Ο ξυλόφουρνος του Αγίου Δημητρίου

Για αιώνες, o ξυλόφουρνος ήταν από τα σημαντικότερα στοιχεία ενός σπιτιού. Εκεί έψηναν το ψωμί και τα παξιμάδια, εκεί ξέραιναν τα φρούτα και τους καρπούς. Στην Ικαρία χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Ο ξυλόφουρνος του Αγίου Δημητρίου

Θερμαίνονται κυρίως με ξύλο ελιάς, μιας και υπάρχει άφθονο εξαιτίας του ετήσιου κλαδέματος των ελαιόδεντρων.Τον ξυλόφουρνο ούτε που τον ήξερα, ούτε που με ήξερε. Δεν είχαμε γνωριστεί μέχρι πριν μερικά χρόνια που μετακομίσαμε  στο ωραίο μου νησί και εκεί τον εκτίμησα για πρώτη φορά. Με συνεπήρε το γεγονός ότι, ό,τι φαγητό και να έψηνε είχε μια τόσο έντονη και χαρακτηριστική υπέροχη γεύση.!!!!  Πολλοί έχουν τέτοιους φούρνους στα χωριά και στα νησιά και θα γνωρίζουν τη Μυρωδιά  ενός φρεσκοψυμένου χωριάτικου ψωμιού  τη νοστιμιά που γίνετε  λατρεία και συνήθεια!

Δεν γεννήθηκα να ξέρω πως ψήνουν στον ξυλόφουρνο αλλά μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, κατάλαβα οτι ο ξυλόφουρνος δεν είναι απλά ένα μέσο για να φτιάχνεις φαγητό αλλά και τέχνη και μεράκι για το καλό φαγητό!

Για να μαγειρέψετε σε ξυλόφουρνο απαιτούνται 2 πράγματα. Πρώτον να έχετε μπόλικο χρόνο στη διάθεση σας και δεύτερον υπομονή……. και αν κανένα από τα δυο δεν διαθέτετε.Εμπιστευτείτε  το ψήσιμο στους Ειδικούς ….!!!!!!!!!!!!!!!

Ο ξυλόφουρνος του Αγίου Δημητρίου  βρίσκετε στη περιοχή  Ράχες Ικαρίας στη πλατεία του  χωριού  Άγιος Δημήτριος Πρωτολειτούργησε το 1963 απο τον Δημήτρη Καράφτη και την Άννα Γαγλια.

Από γενιά σε γενιά  συνέχισε να μας προσφέρει φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί και διάφορες αρτολιχουδιές, χωριάτικες – παραδοσιακές πίτες,…

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε αυτοί οι Μικροί Παραδοσιακοί Φούρνοι κρατάνε Αναμμένο τον Φάρο της Παράδοσης στο Νησί μας. Ας τους κρατήσουμε Φωτεινούς  ..!

ΑΡΩΜΑΙΚΑΡΙΑΣ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock