Η Γιαγιά Όλγα, ο Μπραήμης, ο Ξέρξης και ο κύριος Μητσοτάκης

Γράφει ο Μπάμπης Δρακόπουλος

Μέχρις ότου οι αράδες αυτές που σύρονται στο χαρτί κάτω απ΄ τον καπνό και τα αιωρούμενα αποκαΐδια στην ατμόσφαιρα της πολύπαθης Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο δουν την δημοσιότητα ελπίζουμε να έχει υπάρξει μία πρώτη έστω αποτίμηση των αιτιών (;) και του μεγέθους των καταστροφών που υπέστη ο τόπος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που πέρασε. Ίδωμεν !

Η Γιαγιά Όλγα, ο Μπραήμης, ο Ξέρξης και ο κύριος Μητσοτάκης

Η γιαγιά Όλγα ήταν γεννημένη γύρω στα 1860 και ενώ ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από το πέρασμα από τον Μωριά του τουρκοαιγύπτιου στρατηλάτη Ιμπραήμ που διακρίθηκε για τις θηριωδίες του σε βάρος των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας και την απόλυτη καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του τόπου. Ως γνωστόν, σκοπός του ήταν η συντριβή των εξεγερμένων κατά της Πύλης , των «ξεβράκωτων» όπως τους αποκαλούσαν ο διαβόητος Μέτερνιχ και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες των Τούρκων. Κάθε φορά λοιπόν που ο λίβας έκαιγε τα σπαρτά, σύνηθες φαινόμενο ως τα μέσα του περασμένου αιώνα, η γιαγιά Όλγα αναφωνούσε με την γνήσια βρυναίικη ντοπιολαλιά της : “έ, ζάβαλε, Μπραήμης εδιάει (=πέρασε)»

Όλες αυτές τις μέρες των πυρκαγιών στην Ολυμπία και σ΄ ολόκληρη κυριολεκτικά την χώρα έρχονται στο μυαλό μου αυτές οι τέσσερεις λέξεις της γιαγιάς Όλγας και η δύναμη που κρύβει η λαϊκή μας θυμοσοφία.

Οι καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα από τις πυρκαγιές ιδιαίτερα του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου είναι ασύλληπτες και ασύμμετρες. Τηρουμένων κάποιων αναλογιών σε ό,τι αφορά κυρίως την πανίδα και την χλωρίδα αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων , η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης του Ιμπραήμ πριν δύο αιώνες. Κι εδώ είναι που τίθενται σωρεία ερωτημάτων μερικά από τα οποία είναι :

α) πώς συνέβη να λειτουργήσουν συγχρόνως τόσοι αστάθμητοι παράγοντες, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ώστε να γίνουν στάχτη δεκάδες οικισμοί, να εκκενωθούν πόλεις ολόκληρες ανά την Επικράτεια και πώς απετεφρώθηκαν σχεδόν 2 εκ. τ.μ. καλλιεργειών και πυκνού δάσους με πολυποικιλότητα ζωής.

β) πώς συμβαίνει οι περισσότερες από τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν να έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια περιοχές νατούρα.

γ) πώς και γιατί ουσιαστικά αφέθηκαν στο έλεος της φωτιάς ζωές, περιουσίες και κόποι εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας.

δ) πώς συνέβη και οι πυρκαγιές αποτέλεσαν ένα είδος γενοκτονίας ζώων και πτηνών ακόμη και σπανίων ειδών.

ε) πώς γίνεται το αυτοδιαφημιζόμενο «επιτελικό κράτος» των Αρίστων του κ. Μητσοτάκη και των βρυκολάκων της ακροδεξιάς πατριδοκαπηλείας να έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί όλες τις ημέρες που η φωτιά έκαιγε τα σωθικά της χώρας.

Στ) γιατί τα όποια μέσα πυρόσβεσης άρχιζαν να επιχειρούν αφού οι φωτιές είχαν δημιουργήσει μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. ( Σεβόμενος τον θεσμό σε ό,τι αφορά την αφασία της κυρίας Προέδρου της Δημοκρατίας θα πώ μόνο : κρίμα )

Στον μέσο πολίτη έχει γίνει πλέον ηλίου φαεινότερον ότι κάποιοι δεν ήθελαν να σβήσουν εγκαίρως τις φωτιές αν και αυτό ήταν δυνατόν. Κατά περίεργο τρόπο μάλιστα αυτές είχαν προαγγελθεί έμμεσα πλην σαφώς. Όποιος αμφιβάλλει ας προστρέξει στην συνέντευξη (;) του κ. Μητσοτάκη , 12/8/΄21 όπου πίσω από τα σαρδάμ και την γνωστή ανεπάρκειά του ήταν φανερό ότι υπήρχε σχέδιο για μπίζνες πάνω στις στάχτες των πυρκαγιών. Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να δεί γιατί προσέλαβε πάνω από 5000 ροπαλοφόρους των ΜΑΤ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ πριν αρχίσει η αντιπυρική περίοδος απέλυσε 4500 περίπου συμβασιούχους πυροσβέστες. Το τραγικότερο όλων είναι ότι κάποια στιγμή και στην αγωνία του να αποφύγει το πολιτικό κόστος με την ανεπάρκεια των επίγειων μέσων πυρόσβεσης και με καθηλωμένα τα εναέρια μέσα, άγνωστο γιατί, έστειλε στα μέτωπα τους δυστυχείς ροπαλοφόρους. Να κάνουν τί; μήπως να δείρουν τις φλόγες με τα ρόπαλά τους, όπως ο Ξέρξης έβαλε στον Ελλήσποντο να δείρουν την θάλασσα για να ηρεμήσει προκειμένου να περάσει ο στρατός του; Και το πιο σκαμπρόζικο ερώτημα : για τις πυρκαγιές στο Μάτι ο κ. Μητσοτάκης, αρχηγός της Αξ. Αντιπολιτεύσεως τότε ζητούσε τις κεφαλές επί πίνακι των κ.κ. Τσουβάλα και Κολοκούρη, στους οποίους η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ορθώς έδωσε τα παπούτσια στο χέρι. Έ, λοιπόν, αυτούς τους δύο κυρίους τους επανέφερε και τους αναβάθμισε, τον μεν πρώτο στην Γ.Γ.Προστασίας του Πολίτη και τον δεύτερο, φεύ, σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε σχετική ερώτηση στην παραπάνω συνέντευξη Μητσοτάκη απέφυγε με αντιδεοντολογικό τρόπο να απαντήσει. Και τίθεται το ερώτημα : από πού κρατούν τον κ. Μητσοτάκη αυτοί οι κύριοι ;

Η κατάσταση και η περιρρέουσα πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα δεν γίνεται πιο ζοφερή από όσο είναι και φαίνεται. Η Κυβέρνηση των Αρίστων τρικλίζει άβουλη μέσα στο χάος που προκάλεσε η ανεπάρκειά της, το ψέμα, η ρεμούλα του δημοσίου κορβανά και οι δουλείες στα άνομα συμφέροντα. ‘Ηδη η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε δοκιμασία. Το πολιτικοκοινωνικό στίγμα περιέγραψε με λακωνικό τρόπο μία τίμια και άγρυπνη συνείδηση του συντηρητικού χώρου :
,,,«η χώρα αντιμετωπίζει εθνική κρίση […..]» Ευ. Αντώναρος 7/8/΄21.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να φύγει σήμερα..χθές. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού μπορεί να φθάσει προκειμένου να ολοκληρώσει το συμβόλαιο με την ακροδεξιά με την οποία συγκυβερνά και τα άνομα συμφέροντα. Είναι βέβαιο ότι μεταξύ τους μισούνται περισσότερο από όσο μισούν τους πολιτικούς και ταξικούς τους αντιπάλους. Τα λεφτά είναι πολλά. Τα ποσά που στοχεύουν να διαχειριστούν ένεκα πανδημίας και πυρκαγιών είναι ο μοναδικός συνδετικός κρίκος μεταξύ τους αλλά και η ωρολογιακή βόμβα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σκάσει στα πόδια τους, καθώς δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μόρφωμα διαπλοκής και γκαιμπελικής πληροφόρησης και ασύλληπτου πολιτικού κρετινισμού. Η κοινωνική και πολιτική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από όσο αφήνουν να εννοηθεί τα ανδράποδα που διασύρουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Οι καταστροφές που έχει υποστεί ο τόπος δεν έχουν προηγούμενο στους δύο αιώνες εθνικού βίου. Η παραμονή αυτής της Κυβέρνησης στην εξουσία την ώρα που, εκτός των παραπάνω, συντελούνται και τεκτονικές αλλαγές στον άμεσο και ευρύτερο διεθνή μας περίγυρο είναι διπλά επικίνδυνη.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.