Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που είχε καταργήσει

Η υπουργός Παιδείας κατάργησε τη «Θεματική Εβδομάδα», έναν παιδαγωγικό θεσμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που είχε καταργήσει

Μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή αναφορικά με την πρωτοβουλία του για εισαγωγή στα σχολεία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών από τον επόμενο Σεπτέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή δήλωσε ότι «επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς».

Ωστόσο, αυτό που ξεχνά τεχνηέντως ο πρωθυπουργός είναι το γεγονός ότι η κυβέρνησή του κατήργησε τη «Θεματική Εβδομάδα», έναν παιδαγωγικό θεσμό που είχε εισάγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία, με σκοπό να συζητούνται θέματα όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Κατά τη διάρκεια του επιτυχημένου θεσμού, οι μαθητές του Γυμνασίου συζητούσαν ζητήματα όπως οι σχέσεις των δύο φύλων, η σεξουαλικότητα, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Όπως σημειώνει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ «αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ υποκύπτοντας στις κραυγές των υπερσυντηρητικών κύκλων που την στηρίζουν».

Τέλος, εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτελεί το στοιχείο που φανερώνει την υποκρισία του Κ. Μητσοτάκη. Στις 11 Φεβρουαρίου και ενώ είχε ξεσπάσει το κίνημα #MeToo, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως απέρριψε τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ζητούσαν την επαναφορά της «Θεματικής Εβδομάδας».

Αναλυτικά η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Επαναφορά της Θεματικής Εβδομάδας»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη επαναφέρεται υποχρεωτικά ο επιτυχημένος θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, ο οποίος ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 με εισήγηση του τότε ΔΣ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Με το θεσμό της Θεματικής Εβδομάδας, οι μαθήτριες και οι μαθητές των ανωτέρω σχολικών μονάδων έχουν τη δυνατότητα, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, να προβληματιστούν πάνω σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τις δημοκρατικές κοινωνίες, συνεργαζόμενοι και με εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς εκτός σχολείου, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο.

Η αναγκαιότητα του θεσμού επιβεβαιώθηκε και από έγκυρες επιστημονικές έρευνες που έλαβαν χώρα από το ΙΕΠ και κατέδειξαν τη χρήσιμη και αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού μέτρου, καθώς έδινε τη δυνατότητα στους εφήβους και τις έφηβες του Γυμνασίου να συζητήσουν κρίσιμα θέματα που τους απασχολούν, όπως το σώμα και η διατροφή, οι εξαρτήσεις, οι διαφυλικές σχέσεις, η κυκλοφοριακή αγωγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενδεικτικά, το σχολικό έτος 2018-2019 έλαβαν μέρος 1.656 Γυμνάσια από τα 1.700 της χώρας.

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας που κατήργησε τον επιτυχημένο θεσμό της Θεματικής Εβδομάδας, δεν συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας τη δεδομένη χρονική συγκυρία, ενώ η αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης επιβάλλεται από το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου και αποτελεί απόδειξη μιας ειλικρινούς στάσης και θέσης στο κίνημα #ΜeΤoo, σε κάθε θύμα έμφυλης βίας, άλλως θα πρόκειται περί πολιτικής υποκρισίας.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

Άρθρο

Σε κάθε Γυμνάσιο, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΔΥΕΠ Γυμνασίων υλοποιείται κατ’ έτος, στον διδακτικό χρόνο του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας (Θ.Ε.) για την ενημέρωση, συζήτηση και εξοικείωση των μαθητών/-τριών με κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατική συνύπαρξη, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και οι έμφυλες ταυτότητες.

Στο πλαίσιο υλοποίηση της Θ.Ε. οι μαθητές/τριες και οι Σύλλογοι Διδασκόντων/ουσών μπορούν να συνεργάζονται με φορείς της εκπαιδευτικής ή/και της τοπικής κοινότητας, όπως Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και με επιστημονικούς φορείς. Με απόφαση του/της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του ΙΕΠ, καθορίζονται το αντικείμενο της Θ.Ε., οι επιμέρους άξονες της, ο σκοπός, η μεθοδολογία υλοποίησης, ο προγραμματισμός, το εκπαιδευτικό υλικό, ο χρόνος υλοποίησης, η αποτίμηση της εφαρμογής της Θεματικής Εβδομάδας.

Αθήνα, 11-2-2021

Οι προτείνοντες βουλευτές

Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαγενά Άννα
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Χρηστίδου Ραλλία

Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock