Σε πενταετή κάθειρξη καταδικάστηκαν οι δύο ανήλικοι για τη φωτιά στη Μόρια

Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκαν την Τρίτη για εμπρησμό με κίνδυνο ζωής, οι δύο ανήλικοι αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, που είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους τέσσερις ομοεθνείς τους και κατηγορήθηκαν για την φωτιά που έκαψε το ΚΥΤ της Μόριας τον Μάρτη του 2020.

Σε πενταετή κάθειρξη καταδικάστηκαν οι δύο ανήλικοι για τη φωτιά στη Μόρια

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι προχώρησαν στις συλλήψεις αυτές αξιοποιώντας υλικό από βίντεο και μαρτυρικές καταθέσεις.

Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο το ελαφρυντικό της ανηλικότητας και τους καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση ενώ θα οδηγηθούν στις φυλακές ανηλίκων της Αυλώνας, ενώ κατατέθηκε έφεση κατά της απόφασης. Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα συμπληρώνονται 6 μήνες που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης των ανηλίκων και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο Μυτιλήνης.

Να θυμίσουμε ότι από την φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς το ΚΥΤ της Μόριας όπου διέμεναν 20.000 αιτούντες άσυλο, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανένας άνθρωπος και είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το νέο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι.

Η δικηγόρος των δύο ανήλικων αιτούντων άσυλο κ. Αγγελίδου δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι, «στο δικαστήριο αναγνώστηκε η κατάθεση ενός ανθρώπου που υπολείπεται αξιοπιστίας γιατί ήταν αρχηγός της αντίπαλης εθνότητας των παιδιών, τους αναγνώρισε χωρίς να δώσει καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τα άτομα αυτά. Όμως αυτή η διαδικασία (της ανάγνωσης κατάθεσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης του μάρτυρα) είναι ανεπίτρεπτη με βάση και τα άρθρα της Ελληνικής ποινικής  δικονομίας και της ευρωπαϊκής σύμβασης και υπάρχουν πολλές αποφάσεις από το ΕΔΑ, που λένε ότι αυτό καταστρατηγεί το δικαίωμα του κατηγορούμενου σε μια νόμιμη ποινική διαδικασία που έχει προφορικότητα  και αμεσότητα».

ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock