Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Μετά από πολυήμερες και εντατικές ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ, αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για σχηματισμό οκτακομματικής κυβέρνησης χωρίς τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και το κόμμα του, «Λικούντ». Πρωθυπουργός συμφωνήθηκε να είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2023 ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Γιάμινα», Ναφτάλι Μπένετ και να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία ο αρχηγός του κεντρώου «Γιες Ατίντ», Γιαΐρ Λαπίντ.

Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Τα οκτώ κόμματα που συμφώνησαν για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έχουν συνολικά 62 βουλευτές στην 120μελή ισραηλινή Βουλή. Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Κνεσέτ μέσα σε μία εβδομάδα. Η εύθραυστη πλειοψηφία μπορεί να ανατραπεί με την αρνητική ψήφο τουλάχιστον δύο εξ αυτών, κάτι που επιχειρεί να πετύχει ο Νετανιάχου.

Χαρακτηριστικά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στοχεύει στους θεωρούμενους ως «αδύναμους κρίκους» στο κόμμα του Μπένετ, όπως είναι η αντιπρόεδρος του κόμματος Aγελέτ Σακίντ και ο βουλευτής Nιρ Ορμπάχ, διοργανώνοντας διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια τους, αποδοκιμασίες στο διαδίκτυο για «δεξιά προδοσία», υποσχέσεις για «καλά πόστα» αν αρνηθούν να ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση κ.λπ.

Διεργασίες γίνονται από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό και για να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου της Βουλής ο Γ. Λέβιν, στέλεχος του «Λικούντ», αφού έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας χρόνο στον Νετανιάχου.

Στο νέο σχήμα ο εντολοδόχος Γ. Λαπίντ θα έχει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, ενώ στο υπουργείο Άμυνας παραμένει αμετακίνητος ο αρχηγός του «Γαλανόλευκου Μπλοκ», Μπένι Γκαντς.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και το αραβικό συντηρητικό κόμμα «Ράαμ» του Μανσούρ Αμπάς, το πρώτο κόμμα Αράβων του Ισραήλ που στηρίζει κοινοβουλευτικά μία κυβέρνηση, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν και κόμματα που στηρίζουν ανοιχτά τα συμφέροντα ισραηλινών εποίκων, όπως το «Γιάμινα».

Πριν περάσει ούτε μια μέρα και προτού προχωρήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ισραηλινή Βουλή, η AIPAC, η ισχυρότερη οργάνωση του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, έσπευσε να δώσει τις «ευλογίες» της, συγχαίροντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία συγκυβέρνησης με «τη συγκρότηση ενός ευρέος και πολυσυλλεκτικού συνασπισμού που καλύπτει το πολιτικό φάσμα των σιωνιστικών και αραβικών κομμάτων». Κάνοντας λόγο για «αντοχή της ισραηλινής δημοκρατίας», καλούν σε αποφασιστικότερη προώθηση των κοινών συμφερόντων ΗΠΑ – Ισραήλ.

Πάντως χθες, ο Μπένι Γκάντς βρέθηκε στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Σάλιβαν, προκειμένου να ζητήσει έξτρα 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να διαπραγματευτεί την «ανοικοδόμηση» στη Γάζα κλπ.

902

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading