Ν. Παππάς: Τα αδιέξοδα της Ν.Δ. φέρνουν εκλογολογία

Συνέντευξη του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών στην Real News

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο πρόωρων διπλών εκλογών; Θα απευθυνθείτε σε άλλα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης με απλή αναλογική;

Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον φοβίζει η ετυμηγορία του λαού. Στη Ν.Δ. φαίνεται πως πέφτει βαριά η σκιά της αβεβαιότητας στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας. Μόλις τέσσερις μήνες μετά την κάλπη προέκυψε εκλογολογία από τα ίδια τα στελέχη της. Δεν ξέρω αν αυτό έχει ξανασυμβεί. Η Ν.Δ. λέει ότι η απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν είτε το θέλει είτε δεν το θέλει η Ν.Δ., με απλή αναλογική. Παραδέχονται ότι θα χάσουν πάνω από 50 βουλευτές και ομολογούν ότι δεν θα είναι κομμάτι της επόμενης κυβερνητικής λύσης. Και τώρα, όπως και παλαιότερα, η Ν.Δ. καθίσταται συνώνυμο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης. Τη λύση, λοιπόν, μετά την επόμενη κάλπη θα τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μαζί με άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Κατηγορείτε τη Ν.Δ. ότι δεν ελαφρύνει αρκετά τη μεσαία τάξη. Η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος δεν είναι σημαντική;

Η Ν.Δ. έχει διαπράξει μέγιστη πολιτική απάτη εις βάρος της μεσαίας τάξης. Το νέο φορολογικό και το νέο ασφαλιστικό αποδεικνύουν ότι οι ανάγκες της χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά από τον κ. Μητσοτάκη ως σημαία ευκαιρίας. Παρά τις δυσκολίες, με την έξοδο από τα μνημόνια εμείς δρομολογήσαμε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για τους μικρομεσαίους και του ΦΠΑ από 13% σε 11%. Αντί αυτών, οι πολίτες θα δουν αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 16%, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών τους κατά 20%, κάτι που θα επηρεάσει το 85% των ασφαλισμένων επαγγελματιών. Κερδισμένοι του νέου φορολογικού είναι οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, τα οποία δηλώνει λιγότερο από το 1% των φορολογουμένων.

Γιατί εκτιμάτε ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% είναι υπεραισιόδοξη;

Η Ν.Δ. κλήθηκε γρήγορα να καταπιεί τις προεκλογικές της μεγαλοστομίες περί ανάπτυξης 4%. Ο στόχος του 3%, που τέθηκε αμέσως μετά, κατέβηκε κι άλλο, στο 2,8%, το οποίο αποτελεί μία ακόμα υπεραισιόδοξη πρόβλεψη. Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν πολύ χαμηλότερες προβλέψεις (Κομισιόν: 2,3%, ΔΝΤ: 2,2%, ΟΟΣΑ: 2,1%), υπολογίζοντας πιθανούς αρνητικούς συσχετισμούς από διεθνή γεγονότα, όπως το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την επιστροφή της ύφεσης στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δει αυτές τις εξελίξεις, αφήνοντας την οικονομία ανοχύρωτη. Τουλάχιστον ανεύθυνη, αλλά καλά προσχεδιασμένη ήταν η υποχώρησή του από το κεκτημένο έδαφος της μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%, που είχε δρομολογήσει η δική μας διακυβέρνηση για να υπάρξει περισσότερος χώρος για δημόσιες επενδύσεις και ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις.

Πολλοί κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιτάσσεται τώρα στην ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Πώς απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε έναν συμβιβασμό το 2015, μειώνοντας τον αριθμό και την υποχρέωση των ιδιωτικοποιήσεων που κληρονόμησε από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Από τις ιδιωτικοποιήσεις προστατεύσαμε κρίσιμες υποδομές, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ. Η Ν.Δ. έχει επιλέξει τη στρατηγική αποχώρηση του Δημοσίου από υποδομές και δίκτυα, κινούμενη αντίθετα από τη διεθνή πρακτική, όπου κυριαρχούν πλέον οι επανακρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, τα ιδιωτικά δίκτυα συνοδεύονται από πτώση επενδύσεων και αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή. Οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της Ν.Δ. δεν θα σημάνουν μονάχα απώλεια δημόσιας περιουσίας και περιορισμό στην ανάπτυξη των δικτύων, όπως του φυσικού αερίου, που δεν θα δουν ούτε οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων ή της Κυψέλης, αλλά και αδυναμία ενίσχυσης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας και διατήρησης της ισχυρής γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Κατηγορείτε τη Ν.Δ. ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και οικονομικά συμφέροντα. Μπορείτε να τα κατονομάσετε; Μήπως έχουν δίκιο οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι το κόμμα σας δεν μπορεί πια να μιλά για παλιά και νέα κόμματα ή όσοι από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν περισσότερη αντιπολίτευση για κοινωνικά και οικονομικά θέματα αντί για σκάνδαλα;

Η προσπάθεια της Ν.Δ. να διασώσει κολλητούς και φίλους είναι πρωτοφανής ακόμα και για την ίδια τη Δεξιά. Αρα, δεν σκανδαλολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ν.Δ. «σκανδαλίζει». Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα χατίρια στον επενδυτή του Ελληνικού και το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ μαζί με την εταιρεία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων για να την πάρει ο ίδιος άνθρωπος. Με τις τροπολογίες που σάρωσαν τα εργασιακά δικαιώματα για να ικανοποιηθεί ο ΣΕΒ. Με την ασυλία των τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΜΜΕ και «Κήρυκα Χανίων» και για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και με την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος. Με τον αποκεφαλισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μπλοκάρει τον έλεγχο του μονοπωλίου στη διανομή του Τύπου και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Forthnet από επιχειρηματία, φίλο του κ. Μητσοτάκη και χορηγό της Ν.Δ., με διαγραφή των δανείων της -προς εξαγορά- εταιρείας κατά 85%.

Την ίδια στιγμή, κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επικεντρώνει σε θέματα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, τα οποία αλλάζουν τη ζωή των πολιτών προς το χειρότερο. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το τσουνάμι επιβαρύνσεων που έρχεται με το νέο ασφαλιστικό ή το τσεκούρι στο επίδομα θέρμανσης ως 70%.

Οι στόχοι για τις εγγραφές των νέων μελών που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύονται πολύ μακράν της πραγματικότητας. Ηταν λάθος η στοχοθεσία ή υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματος που βάζουν προσκόμματα; Ή μήπως η κοινωνία δεν ακολουθεί;

Τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν σταθερά στην κάλπη, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες. Το 32% των τελευταίων εκλογών αποτελεί τη βάση δημιουργίας του μεγάλου αριστερού και προοδευτικού κινήματος της χώρας.

Η εγγραφών νέων μελών συνεχίζεται με πολύ καλούς ρυθμούς. Και έχει δρόμο ακόμα.  Τα νέα μέλη δεν είναι επισκέπτες, είναι συνδιαμορφωτές πολιτικών και αποφάσεων. Κανείς μας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι είμαστε το ίδιο.

Σχολιάστε Ελεύθερα