Για τις ανεμογεννήτριες στην Ικαρία

Από τη Σύνταξη

Ως προς τα θέματα που έχουν προκύψει γύρω απο τις ανεμογεννήτριες και τις ΒΑΠΕ ,που έχουν αναφερθεί δύο παρατάξεις του Δήμου Ικαρίας, η ΑΣΠΙ και η Λαϊκή Συσπείρωση και η απάντηση που έδωσε ο Δήμαρχος Ικαρίας, η θέση μας είναι σαφής. Είμαστε υπέρ των ανεμογεννητριών και στην Ικαρία, καθώς και όλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το μόνο που πρέπει να συζητηθεί, είναι η τοποθεσία που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες και ως προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ανακοίνωση του Δημάρχου, ανεξαρτήτως των δικών του ευαρεσκειών που συνηθίζει, και έχουμε σθεναρά υποδείξει στο παρελθόν.

Τα σημεία από την ανακοίνωση του Δημάρχου, που κρατάμε, οι άλλες ανακοινώσεις βρίσκονται στα Post που έχουμε κυκλώσει παραπάνω, είναι τα εξής;

  1. Ο δήμος θα κινηθεί νομικά έναντι της ΡΑΕ
  2. Ο δήμος έχει καταχωρήσει στο κτηματολόγιο τις εκτάσεις που προβλέπονται στην σύμβαση, άρα θα διεκδικήσει την απαιτούμενη αποζημίωση στην περίπτωση που αυτές οι εκτάσεις καταπατηθούν από την εταιρεία που έχει κάνει την σύμβαση (Δεν το γράφει η ανακοίνωση το κομμάτι, που αναφέρεται στις αποζημιώσεις, απλά το φανταζόμαστε)
  3. Ο δήμος Ικαρίας δεν έχει σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική του νησιού μας και τις προβλεπόμενες ΑΠΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ο δήμαρχος έχει πάρει 40.000€ από το Πρόγραμμα Nesoi για να εκπονήσει τις προβλεπόμενες μελέτες

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι προκειμένου να μπουν οι 110 ανεμογεννήτριες στο νησί μας θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη διασύνδεση, που δε θα γίνει από τη Μύκονο, διότι δε σηκώνει άλλο φορτίο, όπως πολλές φορές αναφέρεται, αλλά θα πρέπει να γίνει νέα γραμμή από το κεντρικό δίκτυο. Αυτό που πιστεύουμε για τις άδειες αυτές είναι ότι επρόκειται για άδειες σκοπιμότητας, που απλά θα πουληθούν στην περίπτωση που φτάσει κάποια στιγμή η διασύνδεση στο νησί μας. Επί της ουσίας πρόκειται για μετοχές και όχι για έργο, που θα αναβαθμίσει τον τόπο μας ως ενεργειακό πυλώνα. Σεβόμαστε βέβαια όλες τις απόψεις και δεν θα μπούμε σε καμία στείρα αντιπαράθεση.

Κατά τα άλλα σε αυτό που γράφει ο δήμαρχος ότι οι εκτάσεις είναι δημοτικές είναι σωστό αλλά ξέχασε να μας πει ότι ο δήμος είναι κομμάτι του δημοσίου ενώ επίσης ξέχασε να μας πει τόσο ο ίδιος όσο και οι παρατάξεις του δήμου, ότι κάποιοι συμπολιτες μας παίρναν για πάνω από 10 χρόνια χρήματα εκμεταλλευόμενη την άδεια σκοπιμότητας και όχι υλοποίησης.

Αυτά προς το παρόν

Σχολιάστε Ελεύθερα