
26 Ιουλίου 1856: Η γέννηση του Μπέρναρ Σω
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Στις 26 Ιουλίου και στο Δουβλίνο, η οικογένεια του Τζωρτζ Κάρρ Σώ και της Ελίζαμπεθ Σώ που είχε ήδη δύο κοριτσάκια, αυξήθηκε κατά ένα μέλος με τη γέννηση του μικρού Μπέρναρ. Αποτυχημένος έμπορας και ταυτόχρονα αλκοολικός ο πατέρας Τζωρτζ Κάρρ Σώ, τραγουδίστρια της όπερας και δασκάλα μουσικής η μητέρα Ελισάβετ και,…

Η Τέταρτη Τάξη και ο δημιουργός της ο Ιταλός Τζουζέπε Πελλίτσα
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ένας πίνακας ζωγραφικής «Η Τέταρτη Τάξη» (il Quarto Stato ) πίνακας αφιερωμένος στην Πρωτομαγιά και την εργατική τάξη, πίνακας σύμβολο για τα προοδευτικά κινήματα της Ιταλίας και γενικά όλης της Ευρώπης, ένας πίνακας, ήταν αρκετός για να περάσει για πάντα στην Αθανασία τον δημιουργό του τον Ιταλό νέο-ιμπρεσιονιστή ζωγράφο Τζουζέπε Πελλίτσα…

Φλισκούνι ή άγρια μέντα. Τα μυστικά του στην Ικαρία…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Φλισκούνη η κοινή ονομασία της άγριας μέντας , βότανο με έντονο άρωμα γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την αρχαιότητα.. Η επιστημονική του ονομασία είναι : Mentha pulegium κι ανήκει στην οικογένεια της άγριας μέντας. Στην Ελλάδα το φλισκούνι το συναντάμε αυτοφυές σε όλη τη χώρα , συνήθως κοντά σε…

Ο Καταρράκτης της Χίου
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Χίος, το μυροβόλο νησί με τα 60 περίπου χωριά κι εμείς πάμε σήμερα νότια Χίο και στον Καταρράκτη ένα παραθαλάσσιο μαστοχοχώρι. Καλοκαίρι και τι πιο λογικό να προτιμήσουμε ένα χωριό με πολλές πολλές ψαροταβέρνες , υπέροχο λιμανάκι, ψαροχώρι από τα πιο όμορφα του νησιού. Από την πόλη της Χίου ο Καταρράκτης…

Τα Κεράσια & τα οφέλη τους στην υγεία μας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Μήνας Ιούνιος και τα κεράσια το ζουμερό και αγαπημένο όλων μας φρούτο βρίσκεται στα καλύτερα του. Όμως τα κεράσια εκτός από γευστικό είναι και θρεπτικό φρούτο που προστατεύει γενικά την υγεία. Κερασιά. Η κερασιά είναι δέντρο φυλλοβόλο που φτάνει τα 6 μέτρα ύψος και ζεί περίπου 60 χρόνια. Το επιστημονικό της…

Για το Χαλκειός της Χίου
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Το Χαλκειός της Χίου ή Χαλκειό είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 7 χιλιομέτρων νότια από την πόλη της Χίου και στο μέσο των Καμποχωρίων. Γιατί πάμε εκεί; Γιατί το Χαλκειός είναι ένα από τα λίγα χωριά της Χίου που έχει διατηρήσει το χρώμα και το ύφος ενός παλιού…

Κανάρης ο Πυρπολητής
Κλασικό εικονογραφημένο προτεινόμενο από την Τασσώ Γαΐλα Μία πρόταση σήμερα για παιδιά αλλά και για συλλέκτες των κλασσικών εικονογραφημένων, των σειρών κόμικς που αγαπήθηκαν πολύ από τους μεγαλύτερης σήμερα ηλικίας αναγνώστες στις 10ετίες του ’60 και του ’70. Η σειρά «Κλασικά Εικονογραφημένα » κυκλοφόρησε στην χώρα μας το 1951 με θέματα από έργα της παγκόσμιας…

Η παπαρούνα του Μάη, ο Στράτης Μυριβήλης κι ο Φώτης Αγγουλές
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Παπαρούνα, ίσως το πιο εντυπωσιακό λουλούδι της Ελληνικής υπαίθρου, το ντελικάτο λουλούδι της άνοιξης με το υπέροχο κόκκινο χρώμα. Το συναντάμε εν αφθονία τώρα το Μάη κι όλη την άνοιξη στους αγρούς. Η επιστημονική ονομασία της παπαρούνας είναι Papaver rhoeas και στα Ελληνικά Μύκων η ροιάς, γιατί τα πέταλα της φυλλορούν…

Κώστας Βασιλάκος: Περι-Διαβαίνοντας
Βιβλιοπαρουσίαση από την Τασσώ Γαΐλα ‘Πολιτισμένοι’ καιροί οι σημερινοί με τη σαφή, αδιάλειπτη και υποδόρια παρουσία του εφιάλτη του πολέμου στην Ουκρανία κι ιδιαίτερα τις νέες γενιές να προσπορίζονται την ανθρώπινη δυναμική που προτάσσει τη βία, κινεί την επιβολή της δύναμης και του ακαριαίου αψυχολόγητου τρόπου φτάνοντας ως την βαρβαρότητα. Σκοτεινό και ζοφερό το φόντο…

Αλέξανδρος Ισηγόνης, Μικρασιάτης πρόσφυγας, ο σχεδιαστής του mini Cooper!
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Αλέξανδρος Αρλόνδος Κωνσταντίνου Ισηγόνης το πλήρες όνομα του νεαρού Σμυρνιώτη ή απλά Σερ Άλεκ για τους Άγγλους εφόσον του απενεμήθηκε τίτλος ευγενείας από την βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο σχεδιαστής του μοναδικού σε σχεδίαση Mini Cooper είναι ο γεννημένος στη Σμύρνη στις 18 Νοεμβρίου 1906 Αλέξανδρος…

Σκλαβιά, το χωριό της ωραίας Ελένης…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Χίος και χωριό Σκλαβιά, χωριό μεταξύ των Βαβύλων και του Θολού ποταμιού κοντά στην πόλη της Χίου. Χωριό με λιγοστούς κατοίκους σχεδόν σε εγκατάλειψη. Τι πάμε τότε να κάνουμε εκεί; Σε ένα χωριό με ερείπια; Μια παλιά παροιμία λέει ότι εάν δεν έχεις ένα μύθο τον φτιάχνεις. Ίσως αυτό να φρόντισαν…

Μη με λησμόνει. Το λουλούδι των ερωτευμένων…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Κι όταν πεθάνω θα’ θελα να με θάψουν σ’ ένα σωρό από φύλλα ημερολογίου για να πάρω και το χρόνο μαζί μου. Κι ίσως ό,τι μείνει από μας να’ ναι στην άκρη του δρόμου μας ένα μικρό «μη με λησμόνει». (Τάσος Λειβαδίτης, 1922-1988). Με στίχους του Τάσου Λειβαδίτη του σημαντικού μας…

Λούπινο: Ένας ξεχασμένος θησαυρός της φύσης ‘στολίζει’ τους αγρούς της Ικαρίας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Οι αναρτήσεις φίλων από την Ικαρία στους λογαριασμούς τους στο facebook με ένα πανέμορφο φυτό σε αποχρώσεις κυανού χρώματος να στολίζει τώρα την άνοιξη τη γη της Ικαρίας, η αφορμή να ασχοληθώ με το άγνωστο για εμένα φυτό ρωτώντας και τους δυο φίλους, τον ακτιβιστή και ασχολούμενο με καλλιέργεια της γής…

Σφαγή της Χίου 30 Μάρτη 1822 & η Μονή του Αγίου Μηνά Χίου στις φλόγες στις 2 Απρίλη…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Η Σφαγή της Χίου ένα από τα μεγαλύτερα κατά της ανθρωπότητας εγκλήματα του 19ου αιώνα ξεκίνησε από τους Οθωμανους στις 30 Μαρτίου 1822 ημέρα Μεγάλη Πέμπτη και συνεχίστηκε για 4 περίπου μήνες. Η Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι του νησιού όπου σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους 3.000…

Διευχά, ένα χωριό άγνωστο ακόμη και …στους Χιώτες!!!
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Διευχών των Αγίων ημών… Όχι, το όνομα του χωριού της Χίου ‘Διευχά’ δεν προέρχεται από την θεολογική αυτή φράση όπως πολλοί θα υπέθεταν. Και, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή προέλευση του ονόματος του χωριού καθώς και την ερμηνεία της λέξης! Πάμε Χίο με τα 62 πλέον χωριά της που κινδυνεύουν λόγω…

Άρτα, ένα λίκνο Ελληνισμού στην καρδιά της Αλβανίας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Πάμε λοιπόν, στην Άρτα όχι την ..γνωστή μας Άρτα της Ηπείρου αλλά στην άγνωστη σε πολλούς Έλληνες Άρτα ( Νάρτα στα Αλβανικά )της Βορείου –αυτή τη φορά-, Ηπείρου στην περιφέρεια Αυλώνα και στα βορειοδυτικά της Αυλώνας. Άρτα, μικρή κωμόπολη βορειοδυτικά και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την Αυλώνα με πληθυσμό άνω…

Λιλιουοκαλάνι:Η μία και μοναδική βασίλισσα της Χαβάης.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Πάμε Χαβάη και σε μια παλιά ‘πονεμένη’ ιστορία… Πάμε στη Χαβάη, Πολιτεία των ΗΠΑ, νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ειρηνικό Ωκεανό με 25.000 περίπου τ. χλμ και 1.500.000 κατοίκους. Τα νησιά του Αρχιπελάγους της Χαβάης που είναι και η μόνη Πολιτεία των ΗΠΑ που περιβάλλεται αποκλειστικά από νερό είναι ηφαιστειογενή , τα κυριότερα…

Αφρική:Εκεί που φερετζέ φοράνε…οι άνδρες!!!
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ναι, υπάρχει μία φυλή στην Αφρική και δη στη έρημο Σαχάρα όπου φερετζέ δεν φορούν οι γυναίκες αλλά …οι άνδρες. Εδώ , στην φυλή των Τουαρέγκ, ο κανόνας κάλυψης του προσώπου που επιβάλει το Ισλάμ αντιστρέφεται, και έτσι οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπο τους, αφήνοντας μόνο την περιοχή…

Κουμαριά, το δέντρο του Δεκέμβρη
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Δεκέμβρης ο κατ εξοχήν μήνας του κούμαρου αυτού του παρεξηγημένου κι άγριου φρούτου με τις πολλές θρεπτικές ιδιότητες γνωστό μεν από την αρχαιότητα αλλά και… με πολλές παρενέργειες. Η κουμαριά είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο που συναντάμε σε όλη την Μεσόγειο και στη χώρα μας κυρίως στα νησιά. Στη χλωρίδα…

Αφιέρωμα στην ποιήτρια Κωνσταντίνα Σούλα-Τσαφαρά
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Η ποιήτρια Κωνσταντίνα Σούλα -Τσαφαρά είναι κόρη του ναυτικού Ζήση Σούλα και της Μαρίας το γένος Κακουλίδου. Γεννήθηκε το 1954 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στον Άγιο Κήρυκο με καλύτερη της παρέα την αδελφούλα της Αθηνά. “Τα παιδικά πρώτα χρόνια της ζωής μου στην Ικαρία- που η ομορφιά της…

Βιβλιοκριτική:Το αριστερό μισό του Ήτα
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα «Το αριστερό μισό του Ήτα», ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του ποιητή και συγγραφέα Κώστα Βασιλάκου. Σιωπή,Αποξένωση,Αδιαφορία,Θεέ μου,Έχω μόνο μία προσευχή:Πλάσε μας και πάλι από την αρχή. (απόσπασμα από το ποίημα <Από την αρχή>-σελίδα 73. Τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω των ΄σκοτεινών’ και γεμάτων ανασφάλεια στιγμών που βιώνουμε όλοι…

Η Αγγελική Συρρή-Στεφανίδου στα Ικαριώτικα νέα
Συνέντευξη στη Τασσώ Γαΐλα Η βία πάντα με περισσότερη βία απαντά. Ο βίαιος άνθρωπος είναι τόσο αδύνατος και ανασφαλής που ούτε τον εαυτό του μπορεί να συμορφώσει. Αν έχετε την ατυχία να ζείτε στο περιβάλλον του να φύγετε το γρηγορότερο γιατί εκείνος δεν θα διορθωθεί ποτέ, ενώ εσείς ματαιοπονείτε προσπαθώντας να τον αλλάξετεΑγγελική Συρρή –…

Ο Νίκος Καζαντζάκης και το σπίτι του στην πόλη Αντίμπ της Γαλλίας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Με αφορμή του γεγονότος της επεισοδιακής κηδείας του μεγάλου μας λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη στην γενέθλια πόλη του το Ηράκλειο στις 4 Νοεμβρίου 1957 μια μικρή αναφορά στην πόλη Αντίμπ της Γαλλίας και το σπίτι όπου ο συγγραφέας μας έζησε τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωής του. Νίκος Καζαντζάκης: γεννήθηκε στο Ηράκλειο…

Ο Τορπιλισμός του πλοίου ‘Αρμενία’ με 7.000 επιβάτες από τους Γερμανούς
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Το πλοίο “Αρμενία” που βυθίστηκε από τη γερμανική αεροπορία το 1941, βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης της Κριμαίας, γερμανικά Heinkel He-111 τορπιλίζουν το σοβιετικό πλοίο-νοσοκομείο MV “Αρμενία”. Το “Αρμενία” ήταν επιβατηγό/μεταφορικό των 5 χιλιάδων τόνων που ναυπηγήθηκε στο Λένιγκραντ το 1928. Με την έναρξη της…

AMBER ALERT: Ένα παιδί εξαφανίστηκε
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο όσο κι οι κακοποιήσεις παιδιών είναι και οι εξαφανίσεις μικρών παιδιών , εφήβων και νέων. Μάστιγα της εποχής μας κι όχι μόνο. Σε κάθε ανακοίνωση για μια αυτού του είδους εξαφάνιση υπάρχει η ονομασία AMBER ALERT. Τι είναι το Amber Alert; Είναι παγκόσμιο δίκτυο συναγερμού το οποίο ενεργοποιείται…

Οι πατρίδες της καρδιάς μας… Προύσσα
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Προύσσα ή Προύσα. Πόλη της Τουρκίας που μέχρι το μοιραίο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας έτος 1922 η καρδιά της χτυπούσε Ελληνικά. Και, κτυπούσε Ελληνικά από τα βάθη των αιώνων κι από την εποχή που ο βασιλιάς Προυσίας Α’ 236-180 π.Χ. την έκτισε και της έδωσε το όνομα του: Προύσα.…

Ο Μάρκος Σκούφαλος στα Ικαριώτικα νέα
Διαδικτυακή συνάντηση με την Τασσώ Γαΐλα Μάρκος Σκούφαλος : Δημοτικός Σύμβουλος ΛΑΣ & πρώην Εκπαιδευτικός . Πριν λίγες μέρες στην Θεσσαλονίκη έλαβαν χώρα γεγονότα πρωτόγνωρα για το χώρο της Μέσης Εκπαίδευσης από την Χρυσή Αυγή , γεγονότα μέσα σε σχολείο με πολλή βία. Χρυσή Αυγή- bullying (μπούλινγκ), βία έχουν εισχωρήσει για τα καλά στα σχολεία…

Σάσων: Το νησί ‘δώρο’ της Ελλάδας στην Αλβανία…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Μάλιστα, ένα Ελληνικό νησί, στρατηγικής σημασίας δόθηκε ανεξήγητα το 1914 δώρο στην Αλβανία από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο(1864-1936). Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Για όσους δεν γνωρίζουν το ‘μυστηριώδες’ κι άγνωστο σε πολλούς αυτό νησί αντιγράφω από την Wikipedia : “Το νησί είναι το μεγαλύτερο της Αλβανίας καθώς…

29 Μαΐου 1453 : Η ημέρα θανάτου του αυτοκράτορα-θρύλου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα (Με αφορμή την Άλωση της Κωνσταντίνου πόλεως από τον Μωάμεθ στις 29 Μαΐου 1453 μία μικρή αναφορά όχι μόνο στο γεγονός αλλά και στον τελευταίο αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαΐκής Αυτοκρατορίας –Βυζάντιο- Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο). Μυστράς, 6 Ιανουαρίου 1449. Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου. Τελείται η στέψη του νέου Αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής…

Το πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο « Ιωάννης Κουτούφαρης»
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Το πλοίο δεν άραξε… σε παράφραση του τίτλου του βιβλίου διηγημάτων του Μενέλαου Λουντέμη θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του άρθρου αυτού ,άρθρου-αφιερώματος στο τρίτο μεγαλύτερο Ελληνικό πετρελαιοκίνητο ιστιοφόρο της εποχής του που ήταν ικαριώτικο. Το ιστιοφόρο ‘Ιωάννης Κουτούφαρης’ ανήκε στα τέσσερα αδέλφια Βασίλη, Ηλία, Τριαντάφυλλο και Σταμάτη Κουτούφαρη καθώς…

Φώτης Κόντογλου: «Πόρτα που μπαίνει κανένας στην ξωτική χώρα του Χριστού είναι μία μοναχά, πίστη»
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Αυτοί οι ψεύτικοι Χριστιανοί , σαν τους μιλά κανένας για σκληρή και στερημένη ζωή, για θυσία, για άσκηση, λένε πως αυτά δεν τα θέλει ο Χριστός, και πως αυτά είναι παρακαμώματα. Μα, συ ανόητε άνθρωπε, στον Χριστιανισμό, τίποτα δεν μπορεί να παραγίνει. Για όλα τα ανθρώπινα πράγματα μπορείς να πεις πως…

Η σχεδόν άγνωστη λειτουργία στην Αγία Σοφία το 1919
466 χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Γράφει η Τασσώ Γαΐλα 29 Μαΐου του 1453. Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος εναντίον Μωάμεθ Β’. Η Κωνσταντίνου πόλη θα καταληφθεί από τους Οθωμανούς Τούρκους. Λίγο πριν και το προηγούμενο βράδυ στην Αγία του Θεού Σοφία είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία λειτουργία στην ελεύθερη Χριστιανική ακόμη Πόλη. Πέρασαν πολλοί αιώνες έως…

Λαογραφία: Το πάσχα των Ελλήνων
Έθιμα για την Ανάσταση & Το Πάσχα από όλη την Ελλάδα. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. ΠΑΣΧΑ: Η μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή της Ορθοδοξίας και τα κατά τόπους έθιμα που είναι συνδεδεμένα με την εορτή του Πάσχα είναι πολλά και διάφορα και πάντα με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πάμε μια ‘βόλτα’ σε Αιγαίο, Ιόνιο,…

Χρίστος Μπελλές: Γολγοθάς και Ανάσταση
Η αποτύπωση της πραγματικότητας με 52 λέξεις… Γράφει η Τασσώ Γαΐλα ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Επτά εκατομμύρια παιδιάπεθαίνουν κάθε χρόνοαπό πείνα… Επτά εκατομμύρια φορές,παιδί,ξανασταυρώνεται το χρόνοο Χριστός… Κάλπικο στίγμακάλπικο κι αγοραίο το αστέριδιευθυντήριο λημέρι η Βηθλεέμπραιτοριανών…δύο χιλιάδες χρόνιαπου γεννιέται και πεθαίνειστα φτωχοκάλυβα του κόσμουο Θεός… Δύο χιλιάδες χρόνιανα γεννιέται… να πεθαίνει…Χρίστος Μπελλές Σχόλιο: “Και ο κόσμος…

Όταν η ποίηση συναντά την πανδημία…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Μέρες πανδημίας -που δεν είναι και λίγες πλησιάζει τον ένα χρόνο-, μέρες που μας έχουν κλείσει στα σπίτια μας και άλλαξαν την καθημερινότητα μας. Όλο αυτό το ‘σκηνικό’ δεν μπορούσε να μην επιρεάσει τους δημιουργούς κάθε μορφής τέχνης. Η ποίηση ήταν από τις πρώτες τέχνες που αντέδρασαν στο γεγονός και με…

Απεβίωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Μου είπαν: Είσαι μικρός. Αν κάνεις ένα βήμα ακόμα θα σε αφανήσουν!!! Είπα: Αν δεν το κάνω θα είμαι ακόμα πιο μικρός!!! Βάσος Λυσσαρίδης Ο Βάσος Λυσσαρίδης,ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ και διετέλεσε για σειρά ετών Πρόεδρος της Βουλής, ενώ αποτέλεσε μια εκ των προσωπικοτήτων της Κύπρου,…

Κιρκιντζές (Şirince) το ωραιότερο χωριό της Τουρκίας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Μία φωτογραφία σε τούρκικη ηλεκτρονική σελίδα ζωγραφικής με εντυπωσίασε με την ομορφιά της. Koyu Şirince ( Τούρκικα =χωριό Σιρίντζε), έγραφε η λεζάντα κι εγώ έβλεπα ένα χωριό με… αρχιτεκτονική Πηλίου. Μαγευτική η ομορφιά του πνιγμένο κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο λες κι είναι από παραμύθι, λες κι ο χρόνος δεν έχει αγγίξει…

Η Δόξα των Ψαρών … θα περπατήσει ξανά στην ολόμαυρη ράχη…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Επιγραμματική αναφορά στην καταστροφή των Ψαρών της ιστοσελίδας ‘ΕΛΛΑΔΑ ‘21’ “Τα Ψαρά αποτελούσαν την τρίτη ισχυρότερη ναυτική δύναμη της Ελλάδας, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες αλλά και τη γενέτειρα σπουδαίων πυρπολητών, που προκαλούσαν σοβαρές ζημιές στον τουρκικό στόλο. Ο οθωμανικός στόλος, υπό τον Χοσρέφ Πασά, αποβιβάστηκε στα Ψαρά στις 20…

23 Απριλίου 1998: Φεύγει από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Στην επικαιρότητα έρχεται σήμερα το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή 1907-1988, ενός πολιτικού που σφράγισε με το έργο του την Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής ήταν Έλληνας πολιτικός ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας και δύο φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο σημερινό αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο θανάτου του…

Γιόσωνας:Το άγνωστο λιμανάκι της Χίου που πέρασε ο Ιάσονας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Γιόσωνας, έχετε ακούσει ξανά αυτό το όνομα; Μάλλον όχι. Ιάσονας; Μάλλον ναι. Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουμε την Αργοναυτική εκστρατεία, τον αρχηγό της Ιάσονα και το μυθικό σκάφος του την Αργώ. Πάμε λοιπόν, να γνωρίσουμε και τον Γίοσωνα; Πάμε Χίο. Χίος, Βόρεια Χίος και με πληθυσμό μόλις 20 κατοίκων , σε…

Επέτειο μνήμης:Ο θάνατος του Λόρδου Βύρων στις 7 Απριλίου του 1824
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα George Gordon Byron, Lord Byron (γνωστός στην Ελλάδα ως Λόρδος Βύρων (22 Ιανουαρίου 1788-7 Απριλίου 1824. Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, σημαντική μορφή του ρομαντισμού δημοφιλής ακόμη και σήμερα και πολιτικός. Μπάυρον Γιατί να ρθής στην ώμορφην Ελλάδα να πεθάνης; ξανθέ ποιητή, γιατί; Εμείς, την εχτιμούμε τη φιλία. Εμείς, τη Λευτεριά την αγαπούμε.…

Στον Λευκό τον Πύργο
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Πάμε στον Λευκό Πύργο, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, το σήμα-κατατεθέν και σημείο αναφοράς της πόλης και στην Νοτιανατολική πλευρά του ιστορικού της κέντρου.. Λευκός Πύργος που μοναχικός υψώνεται στην πανέμορφη παραλία της πόλης , τον γνωρίζουμε και τον αγαπάμε όλοι… Αφορμή για τα αφιέρωμα στην ιστορική πορεία του Λευκού Πύργου,έρευνα μου…

Το Ολοκαύτωμα της Κλεισούρας 5 -6 Απριλίου 1944
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Η Κλεισούρα γνωστή κι ως Βλαχοκλεισούρα,είναι ένα πανέμορφο ιστορικό χωριό της Καστοριάς στην Δυτική Μακεδονία κι αποτελεί μια ιστορική και σημαντική κωμοπόλη του βλάχικου ελληνισμού που ανέδειξε πολλά ιστορικά πρόσωπα κατά την εποχή της ακμής της. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, στην είσοδο των ομώνυμων στενών, 34 χλμ. ανατολικά της…

Τέχνες-Ζωγραφική: Παύλος Σάμιος
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Πριν λίγες μέρες έφυγε από την ζωή νικημένος από την επάρατη νόσο ο σπουδαίος καλλιτέχνης Παύλος Σάμιος σε ηλικία 73 χρόνων. Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Από τα εφηβικά του χρόνια και μέχρι τα 18 όταν άρχισε τις σπουδές του στην Α.Σ.Κ.Τ δούλευε στο εργαστήριο αγιογραφίας του Διονύση…

“Η Διαδρομή & Το κόμιστρο” του Στρατή Γαλανού
Βιβλιοκριτική της Τασσώ Γαΐλα Και, τελικά …πόσο μικρός είναι ο κόσμος… Πόσο μικρός είναι ο κόσμος όλος, πόσο διαρκεί το ταξίδι της ζωής μας ;γιατί τελικά η ζωή είναι ένα ταξίδι ,ένα ατέλειωτο πήγαινε – έλα πάνω στην άσφαλτο από πόλη σε πόλη ,σέρνεται πάνω στην ίδια άσφαλτο με την ίδια ροή, με τους ίδιους…

Ο Βομβαρδισμός της Χίου από τους “συμμάχους” Άγγλους στις 7 Φεβρουαρίου του 1944
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Ένα έγκλημα ‘χωρίς τιμωρία’, χωρίς απολογία ή έστω μία συγγνώμη από τους δράστες συνετελέστη στον τελευταίο χρόνο της Γερμανικής κατοχής της χώρας μας στην ακριτική Χίο με δεκάδες θύματα και υλικές ζημιές. 7 Φεβρουαρίου 1944 Στο λιμάνι της Χίου ήδη από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου 1944 έχει καταπλεύσει…

Ιωάννης Βαρβάκης:Ο Εθνικός Ευεργέτης.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Ιωάννης Βαρβάκης ο εθνικός μας ευεργέτης από τα ακριτικά Ψαρά, ένας ευεργέτης ο οποίος έχει βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στη χώρας μας, ήρωας, πειρατής-έμπορος-στρατιωτικός με σημαντική δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και των Ορλωφικών, που από επικηρυγμένος και απένταρος δημιούργησε μια απέραντη αυτοκρατορία λόγω της ευστροφίας, της θέλησης…

Κώστας Περρίκος: Ο “άγνωστος” εθνικός μας ήρωας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Τις πρώτες πρωινές ώρες της 4ης Φεβρουαρίου 1943, εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Κώστας Περρίκος, αξιωματικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο υποσμηναγός Περρίκος, ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους ήρωες της κατοχικής περιόδου, θανατώθηκε λόγω της εθνικής δράσεως που είχε αναπτύξει ως ιδρυτικό μέλος της ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος…

Οι λαλάδες της Χίου…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ναι, εφέτος οι λαλάδες της Χίου άνθισαν Ιανουάριο εν μέσω παγετού. Το θέαμα μοναδικό και μη αναμενόμενο εφόσον οι αυτοφυείς λαλάδες της ακριτικής Χίου ανθίζουν συνήθως Μάρτιο-Απρίλιο. Λαλάς- όπως θα δούμε και στην συνέχεια-, είναι η ονομασία της τουλίπας στην Χιώτικη ντοπιολαλιά. Ποιος είναι ο τόπος καταγωγής της τουλίπας; Μην βιαστείτε…

Μέγας & Άγιος Θεοδόσιος, ο Σφαγέας 15.000(!) αμάχων…
Βυζάντιο:Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ ο Μέγας (347 – 395) Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ο Φλάβιος Θεοδόσιος (Flavius Theodosius) ο οποίος θεωρείται από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 347 στην Καύκα (σημερινή Κόκα) της Ισπανίας. Ήταν γιος του περίφημου ρωμαίου στρατηγού Θεοδοσίου και κοντά στον πατέρα του έμαθε τη στρατιωτική τέχνη. Ο…

10 Χρόνια χωρίς τον Γιάννη Σταματίου-Σπόρο
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ο Γιάννης Σταματίου, γνωστός στο πλατύ κοινό με το προσωνύμιο Σπόρος, γεννήθηκε το 1936 στο Νοσοκομείο Έλενα Αθηνών και μεγάλωσε στην περιοχή του Μπραχαμίου. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τη μεγάλη οικογένεια αγωνιστών του 1821, την οικογένεια Σταμάτη της Σάμου και, αυτό είναι το πραγματικό επώνυμο του μεγάλου μας…

Άρτος & οι πρώτοι φουρνάρηδες στους προϊστορικούς χρόνους.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Ειδώλιο σπάνιας τελειότητας και ομορφιάς που απεικονίζει φούρναρη με τους εργάτες του να ζυμώνουν ψωμί αντίκρυσα –κυριολεκτικά- για πρώτη φορά σε site … μαγειρικής! Το ειδώλιο είναι της εποχής που τα ειδώλια τα κατασκεύαζαν με πηλό και τα έφτιαχναν από τους προϊστορικούς χρόνους έως την Ρωμαϊκή εποχή. Τέλος…

Γιάννης Τσαρούχης: 110 χρόνια από την γέννησή του
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα. Ο Γιάννης Τσαρούχης υπήρξε ζωγράφος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών. Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 13 Ιανουαρίου του 1910. Απεβίωσε στις 20 Ιουλίου 1989 Αθήνα. 1910-2020. 110 χρόνια από την γέννηση του σημαντικού και πολυσχιδή καλλιτέχνη μας. Στο σημερινό λιτό αφιέρωμα μας μία μικρή περιήγηση στη δουλειά μου με τυχαία…

Μπάσα Στεριά της Μόνικας – Λεμονιάς Αβαγιάννη
Βιβλιοκριτική από την Τασσώ Γαΐλα Δύο λέξεις συνθέτουν τον τίτλο της πρώτης ποιητικής συλλογής της Μόνικας –Λεμονιάς Αβαγιάννη: ‘Μπάσα Στεριά’. Το επίθετο μπάσος και το ουσιατικό στεριά. Αν και το συγγενές του μπάσος επίθετο είναι βαθύς ,ο γρίφος του τι θέλει να πει η Ικαριώτισσα ποιήτρια με αυτόν τον τίτλο στη συλλογή της νομίζω θα…

Βυζάντιο:Χριστούγεννα του 820 μ.Χ.
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Έγκλημα στο Ιερό παλάτι Κωνσταντίνου πόλις, έτος 820 μ. Χ., ανήμερα Χριστούγεννα και στο Ιερό Παλάτι όλα είναι έτοιμα για την μεγάλη δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων. Ο αυτοκράτορας Λέων Ε΄, ο Αρμένιος(813-820)ντυμένος με τα επίσημα ρούχα και το στέμμα που του έχουν ετοιμάσει οι αξιωματούχοι του αυτοκρατορικού βεστιαρίου, βγαίνει από τον Ιερό…

Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης: Εθνικός Ευεργέτης καταγόμενος από τη Χίο
Ιδρυτής του Δρομοκαΐτειου Θεραπευτηρίου.140 έτη από τον θάνατο του. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Στις αρχές του 19ου αιώνα και γύρω στο 1805 γεννήθηκε στην Χίο ο εθνικός ευεργέτης Ζωρζής Δρομακαΐτης που τίποτα τότε δεν προμήνειε τον – κατόπιν- ταραχώδη και περιπετειώδη σαν παραμύθι βίο του. Εύπορη και αστική η οικογένεια του, οικογένεια Δερμοκαΐτη με Βυζαντινή…

Αναστασία Κατσικογιάννη-Μπάστα :Στάλες Βροχής
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα ΣΤΑΛΕΣ ΒΡΟΧΗΣ.. Με τις στάλες της βροχής μοσχοβολούν οι μυρτιές αφουγκράζονται , μυρίζουν τη ζωή και την κατανοούν είναι η δική τους ομορφιά. Δεν πρέπει να δώσεις μυρωδιά , οσμή στη λύπη σου ,γιατί η ζωή βαραίνει στη ζυγαριά του εαυτού σου . Με τις πράσινες δροσιές του νου μαθαίνεις να…

Σάμος:Οι καταστροφές στα μνημεία Πολιτισμού μετά τον σεισμό του Οκτώβρη….
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Οκτώβριος 2020 και στις 29 του μήνα ένας μεγάλης έντασης σεισμός με επίκεντρο την Σάμο ταρακούνησε κυριολεκτικά σχεδόν όλη την Ελλάδα καθώς και τα απέναντι της Σάμου Τουρκικά παράλια. Τις περισσότερες υλικές ζημιές στον Ελλαδικό χώρο -εκτός της Σάμου -,υπέστησαν η Χίος και η Ικαρία. Στη Σάμο εκτός από τα δύο…

Ο κυπάρισσος
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα (Σειρά Ελλάδα-Περιβάλλον) Ο Μύθος…. Ο Κυπάρισσος είναι ήρωας της Ελληνικής μυθολογίας με αριστοκρατική καταγωγή εφόσον σύμφωνα με μια εκδοχή για την καταγωγή του είναι εγγονός του ημίθεου Ηρακλή. Σύμφωνα λοιπόν,με την Ελληνική μυθολογία, ο έφηβος Κυπάρισσος απέκτησε την εύνοια του θεού Απόλλωνα, ο οποίος του χάρισε ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι για…

Σήμερα που γιορτάζει ο Άγιος Στυλιανός
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα για τη Χιώτικη διαφάνεια Άγιος Στυλιανός, ένας από τους δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, Ποντιακής καταγωγής από την αρχαία Παφλαγονία του Πόντου, Άγιος των πρώτων Χριστιανικών αιώνων, ο Άγιος-προστάτης παιδιών και νηπίων. Ο Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγών – σύμφωνα με μερίδα των συναξαριστών-γεννήθηκε το 301 μ.Χ και εκοιμήθη το 400 μ. Χ…

Αρμενία. Εγώ θα μείνω εδώ… Ο ηρωϊσμός ενός Αρμένιου Ιερέα…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα για το my-mosxato ΑΡΜΕΝΙΑ: 1915 και μία τεράστια αλυσίδα απεγνωσμένων ανθρώπων οδεύει για την προσφυγιά… 2020 και, στο ίδιο έργο θεατές… Αλυσίδα οχημάτων μεταφέρει πρόσφυγες από εδάφη Αρμενικά του Αρτσάχ που τώρα περνάνε στην κατοχή των Αζέρων. Όλα αυτά μετά από έναν πόλεμο 45 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που παρά τις ηρωικές…

11 Νοεμβρίου 1912: Απελευθέρωση της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και το 1912 η νήσος Χίος στο Βορειοανατολικό Αιγαίο,το νησί με το ‘δώρο’ Θεού το μαστιχόδεντρο που δεν φύεται πουθενά αλλού παρά μόνο στη Χίο επιτέλους θα αποτινάξει τον Οθωμανικό ζυγό. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα η Χίος, η πατρίδα του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων του Ομήρου θα…

Κώστας Ευαγγελάτος:Μαρία Κάλλας
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν (Νέα Υόρκη) .Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη Gallery DADA στην Αθήνα και το 1990 ίδρυσε την…

Ιουλία Μπίμπα:Η άγνωστη ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης από την Σάμο
Γράφει η Τασσώ Γαϊλα Η Ιουλία Μπίμπα, άγνωστη ηρωίδα της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης ήταν το κορίτσι που έφερε εις πέρας το μεγαλύτερο σαμποτάζ μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη τη στιγμή που οι δυνάμεις του Άξονα ήταν αντιμέτωπες με το ανατολικό μέτωπο. Το χτύπημα ήταν καίριο και συνέβη στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, όταν η…

Παύλος Μελάς: 150 χρόνια από την γέννησή του
Η αναστήλωση της ιστορικής οικίας του , ‘δώρο γενεθλίων’ γι αυτόν…. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ο Παύλος Μελάς ήταν Έλληνας στρατιωτικός, αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και μακεδονομάχος ο οποίος γεννήθηκε στη Μασσαλία το 1870 και ήταν γιος του μεγαλέμπορου Μιχαήλ Μελά, ένθερμου οπαδού του οράματος της Μεγάλης Ιδέας. 2020, 150 χρόνια από την γέννηση…

H Λεμονιά Αβαγιάννη στα Ικαριώτικα νέα
Συνέντευξη στη Τασσώ Γαΐλα Λεμονιά Αβαγιάννη του Ανδρέα το όνομα της Ικαριώτισσας από τον Άγιο Κήρυκο ζωγράφου και ποιήτριας η οποία υπογράφει τα ποιήματα της με το φιλολογικό όνομα ‘Monique’ που χρησιμοποιεί κι ως υπογραφή στις εικαστικές δημιουργίες της. Η Λεμονιά αφού συμπλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στο Λύκειο του Αγίου Κηρύκου συνέχισε ανώτερες σπουδές…

Δεκαπενταύγουστος με λίγη ποίηση
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Το ποίημα ανήκει στην Ικαριακής καταγωγή Λογοτέχνη Δέσποινα Κουτούφαρη Κάθε πρωί ξημέρωνε ο ήλιος στα μαλλιά σουΤου καλοκαιριού ο άνεμος σου ‘κανε συντροφιάΉσουν μορφή στης θάλασσας το βάθοςΣειρήνα που αγνάντευε του κόσμου τη στεριά.Έχτιζες κάστρα με ουράνια υλικάΜήπως μπορέσεις μέσα στ’ όνειρο να φέρειςΟυρανό και θάλασσα ακόμα πιο κοντά. Δ. Κουτούφαρη…

Οι Παναγιές της Χίου
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Δεκαπενταύγουστος το αποκαλούμενο από τον λαό μας ‘Πάσχα του καλοκαιριού’ ,σήμερα εορτάζει η Παναγία μας και στο σημερινό αφιέρωμα σε αυτήν την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας πάμε Χίο για έναν θρησκευτικό περίπατο σε φημισμένα προσκυνήματα της Χίου που φέρουν το όνομα της Μεγαλόχαρης. Χίος, με σήμα κατατεθέν τους μύλους της, Χίος…

Σκαντζόχοιρος: Προστατευόμενο είδος
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα <…Μια φορά κι έναν καιρό ένας λαγός κι ένας σκαντζόχοιρος διοργάνωσαν αγώνες δρόμου. Ο λαγός ήταν σαφώς γρηγορότερος, μα ο σκαντζόχοιρος ήταν πιο έξυπνος. Έτσι συνεννοήθηκε με τη γυναίκα του και την έστειλε στη γραμμή τερματισμού ώστε να προσποιηθεί πως ήταν εκείνος, όταν θα έφτανε ο λαγός. Ο τελευταίος, αδυνατώντας να δεχθεί…

3 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Καρπουζιού…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Υδροπέπων αγάπη μου, δηλαδή ..καρπούζι αγάπη μου, αφού η ονομασία καρπούζι του πιο αγαπημένου φρούτου του καλοκαιριού που είναι τουρκική έχει εκτοπίσει την αρχαία ελληνική ονομασία του φρούτου ‘υδροπέπων’. Και, ναι! Έχει καθιερωθεί παγκόσμια ημέρα καρπουζιού την οποία μπορούμε να τιμήσουμε με παγωτό ή γλυκό καρπουζιού που θα φτιάξουμε μόνοι μας.…

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από την δολοφονία του…
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Ο Ίων Δραγούμης ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και λογοτέχνης. Υπήρξε βασικός οργανωτής των ελληνικών κοινοτήτων κατά τον Μακεδονικό αγώνα και υποστήριξε τη δημιουργία ενός πολυεθνικού ελληνικού κράτους. Γέννηση: 14 Σεπτεμβρίου 1878, Αθήνα/Απεβίωσε: 31 Ιουλίου 1920, Αθήνα Συνθήκες θανάτου: ανθρωποκτονία. Η είσοδος του 20ου αιώνα βρήκε την μικρή Ελλάδα καταρρακωμένη από την…

Ο Δήμαρχος Χίου στα Ικαριώτικα Νέα
Συνέντευξη στην Τασσώ Γαϊλα Ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Καρμαντζής μιλάει για τα προβλήματα της νήσου Χίου σε συνέντευξη στην Τασσώ Γαΐλα. Ο δήμαρχος μιλάει για τον Κορωνοϊό ,για το μεταναστευτικό πρόβλημα και για τα επικείμενα έργα στο νησί. Διαβάστε τη συνέντευξη κ. Δήμαρχε η θητεία σας διαρκεί μόλις 10 μήνες. Κανείς δεν φανταζόταν όταν ξεκινήσατε…

Στην Αγία Μαρκέλλα….
Γράφει η Τασσώ Γαΐλα Αγία Μαρκέλλα η Χιοπολίτιδα. Η ‘Χιώτισσα’ Αγία Μαρκέλλα είναι το κορίτσι από την πόλη της Χίου που γύρω στα 1500 δολοφονήθηκε άγρια από τον πατέρα της σε ερημική περιοχή της Βόρειας Χίου κοντά στην μεγάλη κωμόπολη της Βολισσού. Ο βίος της γνωστός, γνωστή και η λατρεία των Χιωτών στο πρόσωπο της.…
Loading…
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
Κοινοποιηση:
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Click to share on Skype(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)