Απεβίωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Μου είπαν: Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα βήμα ακόμα θα σε αφανήσουν!!!

Είπα: Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός!!!

Βάσος Λυσσαρίδης

Ο Βάσος Λυσσαρίδης,ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και διετέλεσε για σειρά ετών Πρόεδρος της Βουλής, ενώ αποτέλεσε μια εκ των προσωπικοτήτων της Κύπρου, που συνέδεσαν το όνομά τους με σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τηνπολιτική ζωή της Μεγαλονήσου.

Οραματιστής ενός Καλύτερου Κόσμου και μιας Ελεύθερης Κύπρου, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και λίγο πριν τα γενέθλια του σε ηλικία 101 ετών.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στις 13 Μαίου 1920 στο χωριό Λεύκαρα.

Λεύκαρα του ονείρου και των χρωμάτων

σε σες παραδίνω το τελευταίο μου όνειρο.

Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά την περίοδο των σπουδών του υπήρξε στέλεχος διαφόρων οργανώσεων, όπως πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνος, πρόεδρος της Ενώσεως Κυπρίων Φοιτητών, γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων κ.α.

Η ανάμειξή του σε συνδικαλιστικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ήταν συνεχής από νεαρή ηλικία. Υπήρξε πρόεδρος του Μετώπου Ειρήνης, μέλος του συμβουλίου του Παγκυπρίου Κινήματος Ειρήνης και μέλος άλλων οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια τουαπελευθερωτικού αγώνα του1955-59 πρόσφερε επίσης τις υπηρεσίες του και υπήρξε μέλος της αντιπροσωπευτικής ομάδας Ελλήνων Κυπρίων παραγόντων που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κάλεσε νωρίς το 1959 στο Λονδίνο προκειμένου να τον συμβουλεύσουν για την αποδοχή ή όχι των συμφωνιών Ζυρίχης. 

Ήταν δε τότε ο Λυσσαρίδης μεταξύ των λίγων που τάχθηκαν σαφώς εναντίον της αποδοχής των συμφωνιών. Μετά το τέλος του αγώνα, στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν το 1960, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής και έκτοτε επανεκλεγόταν συνεχώς. Στο βουλευτικό αξίωμα υπηρέτησε συνολικά για 46 χρόνια.

Αν αυτή η βραδιά θα τανε η τελευταία

θα’θελα να μαζέψω

όσους αγάπη δεν γευτήκανε

και να μοιράσω την καρδιά μου αντίδωρο

Υπήρξε στενός συνεργάτης, σύμβουλος και προσωπικός γιατρός του προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μέχρι τον θάνατό του στις 3 Αυγούστου του 1977.

Αυτή τη γη την αγαπώ

ούτε κι ο θάνατος δεν μπορεί να μας χωρίσει.

Αυτή τη γη την αγαπώ

και να το ξέρεις

κι αυτή η γη σε αγαπά.Ο Βάσος Λυσσαρίδης πήρε ενεργό μέρος στην αντίσταση κατά των Τούρκων στο τέλος του 1963 και το 1964, μετά τηνανταρσία των Τουρκοκυπρίων και την έναρξη των διακοινοτικών συγκρούσεων, ηγούμενος πρόχειρα εξοπλισμένων ομάδων εθελοντών που ο ίδιος οργάνωσε και που αγωνίστηκαν κυρίως στον Πενταδάκτυλο.

Για να ζήσεις

πρέπει να είσαι έτοιμος να πεθάνεις

Μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, που ακολούθησε το πραξικόπημα, ο Βάσος Λυσσαρίδηςτάχθηκε αποφασιστικά ενάντια στην οποιαδήποτεσυνθηκολόγηση και υπέρ της ταχύτερης επανόδου στην Κύπρο του προέδρου Μακαρίου. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δεύτερη τουρκική στρατιωτική προέλαση στην Κύπρο, ο Βάσος Λυσσαρίδηςέγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας στη Λευκωσία. Από ενέδρα που στήθηκε από στοιχεία της ΕΟΚΑ Β΄, ο ίδιος πληγώθηκε ελαφρά αλλά σκοτώθηκε ο ποιητής και στέλεχος της ΕΔΕΚ Δώρος Λοΐζου που τον συνόδευε στο ίδιο αυτοκίνητο. Μιλώντας λίγο μετά την απόπειρα εναντίον του, ο Βάσος Λυσσαρίδηςέκανε κήρυγμα ομόνοιας και συμφιλίωσης των Ελλήνων της Κύπρου ενάντια στον τουρκικό κίνδυνο.

Ο Β. Λυσσαρίδης είχε παντρευτεί  και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της  τον Μάρτιο του 2019 με την αμερικανίδα δημοσιογράφο Βαρβάρα Λυσσαρίδη.

Θα Μείνω.

Ξεκινάω από το χθες και είναι κενό

Γιατί το λήστεψαν οι ιστοριοφάγοι.

Αναζητώ μια τωρινή στιγμούλα

Και την φυλάκισαν οι ιδεοφάγοι.

Πλάθω το αύριο

Και με λογχίζουν οι ονειροφάγοι.

Και τώρα;

Χωρίς χθες, χωρίς σήμερα

Χωρίς αυριανές προσδοκίες

Πολεμώ όλους τους δολοφόνους.

Θα μείνω

Όσες και να’ναι οι πληγές.

                      Βάσος Λυσσαρίδης.

Όλοι οι στίχοι και το ποίημα ‘Θα μείνω’ είναι από την ποιητική συλλογή του Βάσου Λυσσαρίδη: Κραυγές/2010.

Σχολιάστε Ελεύθερα