Συνάντηση Μαρίας Κομνηνάκα με εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ Λέσβου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Παρασκευή 7 Μαΐου, συνάντηση με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ στη Λέσβο. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα και ο Παναγιώτης Βαλάκος, στέλεχος του κόμματος και Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης.

Συνάντηση Μαρίας Κομνηνάκα με εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ Λέσβου

Αφορμή της συνάντησης αποτέλεσε η «διαβούλευση» για το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όπου σύμφωνα με την κα Κομνηνάκα, “η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να παρέμβει στη λειτουργία και στο χαρακτήρα του φορέα στοχεύοντας στην περιθωριοποίηση και υποβάθμιση των «στεγνών προγραμμάτων» απεξάρτησης”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τον πολυδιάστατο ρόλο και τις δράσεις του φορέα, το σχεδιασμό των προγραμμάτων, τη φιλοσοφία, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ επεσήμαναν ότι “αυτός ο ρόλος πολλές φορές αναγκαστικά περιορίζεται λόγω της έλλειψης του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, όπως γίνεται με την πολύ σημαντική λειτουργία της κινητής μονάδας, για την οποία όμως μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί μόνο 2 εργαζόμενες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ”.

Επιπλέον, επισημάνθηκαν “οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του νέου κανονισμού στους θεραπευόμενους, στις οικογένειές τους αλλά και στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που συλλογικά δίνουν το σημαντικό αγώνα της απεξάρτησης”.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι “ο νέος κανονισμός λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ο οποίος προωθείται από τη κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αλλοίωσης του θεραπευτικού μοντέλου και της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ. Αποτελεί άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στη φιλοσοφία της “στεγνής θεραπείας” και εναρμονίζεται με τη λογική της “μείωσης της βλάβης”, όπως επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης. Στρατηγική, που στοχεύει ιδίως στη συγκάλυψη της πραγματικής αιτίας του προβλήματος, που είναι κυρίως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες εμφανίζεται.

Αυτή τη στρατηγική εφάρμοσαν απαρέγκλιτα και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο όνομα του ελέγχου του προβλήματος, το οποίο τελικά, όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζουν αλλά το διαιωνίζουν και το συντηρούν, σε βάρος των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, εντάσσονται οι διάφορες μπίζνες με την κάνναβη, η κοινωνική ανοχή που δημιουργεί ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός «σκληρών και μαλακών» αλλά και η δημιουργία «Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης» που ως ζήτημα το άνοιξε η ΝΔ το 2012 και το νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, που δείχνει όχι ενδιαφέρον για το χρήστη, αλλά πώς αυτός δε θα «χαλάει τη βιτρίνα» της πόλης και κυρίως θα βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και δράσης”.

Η αντιπροσωπεία ολοκληρώνοντας την συζήτηση επισήμανε ότι “η διατήρηση του χαρακτήρα, της φιλοσοφίας και του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του λαού, γιατί η υπόθεση του αγώνα κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Τέλος, από την πλευρά του το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει σταθερά όχι μόνο για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, αλλά θα πρωτοστατεί και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό”.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading