Ο σχεδιασμός για το εμβόλιο του κορωνοϊού στα νησιά μας

Στην τελική ευθεία προετοιμασίας για το εμβόλιο κορωνοϊού, απ’ ότι όλα δείχνουν, έχει μπει και η χώρα μας (στην Μεγάλη Βρετανία ξεκινούν οι εμβολιασμοί αύριο Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου). Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα και η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προχθές Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για τον τρόπο που θα οργανωθούν οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός (έχει υπάρξει αρκετή συζήτηση στο διαδίκτυο γύρω από το θέμα) και θα πραγματοποιείται δωρεάν. Η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει βάσει των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες και τα εμβόλια θα ξεκινήσουν σταδιακά να φτάνουν στις αρχές του 2021. Συνολικά, η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,1 δισ. δόσεις και στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρείες Pfizer/BioΝΤech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία των υποδομών για τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση των δόσεων. Δεδομένου πως τα εμβόλια θα γίνονται σε δύο δόσεις, γίνεται αντιληπτό πως ουσιαστικά η Ελλάδα προμηθεύεται 12,5 εκατομμύρια τεμάχια, δηλαδή έναν αριθμό ικανό να καλύψει πλήρως τον πληθυσμό της, αλλά και να διαθέτει επαρκές απόθεμα για να καλύψει πιθανές απώλειες ή ελαττώματα.

Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Τόνισε, επίσης, ότι στο διάστημα αυτό το Υπουργείο Υγείας πρέπει παράλληλα να εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση. Επίσης, τονίστηκε ότι είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου. Επισημάνθηκε δε ότι κρίσιμη σε αυτό τον τομέα θα είναι η συμβολή της ιατρικής κοινότητας. Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Ο σχεδιασμός για Σάμο, Ικαρία & Φούρνους


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Σαμιακό βήμα όσον αφορά τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους. Στη Σάμο θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα στην πρωτεύουσα και σίγουρα στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου. Στην Ικαρία οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Ικαρίας και στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο, ενώ ένα κέντρο εμβολιασμού, λόγω και του μικρότερου πληθυσμού, θα υπάρξει στους Φούρνους. Όπως εξήγησε στο Σαμιακό βήμα ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Σάμου-Ικαρίας, κ. Νίκος Στεφανής, θα εμβολιάζονται 40 άτομα ανά βάρδια. Η όλη διαδικασία, όσον αφορά το ποιοι θα εμβολιάζονται θα αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (διαδικασία με τη χρήση του ΑΜΚΑ κάθε πολίτη), όσον αφορά το θέμα της προτεραιότητας. Οι ηλικιωμένοι, οι τρόφιμοι γηροκομείων και το υγειονομικό προσωπικό αποτελούν τις πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα προηγηθούν. Θα υπάρξει σίγουρα προσθήκη προσωπικού για τις ανάγκες του εμβολιασμού με επιπλέον προσλήψεις συμβάσεων εργασίας επισκεπτών υγείας.

Είναι το εμβόλιο η λύση στο πρόβλημα; Ενώ η κυβέρνηση αναμένει ότι θα λυθεί το πρόβλημα είναι αρκετές οι φωνές που λένε πως πιθανών να μην δώσει λύση το εμβόλιο στο πρόβλημα ή τουλάχιστον να μην δώσει την λύση που θέλουμε. Κορωνοϊός θα συνεχίζει να υπάρχει, υπήρχε ή τουλάχιστον τότε ανακαλύφθηκε, από την δεκαετία του 60′; Το καλοκαίρι του 2020 ο Ηλίας Μόσιαλος, ο πολύ γνωστός καθηγητής του LSE, είχε πει ότι το εμβόλιο είναι μέρος τη λύσης και όχι η λύση. Και τούτο γιατί δεν είναι σίγουρο ότι η επίδρασή του θα έχει μεγάλη διάρκεια. Δηλαδή όπως εξήγησε το να εμβολιάζεται κάποιος μια φορά δεν σημαίνει πως θα έχεθ καλυφθεί πλήρως. Όπως είχε αναρρωτηθεί θα χρειαζόταν ξανά εμβολιασμός μετά από έναν χρόνο ή μερικούς μήνες; Ουδείς γνωρίζει ακόμα την διάρκεια του εμβολίου και τουλάχιστον σε κανένα ρεπορτάζ δεν είδαμε τη διάρκεια αυτή. Προσέξτε για να μην παρεξηγηθούμε, δεν είμαστε αρνητές Κορωνοϊού και αρνητές εμεβολιασμού, τουλάχιστον ο γράφων όσα εμβόλια χρειάζεται να κάνει ένας άνθρωπος, τα έχω κάνει, απλά τα εμβόλια εκείνα είναι δοκιμασμένα και γνωστή η διάρκειά τους. Αυτό είναι ένα νέο εμβόλιο και άλλωστε το κάθε εμβόλιο, της κάθε εταιρείας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, οπότε πραγματικά δεν ξέρουμε και ποιό είναι πιο αποτελεσματικό.

Υπάρχουν χιλιάδες φωνές που εκφράζουν αμφιβολίες, όλα βέβαια μένει να τα δούμε. Ελπίζουμε ότι η επιστήμη θα έχει δώσει την πραγματική λύση στο πρόβλημα και ότι το εμβόλιο δεν θα έχει επιπλοκές, γιατί και αυτό είναι ένας άλλος φόβος που εκφράζεται.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading