Συνέντευξη του δασάρχη της Λέσβου για τους δασικούς χάρτες στην ΕΡΤ

Να ενημερωθούν και να μην πανικοβάλλονται κάλεσε τους ιδιοκτήτες γης ο δασάρχης Λέσβου Φώτιος Κράλης μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου σημειώνει ότι μέσα σ’ αυτούς έχουν συμπεριληφθεί πάρα πολλά αγροκτήματα με ελιές, αμπέλια, μηλιές αλλά και πολλά βοσκοτόπια, που είναι εκτάσεις όπου ασκείται γεωργική- οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τους χάρτες που έχουν αναρτηθεί, στο Νομό Λέσβου καλύπτεται από δάσος το 55% στη Λέσβο, το 34% στη Λήμνο και το 85% στον Άη Στράτη.  Δάσος, δεν θεωρείται μόνο η έκταση από πεύκα αλλά και οι βελανιδιές , τα πουρνάρια οι αστιβιές κτλ.

Η διαδικασία των ενστάσεων ξεκίνησε 12 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί τέλος Μάιου. Στην σύνταξη των δασικών χαρτών έχουν συμπεριληφθεί όλες οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις σημειώνει ο κ. Κράλης και καλεί όποιον θεωρεί ότι αδικείται να απευθυνθεί στο δασαρχείο και αν σημειώθηκαν λάθη αυτά θα διορθωθούν.

Πολλά όμως τα ερωτήματα και οι ενστάσεις των ιδιοκτητών και κυρίως των αγροτών  για τα μεγάλα παράβολα που καλούνται να πληρώσουν για την κατάθεση αντιρρήσεων αλλά και όλα τα χρήματα που θα πρέπει να πληρώσουν στους ιδιώτες, τοπογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς κτλ για να προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία.

Η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων Λέσβου ζητά παράταση τουλάχιστον για έναν χρόνο της προθεσμίας κατάθεσης ενστάσεων και «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα από ιδιώτες και από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τα ανάγκασε και χωρίς δική τους ευθύνη».

Στη Διεύθυνση Δασών του κάθε νομού λειτουργεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), το οποίο είναι επιφορτισμένο να παρέχει πληροφορίες και να συνδράμει στη διαδικασία κατάθεσης αντιρρήσεων επί του Δασικού Χάρτη. ΣΥΑΔΧ λειτουργεί στην Μυτιλήνη την Καλλονή αλλά και τη Μυρινα, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για διευκρινήσεις.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό σημειώνει “Με δεδομένη την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία, οι αγροτοκτηνοτρόφοι καθώς μεσαία και χαμηλά εισοδήματα να έχουν ατέλεια στα παράβολα των ενστάσεων. Η επιτροπή που θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα αποτελείται από ένα ιδιώτη δικηγόρο μέλος του Δικηγορικού συλλόγου Λέσβου, από ένα μηχανικό μέλος του ΤΕΕ Λέσβου και από ένα δασολόγο, δημόσιο υπάλληλο εκτός Λέσβου, να εξετάσει όλες τις ενστάσεις λαμβάνοντας υπόψη της τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα του τόπου μας με στόχο να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή και η οικονομική βιωσιμότητα του νησιού μας. Χωριά ολόκληρα που στηρίζονται στην κτηνοτροφία και κτηνοτροφικός μας κλάδος δεν μπορούν να εξαφανιστούν από το νησί μας. Οι Δασικοί χάρτες πρέπει να αποτελέσουν εργαλείο για την οικονομική μας ανάπτυξη και όχι να περιορίσουν την οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Περιφέρειά μας.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα