Τσίπρας: Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα για την Ελλάδα

Η Κύπρος αποτελεί πιλοτικό παράδειγμα για την Ελλάδα στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και απαντώντας σε ερώτηση, στο για τη του ΣΥΡΙΖΑ περί αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας και αξιοποίησής του, αλλά και για τη συνεργασία που υπάρχει σήμερα της Ελλάδας και της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες με το Ισραήλ, ο κ. Τσίπρας έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στις εμπορικές και στις στρατιωτικές σχέσεις που μπορεί να έχουν δύο χώρες μεταξύ τους.

Τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, την οποία ονόμασε «πολυδιάστατη, φιλειρηνική, ενεργητική εξωτερική πολιτική». Αυτό σημαίνει, είπε, ότι είναι άλλο πράγμα οι εμπορικές σχέσεις και άλλο πράγμα η στρατιωτική συνεργασία και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με μια στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ γιατί έτσι η Ελλάδα γίνεται μέρος της κρίσης στην Μέση Ανατολή και όχι μέρος της λύσης, και αυτό εγκυμονεί  κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και την ακεραιότητα του ελληνικού λαού, για τα συμφέροντα της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Φέρνετε το παράδειγμα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, είπε. Θέλω να σας πω ότι αυτό είναι ένα πιλοτικό παράδειγμα για μας. Δεν είναι μόνο το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Χριστόφια παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα έχοντας απέναντι μια Τουρκία που όχι μόνο καιροφυλακτεί, κατέχει για 37 χρόνια το μισό κομμάτι της Κύπρου, παρ’ όλα αυτά κατάφερε –πράγμα το οποίο ποτέ δεν επιδίωξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις- να λύσει και να προχωρήσει σε ένα πολύ δύσκολο θέμα, που αφορά τη δυνατότητα ενός υψηλού επιπέδου ζωής και βιωσιμότητας για μια χώρα. Διότι όταν μια χώρα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους, τότε μπορεί, αν τους αξιοποιεί και σωστά, να έχει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Εμείς δεν το κάναμε αυτό, είπε.

Αλλά στην Κύπρο η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν επέλεξε μονάχα το Ισραήλ, επέλεξε να συμμαχήσει με μια σειρά από δυνάμεις από το ευρύτερο φάσμα, όπου εδώ οποτεδήποτε συζητούσαμε την ανάγκη να υπάρξει για παράδειγμα συνεργασία ή διακρατικές συμφωνίες με τη Ρωσία ή με την Κίνα, έλεγαν ότι αυτά δεν γίνονται διότι ανήκουμε στη Δύση, πρόσθεσε.

“Θέλω να σας πω ότι για μας είναι πιλοτική αυτή η κατεύθυνση και κυρίως είναι πιλοτική σε ό,τι αφορά και το μοντέλο αξιοποίησης. Διότι εκεί αντιγράφουν το νορβηγικό μοντέλο αξιοποίησης, δηλαδή με έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα, μια δημόσια επιχείρηση, η οποία συμπράττει μέσω διακρατικών συμφωνιών με άλλες δυνάμεις οι οποίες θέλουν να επενδύσουν, διότι δεν μπορούμε μόνοι μας να επενδύσουμε δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα, και τα οφέλη τα μελλοντικά σημαντικά οφέλη από αυτή την αξιοποίηση, να επιστρέφουν στην κοινωνία, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην χρηματοδότηση κοινωνικών αναγκών και όχι να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα”, ανέφερε.

Εδώ ακολουθούμε το ακριβώς αντίθετο μοντέλο, “το μοντέλο της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και των εργαλείων ανάπτυξης που μπορεί να έχει μελλοντικά η οικονομία μας”, είπε

Ο κ. Τσίπρας παρομοίασε την πορεία της Ελλάδας με «ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος παρέκαμψε την καθιερωμένη εισαγωγική ομιλία και δέχτηκε κατευθείαν  ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καθώς και η όλη συζήτηση περί επιμήκυνσης οδηγεί τη χώρα και τον ελληνικό λαό «σ’ ένα μακρόσυρτο δράμα».

Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντελώς διαφορετική στρατηγική εξόδου από την κρίση.  Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ακύρωσης του μνημονίου και της επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο μιας αντίληψης που θέτει το ζήτημα ως ευρωπαϊκό και όχι ως πρόβλημα της Ελλάδας. Επανέλαβε την πρόταση για διαγραφή μέρους του χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή, κάτι που έκανε και η Γερμανία το 1953.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε τώρα εκλογές θα τις είχε ζητήσει. «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις, τότε θα κριθεί από την κοινωνία και τους βουλευτές της και ας παραχωρήσει την διακυβέρνηση της χώρας σε άλλες δυνάμεις» είπε τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινωνία να αντισταθεί στα νέα μέτρα και σε αυτήν την πολιτική.

Κατά τον κ. Τσίπρα στην Ελλάδα σήμερα συγκρούονται δύο αντιλήψεις: μία που θεωρεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης και ότι η Ευρωζώνη ανήκει στις ισχυρές χώρες και μία που θεωρεί ότι η κρίση δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας αλλά δομικό πρόβλημα στην αρχιτεκτονική του ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι αν κάποια χώρα φύγει, τότε θα υπάρξουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί την αντίληψη, υπογράμμισε, ότι υπάρχουν μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες, αλλά για να θέσει σε εφαρμογή αυτήν την αντίληψη χρειάζεται την πλειοψηφική στήριξη του ελληνικού λαού.

Είπε ότι σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση περί «αλλαγής του κλίματος», ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβλέπουν κάτι τέτοιο και ότι το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο μόνο για την ελληνική κοινωνία.

Εκτίμησε ότι αν ψηφιστεί το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η υπάρχουσα κυβέρνηση δεν έχει ελπίδες μακροημέρευσης και ότι υπό την έννοια αυτή είναι λογικό ν’ αναζητούνται τρόποι επιμήκυνσης της περιόδου λιτότητας, δηλαδή επιμήκυνσης «του σχοινιού με το οποίο θα μας κρεμάσουν

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock