27 Δεκεμβρίου 1923: Φεύγει από τη ζωή ο Γκιστάβ Άιφελ

Έγινε διάσημος με την κατασκευή του πύργου που πήρε το όνομά του κι έγινε σήμα κατατεθέν του Παρισιού.

27 Δεκεμβρίου 1923: Φεύγει από τη ζωή ο Γκιστάβ Άιφελ

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του Πύργου του Άιφελ ξεκίνησε το 1887 με στόχο να παρουσιαστεί στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1889, που σκόπευε να δείξει τα επιτεύγματα της Γαλλίας σ’ όλο τον κόσμο. Ο πύργος είχε αρχικό ύψος 300μ και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 7000 τόνοι ατσάλι, ενώ δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή.

Ο Άιφελ όμως είχε κάνει και ένα άλλο επίτευγμα, το οποίο λίγοι το γνωρίζουν, είχε κάνει την τεχνική μελέτη για το Άγαλμα της Ελευθερίας, που ήταν δώρο της Γαλλίας προς τις ΗΠΑ ως σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας, μετά τον Αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

Λίγα πράγματα για την ζωή του

Ο μηχανικός και επιχειρηματίας Γκιστάβ Άιφελ γεννήθηκε το 1832 στη Ντιζόν της Γαλλίας. Ο Άιφελ ήταν διάσημος από τα μεγαλοφυή του σχέδια και την άριστη τεχνογνωσία του στις σιδηροκατασκευές. Κάποτε είχε δηλώσει μάλιστα ότι ο διάσημος πύργος του «πήρε το σχήμα του από τον ίδιο τον άνεμο». Η φήμη του όμως αμαυρώθηκε όταν το όνομά του ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο σχετικά με το εγχείρημα της Γαλλικής Διώρυγας του Παναμά.

Ο ίδιος βέβαια δεν είχε καμία σχέση, γεγονός που αποδείχθηκε τελικά στο δικαστήριο. Το 1890 επικεντρώθηκε στη μελέτη της αεροδυναμικής και διατήρησε ένα γραφείο μέσα στον πύργο έως το θάνατό του. Το 1889, όταν ανεγέρθηκε ο Πύργος του Άιφελ, βραβεύτηκε για το επίτευγμά του με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Πέθανε τις 27 Δεκεμβρίου του 1923.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock