To ΕΚΣ για τα εργατικά ατυχήματα

Ένα νέο στυγνό εργοδοτικό έγκλημα έγινε την 1η Απρίλη στο Γυμνό Ερέτριας στην Εύβοια. Τρεις εργαζόμενοι συνάδελφοι σε εργολάβο που εκτελούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ εργασίες συντήρησης δικτύων, βρήκαν τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία από μέση τάση και ένας ακόμα τραυματίστηκε σοβαρά.

Το ΕΚΣ εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους τους και ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. Απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν οι ένοχοι. Να δοθεί ειδική μέριμνα στις οικογένειες των θυμάτων.

Τρεις ακόμα εργάτες δεν γύρισαν σπίτι τους μετά τη δουλειά. Ο μαύρος κατάλογος  της λίστας του θανάτου ποτισμένου με το αίμα εργατών μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Και στις περιοχές μας από τύχη δεν είχαμε νεκρούς σε παρόμοιες εργασίες, αν θυμηθούμε τους σοβαρούς τραυματισμούς στην Ικαρία πριν δύο μήνες, συναδέλφου που εργάζεται στον εργολάβο που τώρα εκτελεί έργα στη Σάμο και του εναερίτη της ΔΕΔΔΗΕ στο Καρλόβασι το 2016. Χώρια οι αδήλωτοι τραυματισμοί εν ώρα εργασίας.

Για όλα αυτά δεν φταίει  ούτε η “κακιά η ώρα” και η τύχη, ούτε το ανθρώπινο λάθος, ούτε η απροσεξία της στιγμής όπως θα ακούσουμε ξανά από τους αρμόδιους. Φταίει η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, η ελλιπής συντήρηση των δικτύων, η έλλειψη προσωπικού, η ανυπαρξία και αδιαφορία των ελεγκτικών αρχών, πχ στο νομό μας δεν υπάρχει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας. Είναι 100άδες οι καταγγελίες των συνδικάτων, μεταξύ αυτών και της Ε.Τ.Ε. ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας, για όλα αυτά. Προειδοποιούσαμε και καταγγείλαμε που οδηγεί αυτή η κατάσταση και να που βγήκαμε με τον πιο τραγικό τρόπο αληθινοί.

Ο ένοχος έχει όνομα: είναι η πολιτική “απελευθέρωσης της ενέργειας”, ένα συνειδητό, προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος του λαού. Έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε., με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη να φέρουν ευθύνη. Και όλα αυτά για ν’ ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο από τη διάσπαση της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια (ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ), αφού η λειτουργία με  ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η παράλληλη είσοδο των ιδιωτών, οδηγεί σε αντιμετώπιση της ασφάλειας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων ως κόστος και σε πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Για την ανταγωνιστικότητα και την περικοπή του “εργασιακού κόστους” μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο ΔΕΔΔΗΕ κατά 1000 και πλέον οι μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ στο ΑΔΜΗΕ κατά 60%,την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πάνω από 50%.

Την ίδια ώρα για να καλυφτούν τα κενά της έλλειψης προσωπικού προσλαμβάνονται άγρια εκμεταλλευόμενοι εργαζόμενοι, ακόμα και από “δουλεμπορικά”, ανεκπαίδευτοι και ανειδίκευτοι στο αντικείμενο, χωρίς διάρκεια στη δουλειά. Ταυτόχρονα γιγαντώθηκαν οι εργολαβίες ως βασική μορφή αποκατάστασης των βλαβών, με τους εργολάβους να κόβουν ότι θεωρούν ως περιττά έξοδα για να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Η μεταφορά εργασιών στους εργολάβους γίνεται με μειοδοτικούς διαγωνισμούς και όχι με κριτήριο το ποιος θα παρέχει τα πιο αναβαθμισμένα μέτρα ασφαλείας. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς εργάζονται με μειωμένες συμβάσεις, κατά βάση ορισμένου χρόνου, με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς και ατέλειωτες ώρες δουλειάς.

Η παγίωση της ευέλικτης εργασίας, η εργολαβοποίηση, η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, η επιχειρηματική δράση σε όλους τους τομείς έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους και το λαό, και σταθερά κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για “ανάπτυξη για όλους” είναι κάλπικες αφού στοχεύει στα θέλω των εργοδοτών και όχι στις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Γι αυτό θα μας βρουν απέναντί τους.

Δίνουμε τη μάχη ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για 10ωρη απλήρωτη δουλειά, που είναι βέβαιο ότι αν περάσει θα πολλαπλασιάσει τα εγκλήματα λόγω της παραπέρα εντατικοποίησης και κόπωσης. Ενάντια στο χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας, αλλά και στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων σε όλους τους τομείς που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά όπως το ρεύμα ή την υγεία σε πανάκριβα εμπορεύματα.

Καλούμε τους συναδέλφους εργολαβικούς να οργανώσουν τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματα και τη ζωή τους, ανεξάρτητα από τις εργασιακές σχέσεις που έχουν. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ να ενισχύουν και να συμμετέχουν στη δράση των σωματείων τους.

Οργανωμένα και μαζικά διεκδικούμε:

  • Σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση κάθε μορφής εργολαβίας και ελαστικής εργασίας.
  • Άμεσα προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού σε όλο τον όμιλο της ΔΕΗ. Να στελεχωθούν τώρα τα εργοστάσια και τα πρακτορεία ΔΕΔΔΗΕ σε Σάμο και Ικάρια.
  • Να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Να γίνονται τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στη ΔΕΗ, στη ΔΕΔΔΗΕ, στους εργολάβους.
  • Επαναλειτουργία και άμεση στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Σάμου βάση των αναγκών.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη.

Οργανωνόμαστε στα συνδικάτα μας, παλεύουμε τα δίκια μας

Όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading