Φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου-οι εξελίξεις

Το βράδυ της 19ης Μαίου εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Σήμερα η μυρωδιά του καμμένου έχει φτάσει μέχρι τα μέρη μας, ενώ έχει γίνει δύσκολη η κατάσταση και στην Αθήνα, όπου πνίγονται όπως αναφέρονται στα ρεπορτάζ στον καπνό και τη στάχτη. Είναι μια σύσκολη νύχτα που αντιμετωπίζεται με σύνεση και βέβαια σε σχέση με παλαιότερες πυρκαγιές, έχει χρησιμοποιηθεί το 112, προκειμένου να εκκενωθούν οικισμοί.

Φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου-οι εξελίξεις

Οι οικισμοί, που έχουν εκκενωθεί, είναι ο Σχίνος, η Αγία Σωτήρα, οι Βαμβακές, η Μαυρολίμνη, οι μονές του Αγίου Ιωάννη Μακρινού και η Αγία Παρασκευή, το Αλεποχώρι, και γενικότερα οι κάτοικοι των περιοχών από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα καθώς και οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος. Στις περισσότερες περιπτώσει για την εκκένωση χρησιμοποιήθηκε το 112.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε στις 18:00 την Πέμπτη τόνισε πως η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης σε ελαιώνα στις 21:45 και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες και έχει ήδη κατακάψει πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, η φωτιά προκλήθηκε από καύση υπολειμμάτων εντός του ελαιώνα και ήδη το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής έχει αναλάβει αρμοδίως τις έρευνες.

Όπως είπε, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι οικισμοί και ως εκ τούτου διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση εκατοντάδων πολιτών από τις εστίες τους, κάποιους τους καταγράψαμε ήδη πιο πάνω, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 265 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, σώματα εθελοντών, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ, ενώ το συντονισμό του έργου της κατάσβεσης έχει αναλάβει το κινητό αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος».

Παράλληλα, από αέρος, όλη την ημέρα έγιναν ρίψεις νερού από 8 Καναντέρ, 9 Πετζετέλ και ένα Σινούκ του στρατού. Επιπλέον, δύο ελικόπτερα -της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ- συντονίζουν τις επιχειρήσεις.

Έκκληση για βοήθεια προς τα τραυματισμένα ζώα από τη φωτιά

Το φιλοζωικό σωματείο Μεγάρων Αδέσποτος Παλμός απευθύνει έκκληση βοήθειας για τα τραυματισμένα ζώα της φονικής πυρκαγιάς.

Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Σάββατο θα αναχωρήσουμε και εμείς για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.

Αν κάποιος θέλει να συνεισφέρει αλλά δεν μπορεί να μετακινηθεί στα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη, μπορεί να προσφέρει κάποια από τα προϊόντα της λίστας.
Μπορούμε να παραλάβουμε μέχρι Σάββατο πρωί, οπότε και θα αναχωρήσουμε για τις πληγείσες περιοχές.

Σημεία παραλαβής έπειτα από συνεννόηση: Περιστέρι, Νέα Σμύρνη

Η λίστα είναι η παρακάτω:

  • Εθελοντές
  • Γάζες & επιδέσμους
  • Φυσικοί οροί
  • Οροί ματιών
  • Ξηρά τροφή (Ακόμα καλύτερα μικρούς κόκκους για να τραφεί και η Άγρια ζωη)
  • Κρέμες εγκαυματων
  • Πετσέτες, σεντόνια
  • Πλαστικά ή μιας χρήσεως μπωλ
  • Νερά»

Ελπίζουμε αύριο να είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά η μάχη θα είναι ολονύχτια. Θα είναι μια δύσκολ βραδιά για τους ανθρώπους που έχουν επιμεληθεί την κατάσβεση τη πυρκαγιάς, Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Loading

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading