πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα .

Και βέβαια, όπως ακριβώς για την Υγεία έτσι και γι’ αυτό , ισχύει το αξίωμα ότι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διάσωση και τη διατήρηση του είναι η συνεχής πρόληψη από τους κάθε είδους ανθρωπογενείς και φυσικούς κινδύνους που πάγια εμφιλοχωρούν και ελλοχεύουν, ανεξαρτήτως κόστους.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.