44η πτήση για τον σκακιστικό «Ίκαρο»

Διεθνές Τουρνουά από 10 έως 18 Ιουλίου στον Άγιο Κήρυκο με σχολαστική εφαρμογή υγειονομικών μέτρων

44η πτήση για τον σκακιστικό «Ίκαρο»

Το παραδοσιακό 44ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2021» θα πραγματοποιηθεί από 10 μέχρι 18 Ιουλίου στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας, οι οποίοι διοργανώνουν τους αγώνες, θα έχουν ως προτεραιότητα την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, τη σωστή ενημέρωση των σκακιστών και σκακιστριών σχετικά με τα πρωτόκολλα διεξαγωγής αθλητικών εκδηλώσεων, τη σχολαστική καθαριότητα των χώρων, τη διαμονή σε κατάλληλα δωμάτια, καθώς και σε οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην ασφαλή διεξαγωγή των διεθνών σκακιστικών εκδηλώσεων «Ίκαρος 2021».

Το σκάκι στην Ικαρία βαδίζει στην 5η δεκαετία συνεχούς και αξιοζήλευτης δραστηριότητας. Από το 1978 οι διοργανωτές φροντίζουν να υπάρχει πάντα κάτι ξεχωριστό, κάτι καινούργιο. Το κλασικό σκάκι εναλλάσσεται με μορφές γρήγορου σκακιού, με διαλέξεις, με επιδείξεις σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο με πολλούς αντιπάλους), με μπλάιντ (τυφλό παίξιμο), με μαθήματα σε παιδιά και αρκετά άλλα.

Στην πολύ δραστήρια δεκαετία του ΄90 οργανώθηκαν προκριματικά τουρνουά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, καθώς και σε Αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Ένα ξεχωριστό κομμάτι των δραστηριοτήτων, στο οποίο γίνεται αναφορά από σκακιστές και σκακίστριες μέχρι σήμερα, είναι τα κλειστά τουρνουά νόρμας διεθνούς μετρ και γκραν μετρ! Αρκετοί νεαροί Έλληνες και Ελληνίδες αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες και ορισμένοι απέκτησαν διεθνείς τίτλους από τον «Ίκαρο».

Έχουν φιλοξενηθεί στην Ικαρία χιλιάδες σκακιστές και σκακίστριες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, καθώς και από δεκάδες ξένες χώρες. Έχουν αγωνιστεί οι περισσότεροι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες Ελλάδας, σπουδαίοι ξένοι γκραν μετρ, καθώς και ραγδαία ανερχόμενοι παίκτες. Αίσθηση είχαν προκαλέσει το 1998 τα εκπληκτικά αποτελέσματα μιας νεαρής Ρωσίδας της μετέπειτα παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αλεξάνδρας Κόστενιουκ!

Οι παρτίδες μεταξύ των ισχυρότερων παικτών μεταδίδονταν ζωντανά σε όλο τον κόσμο (είναι γνωστό ότι τις παρακολουθούν και Ικάριοι των ΗΠΑ και της Αυστραλίας), οργανώθηκαν πολύ επιτυχημένοι αγώνες γρήγορου σκακιού και

Τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι εκδηλώσεις για το Καλλιτεχνικό Σκάκι, κυρίως με την αξιοποίηση της παρουσίας του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων, του Πολωνού Μούρτζια.

Οι Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος» είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου ενώ ενσωμάτωσαν δύο φορές το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Ελλάδας (καταγραφή των σχετικά πρόσφατων τουρνουά, στη σελίδα του Σκακιστικού όμιλου Ικαρίας).

Ο Δήμος Ικαρίας, εκτιμώντας τη συμβολή των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος» στην προβολή του νησιού μας, στην ανάπτυξη και διάδοση του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος, καθώς και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, στηρίζει και φέτος ηθικά και υλικά την προσπάθεια των σκακιστών της Ικαρίας για μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου!

Οι χορηγίες των ναυτιλιακών εταιριών, με τη μορφή σημαντικών εκπτώσεων, συμπιέζουν το κόστος μετακίνησης προς και από το νησί. Οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες προσφέρουν ποιοτικό, γευστικό και φθηνό φαγητό, η ψυχαγωγία αποτελεί προτεραιότητα, η εποχή είναι καλή, η θάλασσα απευθύνει πρόσκληση όλες τις ώρες, το μελτεμάκι δεν αφήνει τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ψηλά και, όπως ισχυρίζονται οι τακτικοί επισκέπτες, στην Ικαρία είναι διάχυτη η αίσθηση της γοητείας και του μυστηρίου!

Διαρκής στόχος των διοργανωτών είναι διατήρηση του υψηλού επιπέδου αγώνων, καθώς και η κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαμονής των Ελλήνων και ξένων σκακιστών και σκακιστριών.

Ο συνδυασμός σκάκι και διακοπές βρίσκει στην Ικαρία την ιδανική εφαρμογή του!

Οι αγώνες έχουν διεθνή αξιολόγηση και ευρύτατη αναγνώριση, εφαρμόζονται με σχολαστικότητα οι κανονισμοί και διατηρείται, παράλληλα, φιλικό κλίμα.

Ο Άγιος Κήρυκος και τα γύρω χωριά, όπου θα απλωθούν οι σκακιστές και οι σκακίστριες, θα πάρουν ζωή, η τοπική οικονομία θα τονωθεί σημαντικά και το όνομα της Ικαρίας θα ακουστεί ξανά σε όλο τον κόσμο!

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading