12 Ιανουαρίου 1628: Γεννιέται ο Σαρλ Περώ

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ο Σαρλ Περώ( Charles Perrault) γεννήθηκε στο Παρίσι- Γαλλία στις 12 Ιανουαρίου του 1628. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του κόσμου που τα διαχρονικά παραμύθια του αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές συνανθρώπων μας μικρών και μεγαλυτέρων…

charles_perrault

Μέλος πλούσιας οικογένειας ο Σαρλ που είχε ακόμα έξη αδέλφια σπούδασε νομικά, επιστήμη που είχε σπουδάσει και ο διαπρεπής δικηγόρος πατέρας του. Εργάστηκε σε πολλές ανώτερες κρατικές θέσεις ενώ την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα την έκανε στα 1660-περίπου- με ερωτική ποίηση.

Το 1671 αναγορεύτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας .

Παραλληλισμοί των Παλαιών και των Νέων:4τομο έργο του με το οποίο υποστήριζε ότι οι σύγχρονοι της γενιάς του συγγραφείς -όπως ο Μολιέρος-,ήταν ανώτεροι από τους αρχαίους Έλληνες και Λατίνους κλασσικούς. Το γεγονός αυτό είχε εγείρει μεγάλη διχόνοια στους λογοτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας, αυτό που αποκαλούσαν οι λόγιοι< το θέμα της διαμάχης του Παλαιού με το Νέο>.

Το 1695 όταν ο συγγραφέας ήταν 62 ετών αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή για να συγγράψει ένα βιβλίο το

Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας –Contes de ma mere l’ oye,1697…

… αυτό που θα τον κάνει διάσημο για πάντα, συλλογή 8 παραμυθιών, παραμύθια που όπως η Σταχτοπούτα δεν ήταν δικής του εμπνεύσεως αλλά καταγραφή μύθου της Κίνας και ακόμα παλιότερου από την Αίγυπτο με ένα φτωχό κορίτσι κ.λπ.

Τα παραμύθια του Σαρλ Περώ είτε πρόκειται για παραμύθια που του είχαν απλά διηγηθεί οι γονείς του, είτε δικές του δημιουργίες αποτελούν καταγραφή της λαογραφίας της εποχής εκείνης, ενώ σηματοδότησαν την είσοδο του παραμυθιού στην λογοτεχνία.

Κοιτώντας τις εικόνες του άρθρου στο νου έρχονται … εικόνες από τα πρώτα παιδικά διαβάσματα…

Συλλογή 8 τίτλων κλασικών αγαπημένων παραμυθιών…

Ένα κοριτσάκι συναντά στο δάσος τον κακό λύκο… Κοκκινοσκουφίτσα.

Μια νεαρή κοπέλα τη βασανίζει η κακιά μητριά της Σταχτοπούτα

Ωραία κοιμωμένη / Παπουτσωμένος Γάτος / Κοντορεβιθούλης / Κυανοπώγων κ.λπ.

Πάμε με τον συγγραφέα Σαρλ Περώ, πάμε σαν άλλοτε ταξίδι στη φαντασία και το όνειρο…

Στον Κεραμεικό κήπο – Παρίσι- υπάρχει εντυπωσιακό μνημείο του Σαρλ Περώ ο οποίος απεβίωσε στο Παρίσι-όπου και είχε γεννηθεί-, στις 16 Μαΐου 1703 σε ηλικία 75 ετών.

Πηγή: Εγκυκλοπαιδικό λεξικό ΔΟΜΗ/ τ. 23.

Σχολιάστε Ελεύθερα