4 Χρόνια χωρίς τον Πέτρο Φυσσουν

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 έφυγε από τη ζωή ο δημοφιλής ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης το 1954, που ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.Στην μακρά καλλιτεχνική διαδρομή του, εκτός από το ελεύθερο θέατρο στο οποίο εργάστηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο (1961-1965) και το Θέατρο Βορείου Ελλάδος (δεκαετία ’70), ερμηνεύοντας όλα τα είδη της θεατρικής τέχνης, από το κλασικό δράμα ως την κωμωδία και την επιθεώρηση ενώ αγαπήθηκε στους δραματικούς ρόλους. Χαρακτηριστική ήταν η φωνή του στο Ραδιοφωνικό θέατρο και αξέχαστη η ερμηνεία του στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τηλεοπτικής σειράς «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (1979), σε σκηνοθεσία Βασ.Γεωργιάδη, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση.

Η ζωή του

Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1933 στη Σοβιετική ένωση, ήταν γιος Έλληνα πρόσφυγα που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη Σοβιετική επανάσταση. Η καταγωγή του ήταν από το Αγρίνιο, αλλά όταν ήρθε στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα (οδό Χοϊδά), που έζησε όλη του τη ζωή. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Για δύο χρόνια (1954-1956) συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα (1961-1965) και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1976-1978). Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία αλλά και επιθεώρηση.

Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια. Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας αλλά και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.

Ο Φυσσούν γνώριζε Αγγλικά, Ρωσικά και Σουηδικά ενώ ο αδερφός του, Κώστας Φυσσούν, που ήταν επίσης ηθοποιός, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ενώ είχε παντρευτεί την κόρη του ηθοποιού Κώστα Χατζηχρήστου, Τέτα Χατζηχρήστου, που είχε φύγει από την ζωή πριν απεβιώσει. Η μοναχοκόρη τους Άνια έγινε μοναχή σε μοναστήρι στην Εύβοια και μετονομοάστηκε σε Πορφυρία. Είχε και αυτή ξεκινήσει καριέρα ηθοποιού, στα βήματα του πατέρα της.

Στις εκλογές του 2012, ο Πέτρος Φυσσούν ίδρυσε το κόμμα «Κοινωνία» -Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Σε διαφημιστικό σπότ ο ηθοποιός και οι υποψήφιοι του νέου κόμματος δήλωναν «αποφασισμένοι να αποτινάξουν την πολιτική τυραννία» και «να απελευθερώσουν την πατρίδα από τα δεσμά των ολετήρων του Έθνους».

Ο Πέτρος Φυσσούν πέθανε σε ηλικία 83 ετών από λοίμωξη του αναπνευστικού στο Γ.Ν.Ν.Θ. Αθηνών “Η Σωτηρία”, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου του 2016. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων.

Σχολιάστε Ελεύθερα