Πυρηνέλαιο: η υγιεινή λύση για την μαγειρική

Το Πυρηνέλαιο είναι ένας τύπος μαγειρικού λαδιού.  Χρησιμοποιείται σε όλη την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Μεσογείου για κάθε είδος μαγειρικής και συγκεκριμένα το τηγάνισμα.  Έχει χαμηλό κόστος, είναι ελαφρύ και έχει ουδέτερη γέυση και άρωμα.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις μεθόδους, τύπους και ποικιλίες μαγειρικής.

Δεν αλλάζει την γεύση ούτε θέτει εμπόδια κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.  Είναι το ελαιόλαδο με την χαμηλότερη τιμή και προσφέρει την βέλτιστη αξία σύμφωνα με το κόστος του.

Τα οφέλη του πυρηνελαίου είναι ιδιαίτερα φανερά στο τηγάνισμα μεταξύ 130 και 240 βαθμούς. Σε αυτές τις θερμοκρασίες το ελαιόλαδο σχηματίζει μια τραγανή, χρυσαφένια κρούστα, κάνοντας το τηγανητό φαγητό πιο ορεκτικό χωρίς να επηρεάζει την διατροφική του αξία.  Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το λάδι μετά βίας διεισδύει στο φαγητό, αφήνωντας το ελαφρύ και εύπεπτο.  Το πυρηνέλαιο δεν διασπάται με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 240 βαθμούς.  Σε σύγκριση με άλλα συμβατικά λάδια (όπως το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο) είναι το μοναδικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτήν την θερμοκρασία.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί 3-4 φορές εφόσον φιλτραριστεί κάθε φορά διαμέσου ενός χάρτινου φίλτρου ή μιας μουσελίνας.

Η λανθασμένη αλλά κοινή αντίληψη ότι το ελαιόλαδο είναι ακριβό, έχει εμποδίσει την διαδεδομένη χρήση του.  Αν και το ελαιόλαδο κοστίζει περισσότερο σε σύγκριση με άλλα εδώδιμα έλαια, είναι πιο οικονομική η χρήση του καθώς αναλογικά χρειάζεται μόνο το 1/3 της ποσότητας του απ’ ότι τα άλλα έλαια.  Το πυρηνέλαιο ιδιαίτερα, χάρη στο μεγάλο σημείο καύσης του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί 3-4 φορές σε αντίθεση με τα άλλα λάδια.  Χρησιμοποιώντας το 1/3 αυτού και επαναχρησιμοποιώντας το 3 φορές, το πραγματικό του κόστος είναι μόνο το 1/9 της αρχικής του τιμής!

Τα οφέλη υγείας του ελαιολάδου είναι πασίγνωστα. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα μονοακόρεστων «καλών» λιπαρών, τα οποία μειώνουν την «κακιά» χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια.  Ανήκει στα έλαια με την χαμηλότερη αναλογία κορεσμένων «κακών» λιπαρών, τα οποία αυξάνουν την «κακιά» χοληστερόλη.  Αυτή η ευεργετική αναλογία λιπαρών είναι η ίδια στο Πυρηνέλαιο και στο Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο. Ωστόσο, το πυρηνέλαιο δεν είναι υποκατάστατο των παρθένων ελαίων.  Είναι όμως ένα αναβαθμισμένο υποκατάστατο άλλων ραφιναρισμένων ελαίων και λιπαρών όπως το ηλιέλαιο, το καρδαμέλαιο, το καλαμποκέλαιο, το φοινικέλαιο, το σιναπέλαιο, το αραχιδέλαιο, το έλαιο από πίτυρο ρυζιού, το σησαμέλαιο, κτλ, καθώς επίσης κι άλλων ανθυγιεινών μέσων μαγειρικής όπως το κοκοφοινικέλαιο, το γκι, το βανασπάτι, κτλ.

Μακράν πιο υγιεινό από οποιοδήποτε παραδοσιακό έλαιο, το Πυρηνέλαιο δεν είναι ούτε ακριβό αλλά και ούτε δύσκολο στην μαγειρική.  Δεν υπέρχει τίποτα να αποτρέψει τους ευσυνείδητους για την υγεία καταναλωτές από το να το χρησιμοποιούν στην καθημερινή μαγειρική.  Η αλλαγή σε πιο υγιεινά έλαια μαγειρικής είναι εξάλλου η ευκολότερη αλλάγη που μπορεί να κάνει κανείς για την υγεία του.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.