Για τον Γιώργο Γραμματικάκη

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε ο Σπουδαίος καθηγητής αστροφυσικής, ο δημιουργός της Κόμης της Βερενίκης, ένα νοητό πείραμα για την δημιουργία του κόσμου, όπου μπήκε στο σπίτι πολλών Ελλήνων.

Για τον Γιώργο Γραμματικάκη

Ο Γραμματικάκης γνώρισε στους πολίτες τον άγνωστο κόσμο του σύμπαντος μέσα από ενα βιβλίο και βέβαια μέσα από την ίδια του την πανεπιστημιακή καριέρα. Ο Δάσκαλος με πολιτικές και κοινωνικές ευαισθησίες γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε φυσική στο Εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου. Απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1973 και η διατριβή του είχε τίτλο “Analysis of some multiparticle final state in 10 and 6 GeV/c K-p interactions”.

Ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ από το 1990 έως το 1996 διατέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2014 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και συμμετείχε και στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Ο Γραμματικάκης κατάφερε μέσα από την επιστημονική του περιπλάνηση να δώσει με απλό και γλαφυρό τρόπο την δική του εκδοχή μιας σπουδαίας επιστήμης και βέβαια τιμείται σήμερα από εμάς τόσο για τις επιστημονικές του δεξιότητες όσο και για τους δικούς του αγώνες. Επίσης μετά την συνταξιοδότησή του (2007) του απονεμήθηκε ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή στο τμήμα που υπηρέτησε μεταξύ 1982 και 2007, το τμήμα φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης, όπου όπως ήδη γράψαμε διετέλεσε και πρύτανης.

Το πανεπιστήμιο Κρήτης για την απώλεια του σπουδαίου επιστήμονα

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Κοντάκη

Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Γιώργο Α. Γραμματικάκη,

– τον Άνθρωπο και τον ενεργό πολίτη,

– τον ερευνητή του μικρό-κοσμου και του μεγά-κοσμου, που πέρασε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Imperial College του Λονδίνου, τον Δημόκριτο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) της Γενεύης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως επισκέπτης Καθηγητής,

– τον χαρισματικό μέσα στην τάξη, και ευαίσθητο πανεπιστημιακό δάσκαλο,

– τον επί δύο συνεχείς παραγωγικές θητείες Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης (1990-1993, 1993-1996),

– τον πανεπιστημιακό, όπου με την παρουσία του, το έργο του, το ύφος και το ήθος, πέτυχε να φέρει «ισοβίως» τον τίτλο του Πρύτανη,

– τον επί μία τετραετία Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου,

– τον αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το μέλος στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, τον υπέρμαχο σύνδεσης Επιστήμης και Μουσικής,

– τον Ευρωβουλευτή, οποίος υπηρέτησε ως μέλος των Επιτροπών Πολιτισμού και Παιδείας, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– τον ακαδημαϊκό που έγραψε για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού πανεπιστημίου,

– τον καθηγητή Φυσικής και στοχαστή, οποίος με τη αξεπέραστη πένα του και τον ποιητικό του λόγο άνοιξε πρώτος την πόρτα των Ελλήνων αναγνωστών και ακροατών στους ουρανούς – με την Κόμη της Βερενίκης, τα Κοσμογραφήματα, την Αυτοβιογραφία του Φωτός, τον Αστρολάβο του Ουρανού και της Ζωής και με πλήθος σχετικών διαλέξεων σε όλη την Ελλάδα,

– τον Ομότιμο Καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που άφησε σε όλους μας σαφείς παρακαταθήκες για την Παιδεία, την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους οικείους του.

Ανακοίνωση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης πληροφορήθηκε με μεγάλη θλίψη την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

O Γιώργος Γραμματικάκης ήταν από τους πρώτους καθηγητές του Τμήματος Φυσικής. Άφησε ιδιαίτερα σημαντική παρακαταθήκη ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης την περίοδο 1990-1996, δίνοντας έμφαση στις συγκλίσεις και κάνοντας επιλογές που καθόρισαν θετικά την περαιτέρω πορεία του Πανεπιστημίου.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης άφησε σημαντικό στίγμα και πέρα από τα όρια του Πανεπιστημίου Κρήτης ως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ως Ευρωβουλευτής, αλλά κυρίως μέσα από το συγγραφικό του έργο, με το οποίο έφερε το ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη της Φυσικής.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης με βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ψήφισμα του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης επιθυμεί να εξάρει την προσωπικότητα και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο του εκλιπόντος, και να τονίσει ότι ο Γιώργος Γραμματικάκης υπήρξε επίλεκτο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και αποφασιστικός παράγοντας για την υλοποίηση των οραμάτων και των στόχων του Πανεπιστημίου. 

Συνήλθε στις 25-10-2023 και ώρα 14.30 σε έκτακτη συνεδρίαση (αρ. 362η) στο Ηράκλειο Κρήτης Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης επιθυμεί να εξάρει την προσωπικότητα και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο του εκλιπόντος, και να τονίσει ότι ο Γιώργος Γραμματικάκης υπήρξε επίλεκτο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και αποφασιστικός παράγοντας για την υλοποίηση των οραμάτων και των στόχων του Πανεπιστημίου.

Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο

Τη θλίψη του για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων του και όσων είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Γιατί ο καθηγητής δεν ήταν, απλώς, ένας λαμπρός αστροφυσικός και ένας άξιος Κρητικός. Υπήρξε και δημιουργικός ξεναγός για όποιον γοήτευε η μαγεία του σύμπαντος, εκλαϊκεύοντας τα μυστήριά του» σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει:

«Ήταν, όμως, και ένας ενεργός πολίτης που εκπροσώπησε με αξιοπρέπεια τη χώρα μας στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως μέχρι το τέλος της διαδρομής του, ο Γιώργος Γραμματικάκης «με όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, γεφύρωνε την επιστήμη και την πολιτική με πυξίδα το όραμά του για μια καλύτερη κοινωνία».

«Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους» καταλήγει η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.

Στέφανος Κασσελάκης: Δάσκαλος με όλο το βάθος της λέξης

Ο Γιώργος Γραμματικάκης αφήνει σπουδαίο έργο και την πιο γλυκιά ανάμνηση ανθρωπιάς στους φοιτητές του.

Το βιβλίο του «Η Κόμη της Βερενίκης» πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Να μπει σε πάνω από 100.000 σπίτια ένα σύγγραμμα που μιλάει για τη δημιουργία του σύμπαντος και τη «μεγάλη έκρηξη».

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, με μία φράση του Τ.Σ.Έλιοτ: «Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με μία θεαματική έκρηξη αλλά με έναν λυγμό».

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη

Σήμερα ξημέρωσε μια πολύ δύσκολη μέρα για όσους άκουσαν, διάβασαν, γνώρισαν και αγάπησαν τον Γιώργο Γραμματικάκη.

Ο σοφός μας δάσκαλος ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι.

Ο Γιώργος σφράγισε την κοινωνική, πολιτική και επιστημονική ζωή του τόπου.

Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτής.

Πάνω απ’ όλα, υπήρξε ένας διανοούμενος βαθιά δημοκράτης, που εξέφραζε την άποψη του με γενναιότητα ανοίγοντας νέους ελπιδοφόρους δρόμους για όλους μας.

Ξεχώριζε για την ευγένεια του και την υψηλή αίσθηση χιούμορ, που ήταν αποκαλυπτική της ρίζας του από το αγαπημένο του Οροπέδιο.

Σήμερα πενθούμε την απώλεια ενός σημαντικού Έλληνα, ενός ξεχωριστού ανθρώπου.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, διακεκριμένου πανεπιστημιακού, με σημαντικό έργο και ακαδημαϊκή πορεία στον τομέα της φυσικής και την ιστορία της επιστήμης, διατελώντας και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.