Η Πανικαριακή Αδελφότητα βράβευσε τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ

Ενα ξεχωριστό τριήμερο, με μαζική συμμετοχή, αστείρευτο κέφι, σημαντικά μηνύματα αλλά και υψηλόβαθμες παρουσίες, αλλά και τη συμβολική βράβευση του φιλέλληνα γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ (Bob Menendez) στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, συνέθεσε το σκηνικό του 120ού Ετησίου Συνεδρίου της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής (Pan Icarian Supreme Convention).

Η Πανικαριακή Αδελφότητα βράβευσε τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ
Η απονομή του βραβείου “Πνεύμα του Ικάρου” από τον Γιώργο Χωριάτη, την Κάθυ Παντελάδη και τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Νέας Ιερσέης, π. Χρυσόστομο Οικονομίδη, στον Βουλευτή Ρόμπερτ Μενέντεζ, εκ μέρους του πατέρα του, Μπομπ Μενέντεζ. (Photo Credit: Steve Lambrou)

Οι εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες έλαβαν χώρα το τριήμερο του Labor Day (Ημέρα Εργασίας) (2-4 Σεπτεμβρίου) στο ξενοδοχείο «Σέρατον» (Sheraton Downtown) στη Φιλαδέλφεια, οργανώθηκαν από τον Τομέα Φιλαδέλφειας «Αθήρα» (Philadelphia Chapter Atheras) και προσέλκυσαν χιλιάδες Ικαριώτες, όπως επίσης και φίλους του νησιού, από κάθε γωνιά της Αμερικής.

Ασφαλώς, κεντρικό γεγονός ήταν το Μεγάλο Δείπνο (Grand Banquet) της Κυριακής, όπου απονεμήθηκε το βραβείο «Πνεύμα του Ικάρου» (The Spirit of Icaros) στον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών». Παρ’ όλα αυτά εκπροσωπήθηκε από τον γιο του και ομοσπονδιακό βουλευτή, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), ενώ απηύθυνε και διαδικτυακό χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους.

Στην ομιλία του, ο κ. Μενέντεζ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ξεχωριστό ρόλο που επιτελούν τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μιλώντας για τους Ελληνες μετανάστες και τα εμπόδια που κλήθηκαν να ξεπεράσουν προκειμένου να καθιερωθούν στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε και οι μετανάστες από την Κούβα, από την οποία και προέρχεται η οικογένειά του.

«Σε όλη την Ιστορία, οι Ελληνες μετανάστες και οι Αμερικανοί βοήθησαν στη βελτίωση της ζωής των άλλων και έκαναν τα έθνη μας όπως είναι σήμερα μέσω του επιχειρηματικού πνεύματος και ένα τρίτο για τη γνώση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι Ελληνοαμερικανοί όπως και οι Κουβανοί Αμερικανοί, έχουν ξεπεράσει τεράστια εμπόδια και δυσκολίες για να επιτύχουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ας γιορτάσουμε λοιπόν τα επιτεύγματα των Ελληνοαμερικανών στις επιχειρήσεις, στη Νομική, στη Μουσική και την Τέχνη. Ας θυμηθούμε αυτούς που υπηρέτησαν με τιμή στις Αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις και όσους αγωνίστηκαν για δικαιοσύνη και πολιτικά δικαιώματα», τόνισε ο Μπομπ Μενέντεζ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας μίλησε με θερμά λόγια για το νησί της Ικαρίας και τους Ικαριώτες, επισημαίνοντας, ωστόσο, τις απειλές που δέχεται η εδαφική του κυριαρχία -όπως και άλλων ακριτικών νησιών του Αιγαίου- από την επιθετική ρητορική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε μία εποχή τόσου χάους και αναταραχών στον κόσμο, οι προσπάθειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οπως πολλοί από σας των οποίων οι πρόγονοι κατάγονται από το ελληνικό νησί της Ικαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος, με ανησυχεί βαθύτατα η πολεμική του Τούρκου Προέδρου. Τον έχω προσέξει επανειλημμένα να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Είμαι βαθειά υπερήφανος που είμαι εδώ και καιρό μία φωνή ηγετική που πιέζει την τουρκική επιθετικότητα, και ισχυρός υποστηρικτής μιας στενής ελληνοαμερικανικής σχέσης», ήταν τα λόγια του κ. Μενέντεζ.

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ, παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του πατέρα του, απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό, τονίζοντας ότι και ο ίδιος «παραμένει αφοσιωμένος σε μια ισχυρή ελληνοαμερικανική σχέση», με το κοινό να τον χειροκροτεί θερμά.

Επιπλέον, οι διοργανωτές παρουσίασαν μήνυμα που απέστειλε προς την Πανικαριακή Αδελφότητα ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε τις εκδηλώσεις του 120ού Συνεδρίου, ευχαριστώντας τους Ικαριώτες της Αμερικής -με ειδική αναφορά στην απερχόμενη πρόεδρο Κάθυ Παντελάδη (Kathy Pantelathis)- για το έργο που επιτελούν. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στον Μπομπ Μενέντεζ αλλά και τη σημαντική προσφορά του στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων.

«Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω προσωπικά τον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ για όλες τις προσπάθειες και την προσφορά του στην Ελληνική Δημοκρατία και να συγχαρώ τον φίλο μου και φιλέλληνα για την απονομή του Βραβείου του Πνεύματος του Ικάρου απόψε. Εχετε κάνει μια σοφή επιλογή αναγνωρίζοντας τις ενέργειές του, εκ μέρους όλων μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησε ακόμη η πρόεδρος του Πανικαριακού Ιδρύματος καθηγήτρια Δρ Ελένη Τράτρα – Κόντη (Dr. Ellene Tratras – Contis), ενώ τέθηκε επί τάπητος το θέμα χρηματικών δωρεών ύψους 500.000 δολαρίων στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αξιοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς, για παροχές στο Κέντρο Ηλικιωμένων αλλά και τη χρηματοδότηση υποτροφιών στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Τέλος, στο πλαίσιο των εργασιών του ετησίου συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανικαριακής Ομοσπονδίας, μετά την έγκριση του απολογισμού από την Κάθυ Παντελιάδη.

Κατόπιν τούτου, πρόεδρος αναδείχθηκε η Κατερίνα Μαυροφιλίππου, αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Φράγκος, Γραμματέας η Δήμητρα Τσαντέ και νομικός σύμβουλος ο Ευάγγελος Καρούτσος.

Ασφαλώς, το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ολονύκτιο Ικαριώτικο γλέντι από την ορχήστρα «Σεριάνι», το οποίο πραγματοποιήθηκε τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, με μαζική συμμετοχή.

Ολόκληρη η ομιλία του Μπομπ Μενέντεζ

“Χαίρετε, είμαι ο Bob Menendez, γερουσιαστής της Νέας Ιερσέης και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α.

Με υπερηφάνεια δέχτηκα τη πρόσκλησή σας και βρίσκομαι σήμερα στη πόλη της Φιλαδέλφειας μαζί σας για την 120ή ετήσια επέτειο της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, κρατώντας τις παραδόσεις και την κληρονομιά και βοηθώντας στη διάδοση των Ελληνικών αξιών σε ολόκληρη τη χώρα και πέρα απ’ αυτήν.

Σε μία εποχή τόσου χάους και αναταραχών στον κόσμο, οι προσπάθειές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Όπως πολλοί από σας των οποίων οι πρόγονοι κατάγονται από το Ελληνικό νησί της Ικαρίας στο Αιγαίο Πέλαγος με ανησυχεί βαθύτατα η ρητορική του Τουρκικού Προέδρου.

Τον έχω προσέξει επανειλημμένα να αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τα Ελληνικα νησιά στο Αιγαίο. Είμαι βαθιά υπερήφανος που είμαι εδώ και καιρό μία φωνή ηγετική που πιέζει την τουρκική επιθετικότητα, και ισχυρός υποστηρικτής μιας στενής ελληνοαμερικανικής σχέσης.

Το 2019 ενέκρινα το Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος καθιέρωσε το πλαίσιο για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή. Το 2021, ενέκρινα την Ελληνική και Αμερικανική Πράξη, η οποία δημιούργησε τη μορφή <3 συν 1> της Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Φέτος η ομάδα συναντήθηκε για πρώτη φορά και έθεσε μία σοβαρή ατζέντα για την ενέργεια, την ασφάλεια στη θάλασσα και την οικονομική ανάπτυξη. Έγινε πρόοδος στη στρατιωτική συνεργασία και ενσωμάτωση μεταξύ των εθνών.

Καταργήσαμε τους περιορισμούς στις πωλήσεις όπλων αμερικανικής κατασκευής στη Κύπρο και η Ελλάδα είναι έτοιμη να είναι ο επόμενος παραλήπτης των F-35 προωθώντας περαιτέρω τη συμμαχία μας η οποία είναι κρίσιμη για τη προώθηση των δημοκρατικών ιδέων και αξιών που μοιράζοται τα έθνη μας.

Υπάρχει δουλειά να κάνουμε σαν την σημερινή συνάντηση των Ικαρίων. Μέσα από τις νεανικές ομάδες και τις υποτροφίες σας,ιατρική βοήθεια, ανακούφιση από καταστροφές και άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς τιμάμε τις αρχαίες ελληνικές αξίες.

Είπε ο Περικλής το παρακάτω:

“Αυτό που αφήνεις πίσω δεν είναι αυτό που είναι χαραγμένο σε πέτρινα μνημεία, αλλά αυτό που υφαίνεται στις ζωές των άλλων”.

Σε όλη την ιστορία, οι Έλληνες μετανάστες και οι Αμερικανοί βοήθησαν στη βελτίωση της ζωής των άλλων και έκαναν τα έθνη μας όπως είναι σήμερα μέσω του επιχειρηματικού πνεύματος και ένα τρίτο για τη γνώση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Οι Ελληνοαμερικανοί όπως και οι Κουβανοί Αμερικανοί, έχουν ξεπεράσει τεράστια εμπόδια και δυσκολίες για να επιτύχουν εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν τα επιτεύγματα των Ελληνοαμερικανών στις επιχειρήσεις, τη Νομική, τη Μουσική και την Τέχνη.

Ας θυμηθούμε αυτούς που υπηρέτησαν με τιμή στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και όσους αγωνίστηκαν για δικαιοσύνη και πολιτικά δικαιώματα.

Ενωμένοι να υπερασπίζουμε τα ανθρώπινα τα δικαιώματα, την Δημοκρατία και το δίκαιο από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Αιγαίο Πέλαγος.

Σας ευχαριστώ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.