Επεισόδια σε διαδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πινοσέτ

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Σαντιάγκο στη Χιλή για την μνήμη των θυμάτων της δικτατορία του Πινοσέτ.

Επεισόδια σε διαδήλωση μνήμης για τα θύματα του Πινοσέτ

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο νεκροταφείο της πρωτεύουσας της Χιλής, κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων της 17χρονης δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1990).

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ομάδα διαδηλωτών πέταξε μολότοφ και πέτρες και έστησε οδοφράγματα, ενώ η αστυνομία έκανε χρήση  χημικών, σφαιριδίων μπογιάς και νερού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου οκτώ άτομα έχουν συλληφθεί.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Οικογενειών των Φυλακισμένων και Αγνοούμενων της δικτατορία του Πινοσέτ επέκρινε την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση Pinera είναι ένοχη για την ίδια δεξιά καταστολή, όπως αυτή της δικτατορίας». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση «να σταματήσει την καταστολή, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέσει τέλος στην αδικιά».

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μια ημέρα πριν τις εκδηλώσεις της «μαύρης επετείου» για το πραξικόπημα του 1973, στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε ανατράπηκε από τον στρατό με επικεφαλής τον Πινοσέτ. Σύμφωνα με ακτιβιστικές οργανώσεις περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Επιπλέον 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Ο Πινοσέτ πέθανε το 2006 ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν 300 εγκληματικές κατηγορίες. όπως αναφέρει το RT. Σημειώνεται πως στη Χιλή το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει και ένα μεγάλο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα με αίτημα τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Tvxs

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading