Καταστροφές στη Δυτική Λέσβο από την κακοκαιρία

Ξεριζωμένα δέντρα και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε, από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα χωριά του Δήμου της Δυτικής Λέσβου.

Καταστροφές στη Δυτική Λέσβο από την κακοκαιρία

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, συνεργεία – Δήμου, Ιδιωτών, ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής – δούλευαν πυρετωδώς για την αποκατάσταση των ζημιών.

Την ίδια ώρα, τη Λέσβο και ειδικότερα το Δήμο Δυτικής Λέσβου αναμένεται να επισκεφτεί την ερχόμενη Τρίτη 25 Μαΐου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μετά από τη σημερινή – εκ νέου- πρόσκληση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου. Τον  Αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών θα συνοδεύσει ο Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σκοπός της επίσκεψής του κ. Πέτσα είναι να δει από κοντά τις ζημιές που άφησαν πίσω τους οι σφοδροί θυελλώδεις άνεμοι που έπληξαν τη Δυτική Λέσβο και κυρίως να εξεταστεί ο τρόπος αποζημίωσης ιδιωτών και επιχειρήσεων.

Την έλευσή του κ. Πέτσα, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

Η Ανάρτηση του κυρίου Ταξιάρχη Βέρρου

Τη Λέσβο και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου αναμένεται να επισκεφτεί την ερχόμενη Τρίτη 25 Μαΐου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μετά από τη σημερινή – εκ νέου- πρόσκληση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου.

Σκοπός της επίσκεψής του μετά από την σχετική επικοινωνία του με τον Δήμαρχο, είναι να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που άφησαν πίσω τους τα σημερινά ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Λέσβο και κυρίως να εξεταστεί ο τρόπος αποζημίωσης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος είχε προσκαλέσει επίσημα τον Υπουργό και πριν από λίγες εβδομάδες όταν και συναντήθηκε μαζί του για υπηρεσιακά θέματα στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα. Στη σημερινή του απόκριση ο Υπουργός ανακοίνωσε πως θα έρθει την ερχόμενη Τρίτη αφού παραστεί στην ψήφιση του εκλογικού νόμου στη Βουλή και ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις στο μέτωπο των πυρκαγιών της Αττικής.

Τα προβλήματα 

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από τα ξημερώματα της Παρασκευής προκάλεσαν πτώσεις δέντρων στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Λέσβου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε πολλά σημεία.

Στέγες απογυμνώθηκαν από τα κεραμίδια, πέργκολες και στέγαστρα παρασύρθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους, το νεκροταφείο του Σκουτάρου καταστράφηκε, ενώ ζημιές υπέστησαν σπίτια και αυτοκίνητα από πτώσεις δέντρων.

Η στέγη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κλειούς καταστράφηκε, ενώ ζημιές σε υπολογιστές προκάλεσε η βροχή.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δούλευαν έως αργά το βράδυ για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία. Έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ δούλευαν τα συνεργεία σε Κλειού, Άργενο, Συκαμιά, Λεπέτυμνο και Μεσότοπο. Συνεργεία εργάζονταν και για την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί καθώς απομακρύνθηκαν τα δέντρα που είχαν πέσει. Σοβαρές ζημιές υπέστη και εκκλησία στην Πέτρα από την πτώση πλάτανου, ενώ ένας πλάτανος ξεριζώθηκε στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο. Το Σάββατο θα γίνει η απομάκρυνσή τους.

Από τους θυελλώδεις ανέμους ζημιές υπέστησαν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ανάξου, Πέτρας, Μολύβου, Νυφίδας, Σκάλας Πολιχνίτου, όπου πέργκολες και στέγαστρα παρασύρθηκαν.

Προβλήματα επίσης αντιμετωπίζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς πολλοί κάδοι απορριμάτων καταστράφηκαν.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών από τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του ΔΕΔΔΗΕ  και των Ιδιωτών θα ξεκινήσουν και πάλι από το πρωί του Σαββάτου.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Αιγαίου ευχαρίστησε την Πυροσβεστική, το ΔΕΔΔΗΕ, τους εργαζόμενους στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, τους Αντιδημάρχους, τους Ιδιώτες αλλά και τον στρατό για τη “μάχη” που έδωσαν και θα δώσουν για την αποκατάσταση των ζημιών και την παροχή βοήθειας προς τους πολίτες του Δήμου.

Επίσης τόνισε ότι υπέβαλλε αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κήρυξης του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading