Την 109η επέτειο απελευθέρωσή της τίμησε η Λέσβος

Διπλή γιορτή σήμερα για τη Λέσβο, γιορτάζει την 109η επέτειο απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά τιμά και τους Ταξιάρχες προστάτες της, Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Την 109η επέτειο απελευθέρωσή της τίμησε η Λέσβος

Χωρίς την καθιερωμένη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση λόγω της πανδημίας, αλλά με παράλληλες εκδηλώσεις.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο κάστρο της Μυτιλήνης, μεταφέρθηκε με πομπή και άγημα από το δημαρχείο της πόλης δια μέσου της προκυμαίας, ενώ μετά την επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στο Κιόσκι. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα ελευθέρια της Λέσβου στο νησί μεταφέρθηκαν από το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο της Ύδρας η Χάρτα του Ρήγα , η καρδιά του Μιαούλη και άλλα κειμήλια της Επανάστασης του 1821 και οι πολίτες μπορούν να τα επισκέπτονται μέχρι και αύριο 9 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Μηνύματα για τα Ελευθέρια της Λέσβου απεύθυνε το σύνολο των φορέων του νησιού.

Επίτιμοι δημότες Μυτιλήνης οι απόγονοι των αγωνιστών του 1821

Τον πατριωτικό όμιλο απογόνων των αγωνιστών του 1821 υποδέχθηκε σήμερα ο δήμος Μυτιλήνης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 109α ελευθέρια της Λέσβου της 8ης Νοεμβρίου.

Το δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ανακήρυξε 13 από τα μέλη του ομίλου που βρέθηκαν στο νησί, επίτιμους δημότες και πρεσβευτές της πόλης, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στο παλαιό δημαρχείο .

Φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Πλαπούτας σημείωσε ότι «η καρδιά της Ελλάδας χτυπά στο Αιγαίο». Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης μεταξύ άλλων σημείωσε «η επίσκεψή σας τιμά όλους τους δημότες της Μυτιλήνης και τους πολίτες του νησιού μας και δίνει ένα μήνυμα ενότητας, σύμπνοιας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων».

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, ο Πρόεδρος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Πλαπούτας και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δήμου Ύδρας και επιχειρηματίας, Παναγιώτης Μανιάς.

Ο δήμος Μυτιλήνης είχε προγραμματίσει κι άλλες εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Λέσβου, αλλά και για τη θρησκευτική μεγάλη εορτή για το νησί, της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίες όμως λόγω της έξαρσης του κορονοϊού ματαιώθηκαν.

Αύριο ωστόσο θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της σημαίας στο κάστρο Μυτιλήνης, με πομπή που θα ξεκινήσει από το παλαιό δημαρχείο.

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading