Δωρεά oμοιώματος του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Ψαρά, το πρωί της Πέμπτης 16/9, παρουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θρησκευτικής, δικαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας προσφέρθηκε το ακριβές ομοίωμα του θρυλικού θωρηκτού, που απελευθέρωσε το νησί στα 1912.

Δωρεά oμοιώματος του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στο Δήμο Ηρωικής Νήσου Ψαρών

Πρόκειται για το 3ο κατά σειρά ομοίωμα, που δωρίζεται (μετά τη Χίο και τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου), από τα συνολικά 8, τα οποία θα παραδώσει το Ίδρυμα σε νησιά, που απελευθερώθηκαν από το θωρηκτό “Γ. ΑΒΕΡΩΦ”.

Στην κεντρική πλατεία του νησιού, παρουσία των κατοίκων και με τη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων, ο Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συμβολή των Ψαρών στην Επανάσταση του 1821.

Προηγήθηκε Δοξολογία, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Η Ναυτοσύνη των Ψαρών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομιλία της Τζελίνας Χαρλαύτη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης- Διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, η οποία ανέδειξε τη ναυτοσύνη των Ψαρών.

” Το Ολοκαύτωμα του νησιού το 1824, πέρασε ίσως σε 2η θέση τη ναυτοσύνη των Ψαρών, που πριν την επανάσταση ήταν η 3η μεγάλη ναυτική δύναμη μετά την Υδρα και το Γαλαξίδι με 80 εμπορικά ιστιοφόρα σκάφη”, σημείωσε η κα Χαρλαύτη.

Οι νέοι να έρθουν στη θάλασσα

“Η ναυτοσύνη, περνά από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, από κόμπο σε κόμπο, από κάβο σε κάβο. Οι άνθρωποι, οι ναυτικοί μας λιγοστεύουν… Να κάνουμε προσπάθεια να έρθουν οι νέοι στη θάλασσα”, τόνισε στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος”, εφοπλιστής κος Παναγιώτης Τσάκος, ανταλλάσσοντας παράλληλα θύμησες από τα Ψαρά, με τους ψαριανούς κατοίκους, που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία του νησιού.

Τέλος έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του σκάφους, που έχει μήκος 5,4 μέτρα και η αντιγραφή των σχεδίων έχει εγκριθεί από το Αρχηγείο του πολεμικού Ναυτικού, από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και τον υποναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιο Κωστάλα, που εκπροσώπησε το ΓΕΝ στην εκδήλωση.

Σειρά έχει η ψαριανή “γαλιότα”

Το ομοίωμα του “Αβέρωφ” θα κοσμεί πλέον την Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο “Κονάκι” το παλιό Ναυτικό Επιμελητήριο του νησιού, που έχτισε ο Νικολής Αποστολής.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κώστας Βρατσάνος, η δωρεά θα δώσει την αφορμή για να κάνει ο Δήμος ένα αντίγραφο της ψαριανής “γαλιότας”, του χαρακτηριστικού σκάφους που από τους προεπαναστατικούς χρόνους είχαν τα Ψαρά.

Τέλος ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος μετά το πέρας της Δοξολογίας, ανακοίνωσε ότι το ημερολόγιο του 2022 της Μητρόπολης θα είναι αφιερωμένο στη θεοσέβεια και φιλοπατρία του Κωνσταντή Κανάρη.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.