Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: «Τριτοκοσμική» η κατάσταση για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

H ετήσια έκθεση της οργάνωσης ΡΧΣ έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν αντιληφθεί: ότι οικονομικά συμφέροντα, κυβερνητικός έλεγχος, λογοκρισία και διαπλοκή ποδηγετούν την ελευθερία του τύπου επιβάλλοντας μια ασφυκτική πολιτική μονοφωνία στα ΜΜΕ.

Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Καταγγελία για λίστα πέτσα και έλεγχο ρεπορτάζ

Η ενότητα για την Ελλάδα που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ξεκινάει με τη φράση: «Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020».

Και συνεχίζει: «Η συντηρητική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών ως τμήμα της προσπάεθιας της να αντιμετωπίσει και τη πανδημία και την προσφυγική κρίση».

Παράλληλα επισημαίνει: «Τα ερευνητικά μέσα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που επικρίνουν την κυβέρνηση είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από την αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ για τον ιό (σ.σ. Λίστα Πέτσα)».

Επίσης η έκθεση καταγγέλει φαινόμενα ασφυκτικού ελέγχου των ρεπορτάζ για τη πανδημία: «οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης πριν κάνουν ρεπορτάζ σε νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. Τον Φεβρουάριο του 2021, τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια διατάχθηκαν να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα που έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός αγνόησε το lockdown (σ.σ. Ικαρία)».

Παράλληλα η έκθεση στέκεται στη προβληματική δημοσιογραφική καταγραφή της κρατικής βίας ειδικά σε ότι αφορά το μεταναστευτικό αναφέροντας: «Η αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στη Λέσβο, οι δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν να καλύψουν τις συνέπειες της πυρκαγιάς στο στρατόπεδο προσφύγων στην Μόρια, ενώ μια ομάδα Γερμανών δημοσιογράφων ενώ προσπαθούσε να καλύψει την άφιξη νέων μεταναστών. Στη Σάμο, ένα γερμανικό πλήρωμα ταινιών ντοκιμαντέρ συνελήφθη χωρίς να απαγγελθούν κατηορίες και υπέστη κακομεταχείριση από την αστυνομία».

Κόλαφος τα συμπεράσματα της έκθεσης και για την επιτελική ΕΡΤ: «Η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, η οποία ελέγχεται άμεσα από τον πρωθυπουργό, παρόλο που το ανώτατο δικαστήριο το έκρινε ως αντισυνταγματικό, λογόκρινε ρεπορτάζ με αναφορές στα νέα στρατόπεδα μεταναστών στα νησία».

Επιπλέον η οργάνωση κατακρίνει τα νομοθετικά μέτρα Χρυσοχοΐδη για τη κάλυψη των διαδηλώσεων αλλά και την εν γένει στάση της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα η έκθεση καταγράφει: «Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ που κάλυπταν εκδήλωση στα τέλη του 2020 και τιμώρησε έναν δημοσιογράφο για υποτιθέμενη παραβίαση των περιοριστικών μέτρων για την Covid-19 με στόχο τη προσωρινή κράτηση του». Για να τονίσει «υπάρχει ανησυχία για τους νέους κανόνες για την αστυνόμευση διαδηλώσεων, διότι οριοθετεί συγκεκριμένους χώρους για τον τύπο».

Και καταλήγει με το μείζον θέμα της μαφιόζικης δολοφονίας του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ: «Τον Απρίλιο του 2021, η κοινότητα των Ελλήνων δημοσιογράφων συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε θέματα εγκλήματος Γιώργος Καραϊβάζ».

Στην 70η θέση η χώρα μας

Στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ελευθερία του Τύπου υποχώρησε η Ελλάδα το 2021, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που παρακολουθούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Η χώρα μας έχασε 5 θέσεις σε σχέση με το 2020 (στην 65η θέση ήταν και το 2019, έχοντας κάνει άλμα 9 θέσεων αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια -το 2018 ήταν στην 74η θέση, το 2017 στην 88η θέση, το 2016 στην 89η, το 2015 στην 91η, το 2014 στην 99η, το 2013 στην 84η).

Ενώ σε καλύτερη θέση της λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, ο Νίγηρας, το Μαλάουι, το Μπουτάν και η Μογγολία!

Ετήσια έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα

Η άσκηση της δημοσιογραφίας, του «κυριότερου εμβολίου κατά της παραπληροφόρησης», παρακωλύεται «εντελώς ή εν μέρει» σε πάνω από 130 χώρες αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), καθώς η υγειονομική κρίση έχει προστεθεί – είτε για πραγματικούς λόγους, ή ως πρόσχημα – στα σοβαρά εμπόδια σε κάθε προσπάθεια κάλυψης της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου στο 73% των 180 χωρών που αξιολογούνται καταγράφονται καταστάσεις «πολύ σοβαρές», «δύσκολες» ή προβληματικές» για την άσκηση του επαγγέλματος.

Αν και οι χώρες που απεικονίζονται με μαύρο, κόκκινο ή πορτοκαλί στον παγκόσμιο χάρτη παρέμειναν λίγο ως πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι, μόλις σε 12 χώρες από τις 180, ή στο 7%, έναντι 8% το 2020, η κατάσταση χαρακτηρίζεται «καλή». Αυτή η «λευκή ζώνη» δεν ήταν «ποτέ» τόσο «μειωμένη» σε έκταση από το 2013 και μετά, υπογραμμίζει η RSF.

Left

Σχολιάστε Ελεύθερα