“Η Διαδρομή & Το κόμιστρο” του Στρατή Γαλανού

Βιβλιοκριτική της Τασσώ Γαΐλα

Και, τελικά …πόσο μικρός είναι ο κόσμος…

“Η Διαδρομή & Το κόμιστρο” του Στρατή Γαλανού

Πόσο μικρός είναι ο κόσμος όλος, πόσο διαρκεί το ταξίδι της ζωής μας ;γιατί τελικά η ζωή είναι ένα ταξίδι ,ένα ατέλειωτο πήγαινε – έλα πάνω στην άσφαλτο από πόλη σε πόλη ,σέρνεται πάνω στην ίδια άσφαλτο με την ίδια ροή, με τους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια ταχύτητα προς την άλλη κατεύθυνση, προς το άλλο τέρμα, κάνοντας όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς… Αυτό έρχεται να μας θυμίσει ο Στρατής Γαλανός με την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου ‘Η Διαδρομή & Το κόμιστρο’ των εκδόσεων Λιβάνη.

Το βιβλίο με το εντυπωσιακό πράγματι εξώφυλλο μας  ταξιδεύει στην επικράτεια των Η.Π.Α αλλά και στην Ελληνική (εποχή εμφυλίου) , είναι ογκώδες-720 σελίδες- και προτάθηκε-δίκαια θα έλεγα-, για το βραβείο Public λογοτεχνίας 2020.

Ποιο το θέμα του; Ας το διαβάσουμε στο οπισθόφυλλο της έκδοσης:

“Ιστός αράχνης μεταξωτός και ατσάλινος ταυτόχρονα συνδέει την ιστορία ενός αυτοκινήτου με ανθρώπινες διαδρομές και τελικά με μια ολόκληρη εποχή.

Ένα αυτοκίνητο Oldsmobile Viking Special Deluxe Patrician Sedan. Ένα αυτοκίνητο που διηγείται τις ιστορίες αυτών που κάθισαν στο τιμόνι του αλλά και των επιβατών που φιλοξενήθηκαν στο σαλόνι του. 

Και ήταν πολλοί. Άλλοι θορυβώδεις, άλλοι σιωπηλοί. Καιροσκόποι, ιδεαλιστές, εγκρατείς και έκλυτοι, ξεπεσμένοι αριστοκράτες, πόρνες, κυρίες, ήρωες και προδότες.

Ιστορίες που διατρέχουν μια ολόκληρη εποχή.

Από την Αμερική της Μεγάλης Ύφεσης ως την Ευρώπη του Μεσοπολέμου, μέχρι τελικά την κατοχική Αθήνα του Μεγάλου Λιμού και της Αντίστασης.

Πορείες,  ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με αόρατα νήματα, συνθέτοντας την ιστορία μιας τεράστιας χρονικής περιόδου>.

Στις 720 λοιπόν,  σελίδες του βιβλίου του ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας τοποθετείται στο χωροχρόνο χωρίς να κουράζει καθόλου τον αναγνώστη. Ο λόγος του ρέων, ζωντανός, περιεκτικός και εύληπτος με εμπλουτισμένο λεξιλόγιο, που το χρησιμοποιεί κυριολεκτικά ή μεταφορικά. 

Οι διάλογοι σύντομοι και σαφείς, οι περιγραφές ολοζώντανες και ουσιαστικές, οι μονόλογοι τρόπος έκφρασης του ψυχισμού των ηρώων του. Με πρωτοπρόσωπη ή τριτοπρόσωπη αφήγηση κινείται στους χώρους που …κινήθηκε το Oldsmobile Viking Special Deluxe Patrician Sedan. που  όπως είδαμε μας διηγείται τις ιστορίες αυτών που κάθισαν στο τιμόνι του αλλά και των επιβατών που φιλοξενήθηκαν στο σαλόνι του αυτοκίνητο.

Τώρα, κατά πόσο είναι ‘πρωταγωνιστής το αυτοκίνητο κι όχι οι επιβάτες του νομίζω αυτό είναι υποκειμενική κρίση του κάθε αναγνώστη ανάλογα με την επιρροή του από την κάθε μια ιστορία-περιπέτεια του αυτοκινήτου. Είναι ιστορίες, μικρά διηγήματα –άποψη μου-,που αρκετά από αυτά θα μπορούσαν σε εκτενέστερη μορφή να εκδοθούν αυτόνομα.

Στο επίμετρο του ο συγγραφέας παραθέτει πληροφορίες καθώς και βιβλιογραφία αξιοπρόσεκτη.

Ποιος ο νεοεμφανιζόμενος συγγραφέας μόνιμος κάτοικος Αθηνών με καταγωγή από την Ικαρία;Ας διαβάσουμε το σύντομο βιογραφικό του σημείωμα:

Ο Στρατής Γαλανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.Διαμένει μόνιμα στην Ν.Ιωνία Αττικής.Είναι εκ γενετής τετραπληγικός και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1991. Μιλά τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, με αντίστοιχα πτυχία Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Μετά την πρακτική του εξάσκηση εργάστηκε αρχικά σαν δικηγόρος(1993-1996), κατόπιν ως υπάλληλος γραμματειακής υποστήριξης στον ΑΝΤΕΝΑ(1996) και τέλος ως διοικητικός υπάλληλος στην ΕΥΔΑΠ(1997-2012), από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.Διετέλεσε μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών-ΠΑΣΠΑ.

Πρόσεξα με την λεπτομερή ανάγνωση του βιβλίου ότι ο συγγραφέας  ενεργοποιεί το συναισθηματισμό του αναγνώστη. Μένει στο παρελθόν και στους ανθρώπους της εποχής εκείνης, ξυπνάει μνήμες, , τονίζει την αξία των θεσμών και της παράδοσης, αναφέρεται σε αγώνες για ελευθερία και δικαιώματα εφόσον για όλα υπάρχει πάντα κάποιος αποχρών λόγος.

Ένα αυτοκίνητο, ένα Oldsmobile Viking Special Deluxe Patrician Sedan διασχίζει τις Η.Π.Α του προηγούμενου αιώνα, έρχεται και στην Ελλάδα του Εμφυλίου … γιατί όλα μπορούν να συμβούν στην ζωή  όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και …του Oldmobile πρωταγωνστή μας και ..τίποτα δεν γίνεται τυχαία.Όλα από κάπου ξεκινούν και κάπου κάποτε τελειώνουν…Όμως έχω την ‘αίσθηση’ ότι η ζωή του Oldmobile πρωταγωνιστή του Στ. Γαλανού …δεν τελείωσε ακόμη…

Σε καιρό εγκλεισμού, που τα περιοριστικά μέτρα μάς κρατούν στο σπίτι, η καλύτερη συντροφιά θεωρώ ότι είναι ένα καλό βιβλίο! Ένας πιστός φίλος, που μας ταξιδεύει και μας απομακρύνει από τις σκέψεις και τα προβλήματα της πανδημίας 2020 και το ‘Η Διαδρομή & Το κόμιστρο’ είναι μια άριστη επιλογή.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

& ΤΟ ΚΟΜΙΣΤΡΟ.

Συγγραφέας Στρατής Γαλανός./εκδόσεις Λιβάνη.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO