Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το τέλος της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35

Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με μια ρωσική πλατφόρμα συγκέντρωσης πληροφοριών που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει γνώση των προηγμένων δυνατοτήτων» του μαχητικού αεροσκάφους, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η σχέση μας είναι πολυεπίπεδη και δεν επικεντρώνεται μόνο στα F-35. Η σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας είναι ισχυρή και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτεταμένα με την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς λόγω της παρουσίας του συστήματος των S-400 στην Τουρκία», συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Επίσης, η Έλεν Λορντ, η υφυπουργός Άμυνας που είναι αρμόδια για τις προμήθειες και την τεχνολογία, τόνισε ότι οι οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι στο πρόγραμμα των F-35 είναι ευθυγραμμισμένοι στην απόφαση να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να απομακρύνουν επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα.

Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είναι δίκαιο» ούτε για την Άγκυρα ούτε για την Ουάσινγκτον το γεγονός ότι η χώρα του δεν μπορεί να πουλήσει στην Τουρκία μαχητικά F-35, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος εκ μέρους της.

Η παράδοση των S-400 ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Τουρκία μπορεί να υποστεί κυρώσεις για την αγορά αυτήν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading