Λογοκρισία άλλου επιπέδου

Γράφει ο Στέφανος Καραπέτης

Σε αυτή τη χώρα έχουμε δει τα πάντα, αυτό το οποίο συναντήσαμε στην παράσταση του γνωστού Stand up κωμικού, Χριστόφορου Ζαραλίκου, ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Το τι συνέβη θα σας το πούμε στη συνέχεια.

Λογοκρισία άλλου επιπέδου

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος έχει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια θεατρική παράσταση με τον τίτλο ”1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά”. Στην χθεσινή του παράσταση αποφάσισε να παρευρεθεί γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, η Σάσα Σταμάτη. Προφανώς εμείς δεν έχουμε κανένα προσωπικό θέμα με κανέναν άνθρωπο της τηλεόρασης, και βεβαίως έχουν και αυτοί δικαιώμα να παρακολουθούν θεατρικές ή κινηματογραφικές παραστάσεις. Δεν έχουν όμως δικαίωμα να εισβάλλουν με μπράβους την ώρα της παράσταση και να την διακόπτουν, όπως και έγινε όταν ο γνωστός κωμικός έκανε κάποιον υπαινιγμό στον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον εξίσου γνωστό επιχειρηματία-εφοπλιστή και πρόεδρο του Ολυμπιακού. Προφανώς για να μην υπάρξει επίσης παρεξήγηση, ούτε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού υπάρχει κάτι προσωπικό, και εντάξει για να το πω και αυτό, είμαι και ο Ολυμπιακός. Αγαπάω την ομάδα του Πειραιά.

Πολυ χαρακτηριστικό ρεπορτάζ για το τι ακριβώς έγινε έχει το avgi.gr, όπου μίλησε και ο ίδιος ο Ζαραλίκος, υπονοώντας ότι η επίθεση ήταν στημένη. Κάποτε πριν φτάσει στο κοινό μια θεατρική παράσταση, λογοκρινόταν. Τώρα η παράσταση ανεβαίνει και ακολουθούν γεγονότα σαν αυτά. Όποιος είναι ενοχλητικός, απλά λογοκρίνεται, και αυτό συμβαίνει με νέο τρόπο πλέον. Αυτό που συνέβη εχθές, είναι οι σκηνές από το μέλλον και σε αυτό τοποθετήθηκαν μέχρι στιγμής τρια κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ, ενώ υπάρχει τοποθέτηση και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Στη συνέχεια παρατίθενται οι ανακοινώσεις τους.

Το θέμα είναι σοβαρό, είναι θέμα δημοκρατίας, που κάποιοι μάτωσαν σε αυτόν τον τόπο, για να υπάρχει. Έχουμε δει δολοφονίες δημοσιογράφων, έχουμε δει ξυλοδαρμούς από παρακρατικούς, έχουμε δει δολοφονίες ανθρώπων πριν φτάσουν στη δικαιοσύνη, έχουμε δει ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, έχουμε δει και εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφική παράσταση, αυτό που είδαμε εχθές όμως, είναι πρωτόγνωρο ή μάλλον καλύτερη προτόγονη συμπεριφορά απέναντι στον πολιτισμό, που έχει πληγεί έτσι και αλλιώς, με την κυβερνητική πολιτική το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως υπάρχει αναφορά στο θέμα από εκπρόσωπο τη κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετηθεί ο πολιτικός κόσμος – Είναι ζήτημα Δημοκρατίας (capital)

“Εχθές κατά την παράσταση του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου “200 χρόνια δανεικά” μία ομάδα τραμπούκων με επικεφαλής τηλεπαρουσιάστρια προσπάθησε να την διακόψει όταν σατιρίστηκε συγκεκριμένος επιχειρηματίας των media. Το αποτέλεσμα ήταν οι παρόντες θεατές να αγανακτήσουν βγάζοντας έξω από το θέατρο την τηλεπαρουσιάστρια και τους τραμπούκους”.

Αυτό υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό διακοπής παράστασης και προσθέτει: “Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου παραπέμπουν σε σκοταδιστικές περιόδους, όπου με μαφιόζικες επιθέσεις εγκάθετοι καταδίωκαν δημοκρατικούς πολίτες και ανθρώπους της Τέχνης”. Τονίζει επίσης ότι “επειδή, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης να ασχοληθεί με την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, περιμένουμε από την ελληνική αστυνομία και την ελληνική δικαιοσύνη να πράξουν τα δέοντα άμεσα, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και την καλλιτεχνική δημιουργία”. ”Επίσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στα γεγονότα γιατί είναι ζήτημα, πρωτίστως, Δημοκρατίας”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΚΚΕ:Σημάδι τεράστιας σήψης κι αυταρχισμού η διακοπή θεατρικών παραστάσεων από δήθεν «αγανακτισμένους» (902)

«Σημάδι τεράστιας σήψης κι αυταρχισμού η διακοπή θεατρικών παραστάσεων από δήθεν “αγανακτισμένους” σε ρόλο “μπράβου”, επειδή διάφοροι επιχειρηματικοί, πολιτικοί ή άλλοι παράγοντες ενοχλούνται από τη σάτιρα των καλλιτεχνών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν ακόμη τουλάχιστον καταδικάσει το γεγονός, δείχνει την ανοχή τους απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

Σχόλιο του ΜέΡΑ25 για τη διακοπή σατιρικής παράστασης (Κοσμοδρομιο)

«Η προκλητική διακοπή της σατιρικής παράστασης του Χριστόφορου Ζαραλίκου από αυτόκλητη (;) ομάδα “υπερασπιστών Μαρινάκη” με επικεφαλής τηλεπερσόνα, δείχνει ότι πάντα θα υπάρχει ένας πρόχειρος Παναγιώταρος να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Ευχόμαστε πολύ σύντομα να διαπιστώσουν κι αυτοί οι συνεχιστές της Χ.Α. πόσο αναλώσιμοι είναι».

Σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου (Κοσμοδρομιο)

Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου για το θέμα δήλωσε: «Η κοινωνία μας έχει εμπεδώσει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, πρωτίστως της σάτιρας, όσο αιχμηρή και αν είναι. Κάθε απόπειρα, έργω ή λόγω, βίαιης παρεμπόδισης της είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα, πόσω μάλλον όταν έχει χαρακτηριστικά αυτοδικίας.»

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading