Διεθνή Όπεν σε Ικαρία, Παλαιόχωρα, Καβάλα

Γράφει ο Κοσμάς Κέφαλος για την Αυγή

Το 44ο Διεθνές Τουρνουά – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2021» θα πραγματοποιηθεί από 10 μέχρι 18 Ιουλίου στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου, καθώς και σε εξωτερικούς χώρους. Ανάμεσα σε αυτά που κάνουν τις εκδηλώσεις την Ικαρίας ξεχωριστές και οι ποικίλες παράλληλες δράσεις. Το κλασικό σκάκι εναλλάσσεται με μορφές γρήγορου σκακιού, με διαλέξεις, με επιδείξεις σιμουλτανέ, με μπλάιντ, με μαθήματα σε παιδιά και αρκετά άλλα. Τα τελευταία χρόνια αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι εκδηλώσεις για το Καλλιτεχνικό Σκάκι, κυρίως με την αξιοποίηση της παρουσίας του 7 φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στη Λύση Σκακιστικών Προβλημάτων, του Πολωνού Μούρτζια (καταγραφή παλαιότερων εκδηλώσεων, στο ikariachess).

Πέρσι, στο 43ο διεθνές τουρνουά «Ίκαρος» αγωνίστηκαν 73 σκακιστές και σκακίστριες από 5 χώρες. Πρώτευσε ο Κοτρωνιάς και πρώτη σκακίστρια ήταν η Λετονή Ράιζνιτσε – Όζολα. Πρωταθλητές Αιγαίου αναδείχθηκαν ο Λαδόπουλος και η Τρουμούχη.

Το φετινό τουρνουά διοργανώνουν και πάλι ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας, με τη συμπαράσταση και άλλων τοπικών και σκακιστικών φορέων. Επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ikaroschess2021@gmail.com.

Το 14ο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας Χανίων, στο οποίο θα ενσωματωθεί το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας, θα διεξαχθεί από 23 έως 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόχωρας. Λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη των αγώνων έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή οι πρώτοι 50 από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων 10 γκραν μετρ. Οι σκακιστές με το υψηλότερο ΕΛΟ: Μαρτίνεζ Αλκάνταρα (Περού, 2620), Μπερνάντσκι (Ουκρανία, 2603), Μπανίκας (2602), Θεοδώρου (2554), Μπάσο (Ιταλία, 2552), Ριτσαγκόβ (Ρωσία, 2545) Χαριτόνοβ (Ρωσία, 2543), Νεβεντνίτσι (Ρουμανία, 2530), Τσαταλμπάσεβ (Βουλγαρία, 2530), Ντέιβιντ (Ιταλία, 2517), Νταμπάσις (Ινδία, 2501), Κούρκουλος-Αρδίτης (2485).

Πέρσι, στο 13o Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας – Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας είχαν αγωνιστεί 157 παίκτες από 19 χώρες. Νικητής και πρωταθλητής Ελλάδας είχε ανακηρυχθεί ο Κούρκουλος-Αρδίτης. Πρώτη σκακίστρια η Ρουμάνα Μπουλμάγκα και πρωταθλήτρια Ελλάδας η Δρακάκη.

Διοργανωτές φέτος είναι ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου, Σκακιστική Ακαδημία Χανίων και συνδιοργανωτές Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Η αναλυτική προκήρυξη έχει αναρτηθεί στο https://chaniachess.gr/. Πληροφορίες από την κ. Τσαρουχά (6974811469) ή μέσω ηλ. ταχυδρομείου: chaniachessacademy@gmail.com.

Το 30ό Διεθνές Τουρνουά Καβάλας θα γίνει από 1 έως 8 Αυγούστου με διοργανωτές τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και συνδιοργανωτές τον Δήμο, την Περιφερειακή Ενότητα και το Επιμελητήριο Καβάλας. Προβλέπονται τρεις όμιλοι, με τον ισχυρότερο να αφορά παίκτες με ΕΛΟ 1900 και άνω, και τον ασθενέστερο όμιλο παίκτες με ΕΛΟ κάτω από 1200.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματείο που σηκώνει το κύριο βάρος της διοργάνωσης εδώ και τρεις δεκαετίες, ο Σ.Ο. Καβάλας, έχει σημειώσει μεγάλες αγωνιστικές επιτυχίες, όπως είναι η κατάκτηση 5 Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων Ελλάδας, 7 Κυπέλλων και 5 Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων. Από το ανεξάντλητο σκακιστικό του φυτώριο έχουν αναδειχθεί σπουδαίοι σκακιστές και σκακίστριες με διεθνή ακτινοβολία, όπως η Άννα – Μαρία Μπότσαρη και η Σταυρούλα Τσολακίδου.

Στο 29ο Διεθνές Όπεν Καβάλας 2020 αγωνίστηκαν συνολικά 147 σκακιστές από 9 χώρες, χωρισμένοι σε τρεις ομίλους. Νικητής αναδείχθηκε ο νεαρός Κράλλης και πρώτη σκακίστρια η Τσολακίδου.

Περισσότερα για την φετινή διοργάνωση, καθώς και για τις δραστηριότητες του σωματείου στον δικτυακό τους τόπο . Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977786035 (Χρ. Αποστολακάκης) ή μέσω e-mail: storos@otenet.gr.

Δείτε τη συνέχεια στην Αυγή

Σχολιάστε Ελεύθερα