Ερώτηση της Ελληνικής λύσης για την αδειοδότηση του Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου

Ο βουλευτής του κόμματος Στυλιανός Φωτόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στην υπ’ αριθ. 1335/2023 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Σ.τ.Ε., όπου ακυρώθηκε η αδειοδότηση του Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου.

Ερώτηση της Ελληνικής λύσης για την αδειοδότηση του Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου

Παρά όμως τη σχετική απόφαση, υπάρχει δήλωσή του υπουργού ότι η δομή θα λειτουργήσει την άνοιξη και προκύπτει το εύλογο ερώτημα πως μπορεί το κράτος να παρακάμψει μια τέτοια δικαστική απόφαση.

Ο βουλευτής αναφέρεται σε άρθρο της Ναυτεμπορικής της 8ης Αυγούστου του 2023 με τίτλο Όχι του Σ.τ.Ε. στην κατασκευή Κ.Υ.Τ. Βάστριας Λέσβου. Καιρίδης: Την άνοιξη θα λειτουργήσει η δομή. Το άρθρο αναφέρεται στην δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας και την ακύρωση των σχεδίων για δομή μεταναστών στην Βάστρια. Απόφαση η οποία ακύρωσε την δημιουργία δομής λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ. μ., προκειμένου να κατασκευασθεί ο δρόμος προσβάσεως στη δομή.

Στο Κ.Υ.Τ. Περιοχής Πλάτη – Βάστρια Λέσβου, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, είχε προγραμματισθεί να διαμένουν οι μετανάστες, που έχουν εισέλθει παράνομα στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νομικές διατυπώσεις, προκειμένου να υπαχθούν στις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά και για να υποβάλουν αίτημα διεθνούς προστασίας. Ωστόσο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου που συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, όπου ανέφερε ότι η νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή στη θέση Βάστρια θα λειτουργήσει στις αρχές της ερχομένης άνοιξης.

Σε μια ανάλυση που υπάρχει στη σελίδα dikastiko την 02.01.2023 ο δικηγόρος και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Λουκάς Αποστολίδης, με τίτλο «Φρένο» στην εκτέλεση συνοδών έργων στη δομή “Βάστρια” Λέσβου, μεταξύ άλλων   αναφέρει   ότι  η απόφαση «…αποτέλεσε   σοβαρό   ανάχωμα   για   την   προστασία   του περιβάλλοντος ενός παρθένου και προστατευόμενου δάσους στην περιοχή “Βάστρια” που συνορεύει με περιοχή NATURA. Η απόφαση αναστολής εργασιών οδοποιίας για διάνοιξη δρόμου 2,5 χλμ., 8 και 10 μέτρων για βαρέα οχήματα (και μάλιστα εκχέρσωση δάσους 71.250 στρ.) βάζει φρένο στη Διοίκηση και στο Υπουργείο Μετανάστευσης για την υπό κατασκευή δομή 5.000 ατόμων (η οποία περιορίστηκε πρόσφατα σε 3.000) στη θέση “Βάστρια” της Λέσβου…».

Από το 2015 τόσο οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ κατόπιν συμφωνιών και οικονομικής φύσεως με τα επιτελεία της Ε.Ε. επέτρεψαν σε ορδές, όπως το αναφέρει ο βουλευτής, να εισέλθουν στη χώρα οι παράνομοι μετανάστες, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, αδιαφορώντας για την επιβίωση της χώρας, όπως συμπληρώνει.

Από το 2015 εγκαταστάθηκαν στα νησιά του Αιγαίου ισλαμιστές προσκείμενοι στην Τουρκία, μεταξύ των άλλων και στρατιές αποτελούμενες από νεαρούς άνδρες, στους οποίους εδόθη στέγαση καταστρέφοντας εκτάσεις, αναφέρει επίσης ο κύριος φωτόπουλος, και σημειώνει ότι χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του Συντάγματος και των νόμων και παρά τις έντονες αντιδράσεις των πληθυσμών κατασκευάστηκαν αυθαίρετα μουσουλμανικές πόλεις, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις.

Ολοκληρώνοντας την αυθαιρεσία οι δυο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ χωρίς τις προβλεπόμενες εκ του νόμου απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συνεπώς χωρίς νομιμότητα έρχονται πλέον αντιμέτωπες με τις ανωτέρω αποφάσεις του Σ.τ.Ε., βάσει των οποίων η υλοτόμηση του δάσους και οι αυθαίρετες κατασκευές εντός αυτού είναι παράνομες και η πιθανή ζημιά του Δημοσίου δεν συνεπάγεται τη διατήρηση της παρανόμου αυτής καταστάσεως.

Πιθανόν και το ελληνικό Δημόσιο, συμπληρώνει ο κύριος Φωτόπουλος, να υποχρεωθεί να επιστρέψει και τις επιχορηγήσεις τις οποίες έλαβε από την Ε.Ε. για την παράνομη, με την απόφαση του Σ.τ.Ε., εποικιστική δομή.

Με βάση όλα αυτά η ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής λύσης έχει δυο σκέλη, πρώτον αν ο υπουργός είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Σε αυτό το σημείο σημειώνει πάντως ότι νομικά δεν μπορεί να γίνει παράκαμψη των αποφάσεων και ειδικά την ώρα που απαιτούμαι από τους πολίτες να σέβονται τους νόμους.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την περίπτωση που γίνει αλλαγή της δηλώσεως του υπουργόυ, τι προτίθεται να πράξει.

Ο βουλευτής αναφέρει επίσης και ένα άρθρο της γερμανικής Εφημερίδας ΤΑΖ, όπου έχει αποδοθεί από το PRONEWS στις 06.08.2023, η οποία χαρακτηρίζει την Κυβέρνησή ως «απόλυτα διεφθαρμένη και ανελεύθερο καθεστώς» και με βάση αυτό το άρθρο σημειώνει ότι μόνον στα ανελεύθερα και διεφθαρμένα καθεστώτα δε λαμβάνονται υπόψιν και δεν τηρούνται δικαστικές αποφάσεις ανωτέρων δικαστηρίων, καθώς και οι νόμοι και το Σύνταγμα.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.