Προσπάθειες Ματαρέλα για κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία

O Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο.

Προσπάθειες Ματαρέλα για κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία

Διέξοδο στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία, επιχειρεί να βρει ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπενθυμίζεται ότι ο –μέχρι πριν από λίγες ημέρες πρωθυπουργός– Τζουζέπε Κόντε πήρε μια οριακή ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο στη συνέχεια δέχθηκε πιέσεις να υποβάλει την παραίτησή του. 

Ο Ιταλός πρόεδρος εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι ένας συνασπισμός από τα κόμματα που στήριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση Κόντε (Πέντε Αστέρια, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, Ιταλική Αριστερά και Ζωντανή Ιταλία) μπορεί να αναβιώσει. Έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών με τους ηγέτες των κομμάτων, ο Ματαρέλα δήλωσε ότι ξεκινά σχετική πρωτοβουλία, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί άμεσα μια λύση, με δεδομένη την κατάσταση της χώρας στους τομείς της υγείας και της οικονομίας. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο. Όπως σημείωσε ο Ματαρέλα, θέλει να είναι βέβαιος ότι έχουν ξεπερασθεί οι εντάσεις που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Κόντε και ότι ξεπεράσθηκαν, κυρίως, οι εντάσεις των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και του ίδιου του Κόντε, με το κόμμα του Ματέο Ρέντσι, «Ζωντανή Ιταλία».

Η διερευνητική εντολή του Φίκο θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ματαρέλα, ο Ιταλός πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ματαρέλα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, με την εντολή αυτή. Τις ερχόμενες ημέρες θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους των δυνάμεων που συνέθεσαν την μέχρι τώρα κυβέρνηση. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την χώρα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ύψιστο αίσθημα ευθύνης, ώστε να προσφέρουμε τις απαντήσεις που αναμένουν οι πολίτες».

Εφημερίδα των Συντακτών

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO