Ενημέρωση για την απόφαση του Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Βουλή

Για πρώτη φορά, σε ένα θεσμικό, νομοθετικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφεται ξεκάθαρα το δικαίωμα της Ελλάδας να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμη βάση.

Ενημέρωση για την απόφαση του Ecofin για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στη Βουλή

Το παραπάνω, τονίστηκε από όλους στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Προέδρου της και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκύρας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κα. Αθηνά Καλύβα, προκειμένου να ενημερώσουν τους βουλευτές και τους προσκεκλημένους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και ενώσεων, για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε μια νέα πρόταση, ζητώντας τη θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στην ενδονησιωτική συγκοινωνία.

Με την συμφωνία κατοχυρώνεται σε μόνιμη βάση η δυνατότητα της Ελλάδας για την εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Κατά την εισήγησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Βαγγέλης Μυρσινιάς ανέφερε:

«Αισθανόμαστε ειλικρινά δικαιωμένοι για τον πολυετή αγώνα μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το κεκτημένο αυτό, καθώς η νησιωτικότητα συνοδεύεται με μειονεξίες και ιδιαιτερότητες που γεννάει η απόσταση, η απομόνωση και οι δυσκολίες της θαλάσσιας επικοινωνίας κ.α., δημιουργώντας ιδιαίτερα αυξημένο κόστος διαβίωσης για τους νησιώτες και μειωμένη ανταγωνιστικότητα για τις νησιωτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό, πέραν του ότι αποτελεί υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για την άμβλυνση των επιπτώσεων της νησιωτικότητας, έχει το ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό της διάχυσης στο σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού. Αναγκαίο ειδικά για το Β. Α. Αιγαίο, το οποίο πέραν των δυσμενών επιπτώσεων της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα νησιά δεν αποτελεί προνόμιο, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια αποκατάστασης των ανισοτήτων, δεν παραβιάζει αλλά, αντίθετα, αποκαθιστά εν μέρει το αίσθημα δικαιοσύνης και ενισχύει την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή εθνικά ευαίσθητη όπως το Β. Α. Αιγαίο.

Έτσι με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, ανοίγει ο δρόμος για ικανοποίηση της απαίτησης όλων των νησιωτών που δεν είναι άλλη από την άμεση και μόνιμη εφαρμογή του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την αποσύνδεσή του από το προσφυγικό – μεταναστευτικό και φυσικά την επαναφορά του και στα νησιά που το απώλεσαν (όπως η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος).»

ΕΡΤ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.