“Χίος Μπροστά”: Ζητά ευρεία σύσκεψη για το θέμα των δασικών χαρτών

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών προξένησε έκπληξη και προβληματισμό σε όλη τη χώρα. Η Χίος δεν αποτέλεσε την εξαίρεση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη “Χίος Μπροστά“.

“Χίος Μπροστά”: Ζητά ευρεία σύσκεψη για το θέμα των δασικών χαρτών

Η παράταξη του Γιάννη Καραβασίλη, επισημαίνει ότι εμφανίζονται πολλά λάθη σε καθαρά αγροτικές περιοχές, με αποτέλεσμα να αλλάζει ο χαρακτήρας της χρήσης γης αλλά και να χάνονται περιουσίες σε περίπτωση που κυρωθεί η έκταση δασική ή χορτολιβαδική.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΑ Αιγαίου πρότεινε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα των δασικών χαρτών.

“Για να σχεδιαστούν, χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες του 1945 από την πολεμική αεροπορία της Αγγλίας. Έγινε σύγκριση με την τωρινή αεροφωτογραφία χωρίς να γίνουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι απαιτούμενες αυτοψίες επί του εδάφους”, σημείωσε.
Οπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση, το “μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στους Αγρούς που άλλαξαν μορφή και στις ειδικές προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος για να αποδειχτεί η ιδιοκτησία τους με ισχυρούς τίτλους.
Έτσι ένας αγρός που δεν έχει καθαριστεί για κάποια χρόνια, με λίγες αστυφίδες και φρύγανα, χαρακτηρίζεται σαν δασική έκταση και εφόσον δεν υπάρχει ισχυρός τίτλος ιδιοκτησίας, δεν αποδεικνύεται η γεωργική του χρήση και έτσι περιέρχεται στο κράτος”.

Η Δημοτική Παράταξη “Χίος Μπροστά” που προτείνει:

  • Να ληφθούν υπόψη οι πράξεις χαρακτηρισμού οι οποίες έχουν ήδη εκδοθεί από την υπηρεσία σε παρελθόντα χρόνο, καθώς και οι υποβολές των ηλεκτρονικών δηλώσεων στο γραφείο κτηματογράφησης Χίο.
  • Να γίνουν αποδεκτοί οι άτυποι τίτλοι οι οποίοι αποτελούσαν καθεστώς στις αγροτικές κυρίως αγοραπωλησίες στα χωριά της Χίου.
  • Να στελεχωθούν άμεσα και επαρκώς οι επιτροπές αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) ώστε να εκδικαστούν οι αντιρρήσεις των δημοτών και των φορέων σύντομα
  • Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν από την πανδημία, προτείνεται να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για τους πολίτες αλλά και τους φορείς .
  • Να γίνει μείωση των παραβόλων των ενστάσεων. (για μια μέση έκσταση για παράδειγμα 30 στρ. μπορεί να φτάσει γύρω στα 800 ευρώ).
  • Να γίνει αναπροσαρμογή των αεροφωτογραφιών με αυτοψίες επί τόπου και να προταθούν νέοι δασικοί χάρτες.

Σε δεύτερη φάση και αφού κυρωθούν θα πρέπει να γίνει μεταξύ άλλων:

  • Aμεση ενεργοποίηση -παρέμβαση των φορέων του Νομού Χίου προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα, με σύννομες αδειοδοτήσεις, και οι δράσεις των ομάδων μαστιχοπαραγωγών, μελισσοκόμων κτηνοτρόφων κλπ, (γεωργική εκμετάλλευση, Λοιπές εκμεταλλεύσεις πρωτογενούς τομέα)
  • Να ενημερωθούν και να υποστηριχτούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κυρίως εναλλακτικού τουρισμού να αναπτύξουν τις δράσεις τους (εγκαταστάσεις τουριστικού χαρακτήρα) στο νησί μας ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς”.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.