Μάθετε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας εξελίσσουν

Γράφει ο Ευστράτιος Παπάνης*

Ο χρόνος μετουσιώνει, δε στερεί. Ανταλλάσσει και δεν υπεξαιρεί. Αναπροσαρμόζει, αλλά δεν καταχράται. Καθορίζει προτεραιότητες, όμως δεν υποβιβάζει τα κίνητρα.

Μάθετε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας εξελίσσουν

Την ορμή την μετατρέπει σε σύνεση, την απώλεια μνήμης σε κριτική ικανότητα, το σφρίγος που χάνεται, σε παρρησία, τις ανοιχτές επιλογές σε σταθερές αξίες, τον ενθουσιασμό σε οργανωτική αριστεία, την επανάσταση σε πολυφωνία και εναλλακτικές ερμηνείες.

Μα πάνω από όλα σου δίνει την πολυτέλεια να είσαι εκλεκτικός, το δικαίωμα να αποφασίζεις σε ποιους θα χαρίσεις τα πολύτιμα λεπτά της ζωής σου, με ποιους θα συναναστραφείς και ποιους θα απομακρύνεις.

Οι αποφάσεις σου με μαεστρία σε έφεραν μέχρι εδώ και αυτό σε εξουσιοδοτεί να θεωρείς τον εαυτό σου νικητή και επιβιώσαντα.

Αποκωδικοποιείς πια εύκολα τους υπαινιγμούς και αντιλαμβάνεσαι όσα δεν εννοούνται.

Μπορείς να προβλέπεις και να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, γνωρίζοντας από πριν ποιο τίμημα θα πληρώσεις για την έξαψη.

Η εμπειρία, όμως είναι το μεγαλύτερο τρόπαιο, και σε ωθεί πεισματικά να κοσμείς τη ζωή σου αποκλειστικά με πρόσωπα υπήνεμα και υποστηρικτικά.

Άτομα που σε προκαλούν να αισθάνεσαι όμορφα, όταν επικοινωνείς μαζί τους και σε εξελίσσουν πνευματικά όχι με τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, αλλά με το παράδειγμα και την καλή διάθεση.

Προκρίνεις πια αυτούς, που μέσα τους μπορείς να προβάλλεις τον εαυτό σου και να ταυτοποιήσεις τις νοηματοδοτήσεις σου.

Μοίρασες απλόχερα τη δύναμη σου σε αυτούς που το άξιζαν, σε εκείνους που υπαγόρευε η ανάγκη, αλλά και σε όσους το καπηλεύτηκαν.

Έμαθες να μην ανέχεσαι την έπαρση, την αχαριστία, την υποκρισία, την εριστικότητα, την κατάθλιψη, τη μεγαλομανία, τις ληρωδίες, την κομπορρημοσύνη και τη φαυλότητα

Δεν αισθάνεσαι πια ενοχές όταν αρνείσαι, όταν καθορίζεις τα όρια και το ζωτικό σου χώρο, όταν αποτραβιέσαι από την καθημερινότητα, για να σκεφτείς, όταν ξοδεύεις, για να νιώσεις την ηδονή του περιττού, όταν σταματάς να επενδύεις σε μια δουλειά που σε απομυζά, όταν ταξιδεύεις αφήνοντας πίσω σου ρουτίνες.

Οι ιεροτελεστίες και οι τελετουργίες σου σε γλιτώνουν πλέον από την κούραση και το άχθος αλλά μπορείς εύκολα να τις ανατρέπεις, χωρίς να γίνεσαι έρμαιο τους.


*Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading