Κώστας Μαρδάς και … «ΞεΚαρφώματα»

Βιβλιοκριτική από την Τασσώ Γαΐλα

Κώστας Μαρδάς: Χιώτης δημοσιογράφος εφημερίδων, τηλεόρασης και ραδιοφώνου, που έχει ασχοληθεί με όλα τα μέσα και είδη δημοσιογραφίας και πάντα επιτυχώς και με χαρακτηριστικό του το προσωπικό στυλ και την ποιότητα.

untitled

Τα ίδια ισχύουν και με την ενασχόληση του με την λογοτεχνία όπου ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Κ. Μ., μας παρουσιάζει ποικίλη εργογραφία και ποιητής μοντέρνος (Αθήνα με Θολό ποτάμι, Γυμνή Θεολογία) και πολιτικός συγγραφέας (Αλέκος Παναγούλης-πρόβες θανάτου,Βάσεις, Αίμα και Πετρέλαιο και άλλα) βιβλία που προκάλεσαν αίσθηση. Εμείς κάνουμε στάση σε ένα του βιβλίο όχι και τόσο γνωστό  και βιβλίο σατιρικό με περιεχόμενο 100 κείμενα του συγγραφέα, άρθρα του στη στήλη ΞεΚαρφώματα της εφημερίδας ΚΑΡΦΙ.

Η στήλη αυτή του κ. Μαρδά γνώρισε μεγάλη επιτυχία, (2014-2015), και κατόπιν  ακολούθησε το ομότιτλο βιβλίο. Συλλογή, λοιπόν, 100 σατιρικών άρθρων, πολλά από αυτά μικρά διηγήματα που συνδιάζουν την κοινωνική σάτιρα με το λυρισμό. Δεν γνωρίζω αν η δύναμη της σατιρικής γραφής του, μπορεί να αναμορφώσει τους διαστρεβλωμένους κοινωνικούς θεσμούς της εποχής μας, εποχής απόλυτης παρακμής και πλήρους αποδόμησης του ανθρώπου και της κοινωνίας, είναι όμως γεγονός  ότι με τα πολιτικά άρθρα του δεν γελάς, προβληματίζεσαι και μελαγχολείς γιατί Σαμαρά, Καραμανλή και Τσίπρα και την υπόλοιπη παρέα τους με άλλα πρόσωπα και ονόματα θα συναντάμε πάντα σαν πολιτικά μας αφεντικά. Σημαντικό ρόλο στην αποδοχή η μη της σάτιρας παίζει το πολιτισμικό μας υπόβαθρο, και να κάτι ευχάριστο: η επιτυχία στο ΚΑΡΦΙ της στήλης του Κώστα Μαρδά αποδεικνύει ότι –τουλάχιστον οι αναγνώστες του το διαθέτουν. Και, από τον … Αριστοφάνη, στον Δημήτρη Ψαθά και σήμερα στον Κώστα Μαρδά  που με λεπτή ειρωνία και πολύ χιούμορ σατιρίζει και σχολιάζει επιτυχώς όχι μόνο πολιτικούς και προσωπικότητες αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας. Παρατηρώ πίσω από τη σάτιρά του σκιαγράφιση των χαρακτήρων κάτι πολύ σημαντικό γιατί έτσι δίνει την ανάγλυφη απεικόνιση  της κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας μας την εποχή μας. Πεποίθησή μου: ο βαθύτατα καλλιεργημένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μαρδάς με χαρακτηριστικό του το έμφυτο χιούμορ δεν γράφει σάτιρα για να … γελάσομε, αλλά προσπαθεί, τι; Ότι και όλοι οι σημαντικοί από την αρχαιότητα σατιρικοί. Προσπαθεί με το σατιρικό στοιχείο να αναμορφώσει, ίσως να διορθώσει καταστάσεις προβάλοντας και τονίζοντας την γελοία τους πλευρά.

Ξεκαρφώματα, σκόρπιοι τίτλοι: Το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή/Καριέρα στο σινεμά κάνει ο Αλέξης Τσίπρας/Ο Σύριζα αμφισβητεί και την Ανάσταση/Ιδού πως ο Σαμαράς ξεσκίζει τα μνημόνια/Όταν ο Λαφαζάνης δάγκωσε τον Τσίπρα/Η μυστική λίστα  για την προεδρία/Η απόρρητη συνομιλία Σαμαρά-Μέρκελ/Ταμείο εξαγοράς Βουλευτών Ελλάδος/Μπουκέτα από τα ΜΑΤ του Σύριζα/Νέες κουκούλες και σύνταξη/Σε…100 δόσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σταματάμε στην σελίδα 165 και…

Τίτλος: Αμφίπολη-LIVE «Νεκρικοί Διάλογοι».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι Έλληνες και η παγκόσμια κοινή γνώμη τη συζήτηση των ειδικών στην τηλεοπτική Ελλάδα για την ταυτότητα του νεκρού στον τύμβο της Αμφίπολης. Το «ΞεΚάρφωμα, με τη σειρά του, οργάνωσε στα γραφεία του ένα ολοστρόγγυλο τραπέζι με δύο ανθρωπολόγους-σεισμολόγους-μεταλλειολόγους-συνταγματολόγους, οι οποίοι είχαν μια διαφωτιστική συζήτηση για τον σκελετό που βρέθηκε.

-Ποιος μπορεί να είναι ο μέγας νεκρός; Ο Μέγας Αλέξανδρος΄

-Και γιατί να είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

-Τότε ποιος να είναι;

-Να είναι ο Περδίκκας, ο στρατηγός στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος παρέδωσε το δακτυλίδι της επιτροπείας!

-Και γιατί να είναι ο Περδίκκας;

-Και ποιος να είναι;

-Να είναι ο Αλέξανδρος ο Δ’, που γέννησε η Ρωξάνη μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

-Και γιατί να είναι ο Αλέξανδρος Δ’;

-Να είναι ο Φίλιππος Γ’!

-Και γιατί να είναι ο Φίλιππος Γ’;

-Και ποιός να είναι;

-Να είναι ο Ευμένης ο Καρδιανός, ένας από τους επιγόνους!

-Και γιατι να είναι ο Ευμένης ο Καρδιανός;

-Και ποιος να είναι;

-Να είναι ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος!

-Και γιατί να είναι ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος;

-Και ποιος να είναι;……..

-Να είναι ο Λαομέδων, ο Λυσίμαχος, ο Κάσσανδρος, ο Πτολεμαίος, ο Φραταφέρνης, ο Οξυάρτης, ο Ταξίλης, ο Οπείθων, ο …(Η συνέχεια της κολοκυθιάς θα κυκλοφορήσει σύντομα σε 10 πανόδετους τόμους).

Κώστας Μαρδάς-ΚΑΡΦΙ-15/11/14

30 του Οκτώβρη 2016 και στο ΒΗΜΑ της Κυριακής εκτενές άρθρο περιέχει νέες αποκαλύψεις και λεπτομέρειες για το λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Αυτή και η αφορμή επιλογής μου του συγκεκριμένου κειμένου του Κ. Μαρδά με το ερώτημα:-Που οφείλεται η κωλυσιεργεία 2 ακριβώς χρόνων;Ποιο είναι το κώλημα για την ανάδειξη της Αμφίπολης στην Ελλάδα της κρίσης που της χρειάζεται κάθε πηγή πλούτου και ο τουρισμός που συνεπάγεται η αξιοποίηση του λόφου Καστά είναι μια διέξοδος; Σιωπή, αβάστακτη σιωπή, όχι όμως και από τον Κώστα Μαρδά και μάλιστα 2 χρόνια πρίν… Τελικά ποιός είναι ο επιφανής νεκρός;

Κώστα Μαρδά/ ΞεΚαρφώματα/100 αντι-κείμενα δημιουργικής ασάφειας/Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ/Αθήνα 2015

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.