Η έγκαιρη 25η Μαρτίου

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ο πατριωτισμός διακηρύσσεται και διεκδικείται η ιδιοκτησία του από τη συντηρητική παράταξη. Μάλιστα, όσο δεξιότερα, τόσο εμφατικότερα. Αντίθετα με τη διεκδίκηση όλου του πατριωτικού αποθέματος από τη Δεξιά, η Αριστερά ενοχοποιείται για το ακριβώς αντίθετο. Οι προσεγγίσεις αριστερών ή αριστερογενών επιστημόνων στην Ιστορία κρύβουν -ιδίως για τη λαϊκή…

Loading

Κλειστή ή ανοιχτή θάλασσα;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Μήπως να δούμε με νέο τρόπο το ζήτημα της ενότητας; Όχι της αγαπητικής συνθήκης, που είναι κάτι δυσεύρετο και δύσκολο (άρα πολύτιμο). Αλλά της πολιτικής και λογικής ενότητας. Γιατί, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται, τα πράγματα σκληραίνουν και θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές και όσο…

Loading

Η λυπημένη οξυδέρκεια

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Φυσικά δεν το έχει πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ: Το 2015 επανένταξε ευρύτατες μάζες στην κοινοβουλευτική τάξη. Μάζες πολιτών που πτωχευμένοι απροειδοποίητα και βίαια αναζητούσαν απελπισμένα λύση και συγχρόνως επιθυμούσαν σκληρή τιμωρία των ενόχων. Μέχρι τότε ο τιμωρητικός μνημονιακός λόγος ήταν το αναγνωρίσιμο και εχθρικό πολιτικό σχήμα, στη θέση μιας…

Loading

Το πολιτικό «ανθρώπινο λάθος»

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή «Εγκληματικά ηλίθιο το κράτος» γράφουν με αφορμή το δυστύχημα. Αλλά μήπως αυτή είναι μια απολίτικη αοριστία που αφήνει απέξω την πολιτική ευθύνη; (Επομένως είναι απολύτως πολιτικά μεθοδευμένη). Γιατί είναι σύνηθες να καταφεύγει κανείς σε αόριστες γενικές ενοχοποιήσεις, ιδίως απέναντι σε έννοιες όπως η αχανής έννοια «κράτος», που εκ…

Loading

Καραμανλισμός και Κώστας Καραμανλής

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ηαποχώρηση Καραμανλή αλλάζει την ιδεολογική και συμβολική αρχιτεκτονική της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός παύει να αποτελεί κοινοβουλευτικά ενεργό αναφορά για ένα τμήμα της συντηρητικής παράταξης – ας πούμε τους δημοκράτες δεξιούς που αποκλίνουν από νεοφιλελεύθερα στερεότυπα και αγκυλώσεις. Με μια θεωρησιακή ηπιότητα εκφράστηκε την περίοδο της διακυβέρνησής…

Loading

Η επαλήθευση της βίας

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Τον Γούντι Άλεν ως φυλακισμένο στο «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» τον βασάνιζαν βάζοντάς τον στο κελί με έναν ασφαλιστή. Σε άλλο φιλμ, στο «Η σιωπή των αμνών», τον φυλακισμένο Χάνιμπαλ Λέκτερ (Άντονι Χόπκινς) τον τιμωρούσαν με το να ακούει όλη μέρα έναν τηλεοπτικό ιεραπόστολο από τους πάμπολλους…

Loading

Μεταγραφές και απιστίες

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν μουσικά ανένταχτος την περίοδο του μεταδικτατορικού έπους, όπου όλες οι ηρωικές φαντασιώσεις ήταν δυνατές. Εκτός από το ευρηματικό κολάζ «media luz» έδωσε πολλές, εξαιρετικές συλλογές. Μερικές με ιδιαίτερο, πικρό χιούμορ. «Πού βαδίζουμε, κύριοι». Θυμάστε; «Τα ’φτιαξε ο Μηνάς με την Ανέτα, που τα ΄χε…

Loading

Δημοκρατία και αφασία

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή «Predator» ήταν μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1987 με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Ξέρετε, αυτό το μείγμα μελλοντολογικού πρωτογονισμού, με μπουνιές, όπλα «πλάσματος» και πολυβόλα Μ-16. Οι «καλοί» κυνηγούν «αντάρτες» στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, εξοντώνουν πολλούς, αλλά και εξοντώνονται από τον Predator, τον εξωγήινο κυνηγό. Στο τέλος επιζεί από…

Loading

Εργασία και «άνεργα» προσόντα

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Πιστοποιητικά χρήσης υπολογιστή, γλωσσομάθειας, οδήγησης, ειδικής αγωγής, ΑΣΕΠ με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, βεβαιώσεις σεμιναρίων, συνεδρίων, επιμορφώσεων, μια κόλαση πιστοποιημένων δεξιοτήτων, εκτός από πτυχίο Τριτοβάθμιας και ένα τουλάχιστον μεταπτυχιακό. Γιατί; Ποιος τα απαιτεί; Διαβάζω αγγελίες: «πωλητής καρτοκινητής» ή όπως το διατυπώνει κάποια άλλη εταιρεία «σύμβουλος τηλεφωνικών πωλήσεων». Πιο κάτω,…

Loading

Η ολέθρια πλευρά της εκπαιδευτικής κρίσης

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η τραπεζική κρίση, η κρίση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έγινε κρίση οντότητας (με τον κίνδυνο διάλυσης την περίοδο 2009-2011 της ευρείας Ευρωζώνης προς χάριν μια στενότερης – κατά Σόιμπλε), εξελίχθηκε σε υγειονομική (που αποσταθεροποίησε, εκτός από τον κοινωνικό ιστό, τις εργασιακές σχέσεις και τα δημόσια συστήματα Υγείας), ενεργειακή…

Loading

Ενοχική αμνησία ή συγχωρητική μνήμη;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ποιο από τα δύο συμβάντα είναι σημαντικότερο για την πολιτική κατάσταση και τη Δημοκρατία; Αυτά που διαμείβονται γύρω από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ή η λογοκριτική παρέμβαση του κ. Ντογιάκου στην ΑΔΑΕ; Σε πρώτη ματιά πρόκειται για ανεξάρτητα συμβάντα, που όμως συνδέονται με μια συγκεκριμένη πολιτική κουλτούρα. Ένα…

Loading

Γιορτή Φώτων με σκότος

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Γιορτή Φώτων με σκότος. Ο θάνατος του σημαντικού δημιουργού Νότη Μαυρουδή, εκτός των άλλων, είναι πολιτικό γεγονός, αφού πολλές γενιές οριοθετούνται με το σημαντικό έργο του, με το νηφάλιο πρόσωπό του και με την τραγική έλλειψη. Είναι πολιτικό γεγονός γιατί δεν αφορά απλώς πολλούς, αλλά το συλλογικό πνευματικό…

Loading

Ευθυβολία ή μεταμφίεση

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή «Τα παίρνουν όλοι». Χθεσινοί λάτρεις γίνονται απηνείς διώκτες. Και τούμπαλιν. Η σκληρή, επαγγελματική εκδοχή της πολιτικής παραμένει αντιδημοφιλής. Ένα νομοθετικό κατασκεύασμα είναι μακρινό, ακατανόητο πίσω από την ιδιόλεκτο ή αφορά κάποιους οι οποίοι, ούτως ή άλλως, βρίσκονται μακριά από τους υπόλοιπους. Είναι γνωστό ότι η πολιτιστική απόληξη της…

Loading

Ο στρατηγικός εκμαυλισμός

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Αποηθικοποίηση σημαίνει ότι αλλάζεις ριζικά τους όρους με τους οποίους εντοπίζεται, συλλαμβάνεται και γίνεται στοιχείο εξυγιαντικής πολιτικής σύγκρουσης η διαφθορά. Και πάταξη της διαφθοράς σημαίνει εξορθολογισμός οικονομίας και κράτους (για τα οποία υποτίθεται κόπτονται όλοι). Που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά που προσπάθησαν να προσδιορίσουν τα δύο προηγούμενα κείμενα…

Loading

Ηθικοκτονία, υποκρισία και εμπάθεια

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ενα από τα συνθήματα που γέννησαν τις ισχυρότερες αντιδράσεις, που διέγειραν μια ατιθάσευτη πολιτική εμπάθεια ήταν (και εξακολουθεί να είναι) «το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς». Από την πρώτη στιγμή και με κάθε αφορμή (συνήθως ασήμαντη) διακηρυττόταν η εξανέμισή του. Έγραφε κάτι ένας συριζαίος στο FB, κατηγορούνταν ότι τόλμησε…

Loading

Η εκπτώχευση είναι ιδεολογία και πολιτική απόφαση

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η οικονομική ένδεια είναι δομημένη πολιτική, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά στην ιδεολογική και πολιτιστική της διάσταση. Δεν φτωχαίνει ο κόσμος μόνο, αλλά διαστρέφεται το πολιτικό του κριτήριο. Κινείται έτσι, ανάμεσα στον μιθριδατισμό και στην ανάγκη εκδίπλωσης μιας ανυπόμονης αποκατάστασης. Δηλαδή κινείται ανάμεσα στο «κακό» που συνηθίζεται και…

Loading

Η πολιτική αποδοτικότητα του φόβου

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ηπολιτική ακρίβειας και οικονομικής ανασφάλειας είναι δομημένη. Παράγει ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα. Στο προηγούμενο κείμενο περιέγραφα τον «μικρολογιστή» πολίτη, τον πολίτη που ζυγίζει, συγκρίνει, θυμάται τιμές, ξέρει τα υπόλοιπα, τα ελλείμματα – και που αναπόφευκτα ονειρεύεται πλεονάσματα. Αυτόν που όλη μέρα αφαιρεί, διαιρεί, στο βενζινάδικο, στα ράφια του σούπερ…

Loading

Η «ισχυρή Ελλάδα» και τα μακαρόνια Νο 6

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Είναι απλό και κρυφό. Το κόστος ζωής επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ χαμηλότερο. Στις παρυφές του 2019 όλοι ένιωθαν (και με τη μεγάλη ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος το 2017 και το 2018) ότι, επιτέλους, έστριψε το καράβι. Ωραιοποιώ; Οι πιο συστηματικοί ας αντιπαραθέσουν εκτενώς τα νούμερα της καθημερινότητας του…

Loading

Δημοσκοπική γραφειοκρατία ή προσεκτική ανάγνωση;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Οι περισσότερες αναλύσεις που προσεγγίζουν το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. χρησιμοποιούν την ποσοτική σύγκριση, ανάλυση, ερμηνεία δεδομένων. Από τις αριθμητικές εκτιμήσεις προσπαθούν να κάνουν πολιτικές αναγωγές. Να εκτιμήσουν τη διείσδυση στην κοινή γνώμη, τη διείσδυση σε νέο κοινό, τις πιθανότητες ανάληψης κυβερνητικής ευθύνης κ.λπ. Στο τέλος καταλήγουν να μοιράζουν ποσοστά…

Loading

Το εχθρικό «ε, και;»

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την ανοιχτή αγορά, αφού κάνει τη δουλειά της με τα ολιγοπώλια και τους φίλους. Δεν χρειάζεται την Ιστορία, αφού αισθάνεται ότι την ενοχοποιεί ή ότι δεν μετείχε επικά σε αυτήν. Δεν χρειάζεται τη δημοκρατική ανοικτότητα, αφού θεωρεί ότι την απειλεί, ότι αφήνει ανοιχτά παράθυρα…

Loading

Ενάρετο πλιάτσικο;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Τώρα που ανθίζουν σοβαρά, εξόφθαλμα και καραμπινάτα σκάνδαλα, κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως «φτωχή» αντιπολίτευση. Ότι εξαντλείται σε λίγο Πάτση, λίγο υποκλοπές, λίγο ακρίβεια, λίγο αυταρχισμό. Να συμπληρώσω και «λίγο απευθείας αναθέσεις» σε ευνοούμενους. Κατηγορείται ως έχων περιορισμένο οπλοστάσιο. «Ναι, υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει τρελή ακρίβεια, αλλά, πέραν αυτού, τι…

Loading

Ηθική: Ένας καθοριστικός πολιτικός όρος

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Συντονισμός θεματικής ενότητας «Mη Eξυπηρετούμενων Επιχειρηματικών Δανείων». Ο συγγενής τού πρόσφατα διαγραφέντος βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος προΐστατο ενός τέτοιου οργανωτικού κομματικού υποκεφαλαίου. Μια κομματική διεύθυνση, που, φαντάζομαι, απασχολεί άτομα, κάποιο προσωπικό κ.λπ. Πιθανόν θα έρχονται σε επαφή με αιτούντες ή πιεσμένους επιχειρηματίες, θα προσφέρουν παρηγοριά, εκδουλεύσεις, θα μεσολαβούν…

Loading

Πολιτική γερασμένων σελέμπριτι

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η Τρας κατέρρευσε ενάμιση μήνα μετά την εκλογή της. Ουσιαστικά απολύθηκε. Πετώντας σαν μέλισσα από γκάφα σε λάθος και πάλι σε γκάφα, γρήγορα πήρε την κάτω βόλτα. Σε 45 μέρες, εκτός των άλλων, ανακαίνισε, σχεδόν ανάστησε, τον Μπόρις Τζόνσον και κάπως θέρμανε τον κρύο Σούνακ. Και; Η Βρετανία…

Loading

Πώς υφαίνεται η αγάπη εντός της οδύνης;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης φεύγει, ενώ ο Ηλίας Μίχος πλημμυρίζει τις οθόνες και τα social media. Ένα πρότυπο αθλητή, σκεπτόμενου, ευαίσθητου, προοδευτικού και θαρραλέου ανθρώπου απέναντι σε ένα μοντέλο υπανθρώπου. Ίσως λίγοι γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του τάε κβον ντο, αλλά το να διαμορφωθείς μέσα σε μια τόσο σκληρή…

Loading

Η πλήρης αστάθεια βαφτίζεται ασφάλεια

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ήταν απολύτως ορθή η προτροπή Τσίπρα στον Μπορέλ για εφαρμογή των αποφασισμένων από το 2019 κυρώσεων στην Τουρκία. Στοιχειώδης πολιτικός συλλογισμός επιβάλλει όχι μόνο αμυντικά μέσα (τη συνηθισμένη παλέτα που μεταχειρίζεται η κυβέρνηση), αλλά ενεργητική, επινοητική πολιτική. Να μετατεθεί το κέντρο της αντιδικίας στο έδαφος του «επιτιθέμενου». (Να…

Loading

Αυτοπεποίθηση

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Σε κοντινό, μετωπικό πλάνο, ο υπουργός προσπάθησε να απευθυνθεί στη συντηρητική καρδιά του πολίτη: Η ανομία στα πανεπιστήμια δεν αφήνει τα παιδιά να μάθουν. Θα την πατάξουμε. Κάπως έτσι. «Γιατί δεν το κάνατε τρία χρόνια τώρα»; «Γιατί είχε κορωνοϊό». Ακόμα κι αν δεν βάλεις στη συζήτηση τα ουσιώδη…

Loading

Ο φοβισμένος χυλός

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In H Τζόρτζια Μελόνι μοιάζει να συνδυάζει χαρακτήρες της ιταλικής φιλμογραφίας, να μιξάρει στοιχεία από την Αννα Μανιάνι, τη Σιλβάνα Μάγκανο, την Τζουλιέτα Μασίνα, τη Σαμπρίνα Φερίλι κ.λπ. Συγκεφαλαιώνει όλα τα ύφη, όλα τα δράματα. Μιλώντας και εκ μέρους του φτωχού ήρωα του ιταλικού νεορεαλισμού και εκ μέρους του…

Loading

Αθραυστη λύπη

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Η Μάρθα Καραγιάννη, έστω με τον θάνατό της, ξαναθέτει το ερώτημα: Γιατί αγαπάμε τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο; Πιθανόν γιατί μας εξασφαλίζει ένα είδος ισοβιότητας, αφού, αγκιστρωμένοι στην παλαιότητά του, μεταθέτουμε το δικό μας τέλος. Ισως γιατί μας απομακρύνει από το αποκρουστικό πρόσωπο της πραγματικότητας. Της πραγματικής και όχι…

Loading

Το παρελθόν είναι εδώ

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Εχουμε μια οικονομική πολιτική που ευνοεί σκανδαλωδώς συγκεκριμένα συμφέροντα. Έχουμε μια θεσμική λειτουργία εξοργιστικά παρεκκλίνουσα από τους κανόνες του Κράτους Δικαίου. Έχουμε μιντιακή λειτουργία σφραγισμένου θαλάμου: δεν περνάει τίποτα έξω.Έχουμε έναν ευνοιοκρατικό, σκληρά κομματικό βρόγχο γύρω από το κράτος και τις δημόσιες λειτουργίες. Οικονομική και εσωτερική πολιτική συνδέονται…

Loading

Φοβισμένοι και επικίνδυνοι αντιπερισπασμοί

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Τα γεγονότα παρακολούθησης από την ΕΥΠ είναι γνωστά. Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχουν οι προσπάθειες απόκρυψης. Για παράδειγμα: Τεμαχίζεται η κατάθεση κάποιου στην Επιτροπή της Βουλής, διαρρέονται επιλεγμένα αποσπάσματα, αναδύονται νέοι πρωταγωνιστές, να το νέο αφήγημα. Ενώ έχουμε ένα καραμπινάτο γεγονός αντιδημοκρατικής εκτροπής, με την τεχνική του χάους πληροφοριών…

Loading

Η σύγχυση ωφελεί τον πολιτικά αχρείο

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η κυρίαρχη πολιτική κινείται σε τρία επίπεδα. Πρώτον, πολλαπλή θεσμική εκτροπή, με περιεχόμενα τις παρακολουθήσεις, την κατασταλτική βία στο πανεπιστήμιο, τις επιβαρύνσεις της λαϊκής, ατομικής οικονομίας με παράλληλο επιδοματικό εκμαυλισμό, τις απευθείας αναθέσεις και τις δουλειές σε «δικούς», τον ειδησεογραφικό έλεγχο κ.ά. Δεύτερον, την απόμακρη από το καθημερινό…

Loading

Κοινοτοπία, το σκληρό υποκατάστατο της σιωπής

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Οταν φεύγει από τη ζωή μια διασημότητα, συνήθως γράφεται ή λέγεται ότι «φεύγει ο τελευταίος ευπατρίδης» αν πρόκειται για πολιτικό, ο «τελευταίος μεγάλος σταρ» στην περίπτωση ηθοποιού, η τελευταία «μεγάλη φωνή» αν ο αποδημήσας είναι αοιδός κ.λπ. Πρόκειται πάντα για κάποιον «τελευταίο» που «σφραγίζει μια εποχή» και παίρνει…

Loading

Υπάρχουν σύμμαχοι, ακροατές, επιρροή;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ναι. Η Αριστερά έχει και συμμάχους, και ακροατές, και επιρροή. Και καλώς. Δεν ξέρω βέβαια αν στην Αριστερά πέφτει λόγος για τις εσωτερικές συγκρούσεις στον συντηρητικό χώρο, αυτό όμως που καταλογίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι ότι με κάποιον τρόπο, μέσα από «επιρροές» του, παρεμβαίνει, επηρεάζει και δημιουργεί κρίση στο…

Loading

Η διάλυση συστήματος είναι το πρώτο, όχι το τελικό βήμα

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Το αυλικό, παλατιανό μοντέλο που έχει κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια επιβάλλει διαφορετική θεματολογία από την πράγματι επείγουσα. Γνωστά. Ασχολείται με παρακολουθήσεις αντιπάλων ή και συνοδοιπόρων, με διαδρόμους, με μαχαιρώματα, με «αναθέσεις σε κολλητούς» κ.λπ. Επιχειρεί και πράττει σχεδόν μια αναβίωση του «Ονόματος του ρόδου» του…

Loading

Τα παιδιά και τα αποπαίδια, το διπλό πρόσωπο της μοναξιάς

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Σε λίγες μέρες ξεκινούν την εργασία τους οι πιο σκληρά εργαζόμενοι: τα παιδιά, οι μαθητές/τριες και οι φοιτητές/τριες. Πολλά μαθήματα – γνωστικά αντικείμενα, πολλές απαιτήσεις. Το πρωί σχολείο, μετά ολοήμερο, μετά φροντιστήριο, μετά αγγλικά ή δεύτερη ξένη γλώσσα, μετά γυμναστήριο ή μπαλέτο, μετά επανάληψη στο σπίτι, α και…

Loading

Ενδεια

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Πολλοί έκαιγαν νοβοπάν και βερνικωμένα παλιά έπιπλα, έβλεπαν τηλεοπτικά σκουπίδια, κατανάλωναν χαμηλού επιπέδου τροφές. Στο κρύο και στην ένδεια, δεν ενδιαφέρονταν ούτε για το περιβάλλον ούτε για τη μόρφωση ούτε για την υγεία τους. Ο καθένας ήθελε να τη βγάλει καθαρή ακόμα ένα βράδυ. Χρησιμοποιώ τον παρελθόντα χρόνο…

Loading

Δεξιός αριστερισμός

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ο αριστερισμός δεν είναι πλέον η «παιδική αρρώστια του κομμουνισμού», όχι γιατί υπήρξε θεραπεία, αλλά γιατί ο κομμουνισμός έχει προ πολλού ενηλικιωθεί, οι δε αντίπαλοί του έχουν αλλάξει εχθρό. Ο αριστερισμός έχει συνδεθεί με όλες τις εκδοχές πολιτικού φορμαλισμού, σε μια πλήρη επέκταση σε όλες τις πολιτικές κερκίδες.…

Loading

Ο καιροσκόπος θαυμασμός τον Αύγουστο

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Ευτυχώς, στην πολιτιστική συνθήκη που καταφέραμε, δεν εννοούμε τίποτα, δεν ταυτιζόμαστε με τίποτα, δεν συγκινούμαστε με κανέναν. Μόλις είδα τη ζωγραφιά, ανακάλυψα κάποιον που γνώριζε τους γέρους αγρότες των παιδικών μου χρόνων πριν καν υπάρξουν. Vincent van Gogh, «The Peasant, portrait of Patience Escalier», έργο του 1888, διαστάσεων…

Loading

Κίνημα, οργή, σκέψη

Γράφει ο Δημήτρρης Σεβαστάκης για την Αυγή Το πρωτόγονο, καθοδηγημένο και αποτυχημένο «Παραιτηθείτε» του 2016, οι πιο έντονες και περισσότερο νεφoσκεπείς «κινητοποιήσεις» για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις αρχές του 2019, βαφτίζονταν «λαϊκές κινητοποιήσεις», «κινήματα» κ.λπ. Σήμερα οποιαδήποτε κινητοποίηση με πολιτικά αιτήματα, με θεσμικά ζητούμενα, ακόμα και για ζητήματα ηθικής, είναι «υπονόμευση της δημοκρατίας», «υπονόμευση…

Loading

Οι σκληρές εξετάσεις και η ακαλλιέργητη δοκιμασία

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Αυτές τις μέρες γίνεται πανζουρλισμός με συνεχείς αναρτήσεις-διακηρύξεις και δημοσιεύματα στον Τύπο, για τα παιδιά που πέρασαν σε ΑΕΙ, πρώτευσαν ή αποφοίτησαν. Πολλοί γονείς θεωρούν ότι το να ανακοινώσουν «σοσιαλμιντιακά» την επιτυχία του παιδιού αποτελεί και μια μορφή επιβράβευσης. Στην πραγματικότητα μάλλον αποτελεί μια περικύκλωση σε μια υποχρεωτική…

Loading

Λογικό δίλημμα ή διχοτόμηση;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Σε αρκετά κείμενα και σε αρκετές εκδόσεις που προσπαθούν να ερμηνεύσουν την πολυετή κρίση, (σ.σ.: κυρίως από τη σκοπιά των δημιουργών της) ιχνογραφείται η πάλη του «μετώπου του ορθολογισμού» εναντίον του «ανορθολογισμού». Εκ κατασκευής, ο ένας πόλος νοείται ως συσπείρωση, ένωση δυνάμεων σε μέτωπο, ενώ ο άλλος πόλος…

Loading

Το έλος μοιάζει με καζάνι που βράζει

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Το καλοκαίρι πάντα επιφύλασσε πολιτικές ανατροπές. Οχι μόνο το 1974 με την κυπριακή προδοσία, τραγωδία και τη σχεδόν ταυτόχρονη επάνοδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και τις ανέφελες περιόδους, που κυβερνητικά στελέχη και τιτλούχοι έκαναν μπάνιο στον Αστέρα Βουλιαγμένης ή την περίοδο των αγράμματων ρεπορτάζ για τα…

Loading

Ιδεολογική ηγεμονία είναι η πολιτιστική δημοκρατία

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Οκύριος πολιτιστικός μηχανισμός είναι τα social media για τους νεότερους και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για τους πρεσβύτερους. Πού χωράει η υψηλή διανοητική εργασία, όπως η ιστορική έρευνα, η υψηλή καλλιτεχνική πράξη; Ποιον αφορά; Γιατί να απασχολεί ένα μεγάλο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς…

Loading

Το Πολυτεχνείο και η διαγραφή

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Τμήμα της συντηρητικής παράταξης, με πολύ οργανωμένο τρόπο, προσπαθεί να «διασκευάσει» την Ιστορία. Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι δεν μετείχε ως πολιτικό σώμα στην Εθνική Αντίσταση ή στον αντιχουντικό αγώνα, επομένως με τη «διασκευή» επαν-εισέρχεται σε ένα προσκήνιο στο οποίο δεν μετείχε. Μετέχει ως αποτιμητής. Μια δεύτερη όμως…

Loading

Υστερική πραότητα

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Στις σημερινές αναπαραστάσεις των γεγονότων, στις πολιτικές αποτιμήσεις της περιόδου, ξεχνάμε την έκπληξη του λαού από την οικονομική κατάρρευση και τον αντικοινοβουλευτισμό που αυτή η κατάρρευση διέγειρε. «Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Ελληνες» ήταν το χλευαστικό σύνθημα στην πλατεία των αγανακτισμένων στη Μαδρίτη. Αμέσως, χιλιάδες άνθρωποι (οικονομικά τρομοκρατημένοι,…

Loading

Στήριξη στον αδύναμο και ώθηση στον ταλαντούχο

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Δεν ξενιτεύονται οι νέοι, τους αποξενώνει η πατρίδα. Δημιουργεί εχθρικές εργασιακές και πολιτιστικές συνθήκες. Δεν αισθάνονται ότι τους αγαπάει ο τόπος τους. Εύνοιες, καριέρες-ασανσέρ, αναξιοκρατία. Αναρωτιέται ο καλοπροαίρετος ή ο παπαγάλος: μήπως φεύγουν γιατί δεν συνδέονται επαρκώς τα πανεπιστήμια με την αγορά και οι νέοι ψάχνουν την τύχη…

Loading

Η ανακομιδή αντιΣΥΡΙΖΑ λειψάνων

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Οι εκλογές έρχονται και αναπτύσσεται μια επανέκδοση, μια διασκευή του 2015, για να ενοχοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστά: «το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο, τα 100 δισ., οι συντάξεις, η προσφυγική κρίση, τα capital controls, η φορολόγηση της μεσαίας τάξης» κ.λπ. Πρέπει να κατασκευαστεί μια βολική «μνήμη», ώστε να σκεπάσει,…

Loading

Το αφανές πηγάδι τού αυτοκρατορικού μεγαλείου

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Ο υπερχρεωμένος ήρωας ζει με την οικογένειά του σε άθλιες ορεινές συνθήκες, ψάχνει φλέβα ασημιού, αποπειράται να εκπαιδεύσει έναν ταύρο για να νικήσει στις τοπικές ταυρομαχίες, μη συμβιβαζόμενος με τον εκσυγχρονισμό που επιτελείται στην περιοχή από «την εταιρεία». Ο τούρκος σκηνοθέτης Μουσταφά Καρά, στο «Κρύο της Τραπεζούντας» του…

Loading

Επώνυμη κριτική ή ανώνυμη βρισιά;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Με πρόφαση το περιστατικό της Αχτσιόγλου και τα χιλιάδες άλλα που έχουν συμβεί και θα συμβαίνουν. Το διαδικτυακό bullying ελέγχεται μόνο με την υποχρεωτική επωνυμία. Ούτε αρκτικόλεξα ούτε ψευδώνυμα. Απλή, καθαρή υπογραφή. Ανάληψη ευθύνης. Όπως έχεις ταυτότητα, αριθμό αυτοκινήτου, διεύθυνση κ.λπ., έτσι πρέπει να έχεις ευκρινές διαδικτυακό πρόσωπο,…

Loading

Η δύναμη των «απέξω»

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Οι «μέσα» είναι πολύ λιγότεροι από τους «έξω». Αυτοί που «χώνονται», που «διορίζονται», που «παίρνουν τη δουλειά», που «επιλέγονται» γενικώς είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους άλλους, που πετιούνται έξω. Που σημαίνει ότι οι μηχανισμοί αποκλεισμού είναι πολύ πιο αναπτυγμένοι από τους μηχανισμούς συμπερίληψης. Οι μηχανισμοί αποκλεισμού…

Loading

Καταναλωτές της νωθρότητας

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Ενα μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και του λαού κατά τη χρεοκοπία του 2010 αποθέσαμε τις ελπίδες μας στον εξωτερικό δανεισμό. Σε ένα σφριγηλό και ίσως άδικο «έξω», που μπορούσε να σώσει τη χώρα. Κάποιοι απέθεταν τις ελπίδες σε ένα διαφορετικό «έξω», στην Κίνα ή στο «ξανθό γένος»,…

Loading

Χαμηλή κραυγή

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Γιατί, βρε, αρπάζεσαι τόσο εύκολα και το κορυφώνεις»; «Γιατί τους ξέρω, ξέρω τι έχουνε κάνει, τι λαμογιές». «Ναι, εσύ ξέρεις, ο θεατής σας όχι. Παίρνει ένα συναισθηματικό μπόνους αυτός που έχει το άδικο. Φαίνεσαι εσύ αυτός που κάνει την αδικοπραξία». Ο διάλογος είναι πραγματικός ανάμεσα σε έναν ανήσυχο…

Loading

Δύσκολες ωφέλειες ή εύκολες νεφέλες;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Πώς αναγεννιέται η πολιτική ποιότητα σε ένα περιβάλλον που δεν την περιέχει; Η ασκούμενη κεντρική πολιτική είναι απλοϊκή: μικρές ή μεγαλύτερες παραχωρήσεις σε συμφέροντα, μικρές επιδοτήσεις για εξευμενισμό και μεγάλη επικοινωνιακή ανασφάλεια. Απέναντι σε κάτι τόσο «λίγο» και «μικρό» (και τόσο κοντινό στις παραδόσεις των ευνοιοκρατικών, παλιών κομμάτων)…

Loading

Η διαφωνία και η «ερωτική» προδοσία

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Σε όλα τα κόμματα, πάντα, υπήρχε η αίσθηση της προδοσίας, σχεδόν της ερωτικής απάτης, όταν κάποιος διαφωνών απομακρυνόταν. Εψαχναν ιδιοτέλεια, αριβισμό, ιδίως όταν οι δραπέτες πήγαιναν από μικρό σε μεγάλο κομματικό σχήμα. Οι ελεύσεις είναι ευπρόσδεκτες, οι απομακρύνσεις απαράδεκτες. Οταν εντάσσονταν, ήταν ιδεολογική επιλογή· όταν όμως έφευγαν, ήταν…

Loading

Δραστήριο (και δηλητήριο) παρελθόν

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η άποψη του Απόστολου Κακλαμάνη περί «βυτιοφόρων», «ποντικιών» και «σκουπιδιών» για τους παλιούς του συντρόφους και συνοδοιπόρους δεν αποτελεί προσβολή, αλλά καθήλωση. Δεν ενέχει καμία προβολή στο μέλλον, αλλά ανασύρει την πιο οπισθοδρομική εκδοχή ενός κακομαθημένου καθεστωτισμού. Πέρα από το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να χαράζει την πολιτική…

Loading

Εξηγήσεις και εξαγνίσεις

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι απόδειξη, είναι όμως ισχυρή ένδειξη. Αλλάζει η πολιτική θερμοκρασία. Πάντα οι διεργασίες στον φοιτητικό χώρο προοικονομούσαν ευρύτερες πολιτικές αλλαγές. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, αντανακλούν διεργασίες που γίνονται όχι μόνο μέσα σε αφηρημένα ρεύματα σκέψης, αλλά μέσα στην οικογένεια, στην κοινωνική μικροκλίμακα. Οι φοιτητές…

Loading

Η διαφορετική ομοιότητα

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Προ ημερών, ήρωας ριάλιτι, ο κύριος «Τσάκα Τσούκας», αποθεώθηκε επιστρέφοντας στον τόπο μας. Τα αστέρια των ριάλιτι διαφέρουν από τον γιατρό Παπανικολάου ή τον Παναγιώτη Κονδύλη ή τον Κορνήλιο Καστοριάδη, οι οποίοι ποτέ δεν ήγειραν πλήθη και δεν έτυχαν λαϊκών αποθεώσεων. Ο κύριος Τσάκα Τσούκας και τα υπόλοιπα…

Loading

Η ασχεδίαστη συντριβή

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In «Σχέδιο για την ελληνική οικονομία». Ή «πρόγραμμα κόμματος». Παλιότερα ήταν μόδα το «πενταετές σχέδιο ανάπτυξης» ή το «πεντάχρονο πλάνο» – αναλόγως το πολιτικό στρατόπεδο. Πόσες κρίσεις χωράει ένα διάστημα τεσσάρων ή πέντε κοινοβουλευτικών χρόνων; Και τι σχέδιο, τι πρόβλεψη, αλλά και τι είδους πολιτική δυνατότητα έχει μια χώρα…

Loading

Να η ανάγκη: ευρύτητα και πυκνότητα

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Όχι μόνο η ευρύτητα αλλά και η πυκνότητα. Όχι μόνο η διεύρυνση αλλά και η εμβάθυνση. Για το κόμμα μιλάω, εννοώντας το κίνημα που (πρέπει να) υποστασιοποιεί. Το κίνημα όχι μόνο δυσφορίας και εύκολου ή στιγμιαίου αντικυβερνητισμού. Αλλά μια νέα λαϊκή διορατικότητα, την οποία το κόμμα πρέπει να…

Loading

Υποσιτισμένη πολιτική

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Τα διάφορα επιδόματα που επινοούνται για την ανακούφιση των Ευρωπαίων από την ακρίβεια δεν έχουν σχέση με ένα προσωπικό εργασιακό, οικονομικό επίτευγμα του δικαιούχου, αλλά παίρνουν τον χαρακτήρα «παραχώρησης». Ως έκτακτο (άρα ανεπανάληπτο, θνησιγενές) χαρτζιλίκι. Σου δίνουν – στην εφηβεία σου – χαρτζιλίκι οι γονείς για να βγεις…

Loading

Πονηρές διχοτομήσεις

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Αυτοί που θέλουν τη δραχμή έναντι αυτών που θέλουμε το ευρώ. Αυτοί που θέλουν να φύγουμε από την Ευρώπη έναντι αυτών που θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη. Αυτοί που είναι αντιεμβολιαστές έναντι ημών των φιλοεμβολιαστών. Αυτοί που είναι υπέρ του Πούτιν έναντι ημών των δημοκρατών. Οι λαϊκιστές έναντι…

Loading

Πρωτομαγιά είναι η ακτινογραφία της εργασιακής κόλασης

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Η αδύναμη διεθνής παρουσία της Ελλάδας οφείλεται σε τεχνική υστέρηση, σε πολιτική απλοϊκότητα ή αντανακλά μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αδυναμία; Και η ευρωπαϊκή αδυναμία, τα μπουρδουκλωμένα και ισχνά αντανακλαστικά απέναντι σε μια κρίση -όπως αυτή που αναπτύσσεται- απηχούν τις αντιφάσεις των εθνικών συμφερόντων;  Ή μήπως η Ευρώπη περνάει μια…

Loading

Ο θρίαμβος της αστάθειας

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Υπάρχει μια πολύ δυναμική και κατασταλτική μορφή ανεργίας: η επισφάλεια, η θνησιγένεια της εργασιακής θέσης. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Ο νέος καπιταλισμός έπαψε να εξασφαλίζει στον κόσμο τα προς το ζην, εισπράττει ένα μαζικό αντισυστημισμό, όχι μόνο στη Γαλλία. Ο οποίος θα γίνεται όλο και πιο «ακριβός»…

Loading

Το κέντρο του συνεδρίου δεν είναι η συνεδρίαση, αλλά η κοινωνία

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Το συνέδριο ήταν η επικύρωση της μετάβασης στην περιοχή του «μεγάλου κόμματος». Όχι με τους όρους του ποσοστού όσο με τους όρους της ιδεολογικής και πολιτικής ευρυχωρίας. Να το παραδεχτούμε. Οι κομματικές αντιφάσεις είναι οργανικό, φυσιολογικό μέρος ενός ενδιαφέροντος προοδευτικού πολυσυλλεκτισμού. Είτε κάποιος το θέλει είτε όχι, οι…

Loading

Η Ανάσταση ενός διαρκούς τέλους

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το in Είναι περίεργο το Πάσχα αυτό. Σαν να υπάρχει μια αμφίβολη θρησκευτικότητα, που αιωρείται μακριά από τα πράγματα. Ενα είδος «αποκλεισμένης» πίστης. Την εξωθεί ίσως η παράταση ενός πνιγηρού αισθήματος δυστυχίας, αντί να την έλξει ως ίαμα. Η πίστη σαν να έχει σταματήσει να παρηγορεί. Σαν να βρίσκεται πιο…

Loading

Το μαύρο παγόβουνο

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Δεν είναι υποχρεωτικό πλέον να εντάσσεσαι σε ένα κόμμα για να εκφράζεις την πολιτική επιθυμία σου. Μπορείς εντός του απλώς να στεγάζεις την απέχθειά σου, για όλο το πολιτικό σύστημα. Ο αυτοπροσδιορισμός δεν εξασφαλίζεται μόνο από την ένταξη (σε μια κομματική γειτονιά), όσο από τη διαφορά (με τους…

Loading

Το όνειρο είναι θεμέλιο

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή Ο ΣΥΡΙΖΑ συναντάται με τις προσδοκίες του κόσμου. Ο κόσμος σιγά – σιγά συναντάται με το μήνυμα και τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μια πορεία δυο διαφορετικών ρευμάτων κυκλοφορίας. Είναι μια πλοήγηση με βάση την ήδη δύσκολη και παραγωγική γνωριμία τους. Αυτό είναι το ιστορικά κρίσιμο, αυτό…

Loading

Εξευμενισμός ή νάρκωση;

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για το In Eνας 25άρης, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, άκουγε στο κινητό σκυλάδικα, τα οποία προσπαθούσε να τραγουδήσει. Κατά κάποιο τρόπο μελετούσε. Χρησιμοποιούσε υβριδικά ελληνικά, δεν καταλάβαινε πού τονίζονται οι λέξεις, φάλτσαρε αδίστακτα, ήταν ένας κακοφωνίξ κανονικότατος. Ομως «τραγουδούσε» με αφοσίωση και επιμέλεια. Σαν να προπονούνταν για κάποιο…

Loading

Η επανάσταση για την Ελλάδα είναι η παραγωγή, όχι η λογιστική

Γράφει ο Δημήτρης Σεβαστάκης για την Αυγή «Σε 90 μέρες έχουμε τελικό προϊόν. Γιατί δεν προωθούμε την καλλιέργεια;». Ο χαριτωμένα ευτραφής Συριζαίος βουλευτής από τη Λάρισα μιλούσε για μια στρατηγική καλλιέργεια ζωοτροφών – προϋπόθεση αναπτυγμένης κτηνοτροφίας. Είμαστε στο 2015 και με οδύνη βλέπαμε τα μικρά διαπραγματευτικά περιθώρια. Με το 30% των διατροφικών αναγκών να καλύπτονται…

Loading

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Loading

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.