Χίος: Συνεχίζονται τα μπλόκα στο Θόλος

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις βάρδιες περιφρούρησης στην περιοχή του Θόλους, είναι οι κάτοικοι των όμορων χωριών που διαφωνούν με τη δημιουργία Κλειστής Δομής φιλοξενίας μεταναστών στη συγκεκριμένη περιοχή.Το πρωί της Τρίτης λοιπόν, μετά από πληροφορίες ότι πιθανότατα θα ξεκινούσαν εργασίες από τον ανάδοχο του έργου, μερικές δεκάδες κατοίκων πραγματοποίησαν συγκέντρωση και μπλόκα με τα αυτοκίνητα ώστε να μην περάσουν μηχανήματα της εταιρείας.

Παρόντες στην περιοχή ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισαν και την συμμετοχή του Δήμου με παροχή μηχανημάτων στις κινητοποιήσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει και την κατάθεση εξωδίκων διαμαρτυρίας τόσο προς την εταιρεία όσο και την Αρχαιολογική υπηρεσία, από την οποία ζητάνε να μην παραστεί για έλεγχο των εργασιών, ενώ σε άλλη απόφαση της δημοτική αρχή υπάρχει και η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων νομής και προσωρινής διαταγής για την περιοχή του Θόλους.

Να σημειωθεί ότι για την δεσμευμένη περιοχή των 142 στρεμμάτων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη δημιουργία Νέας Δομής, αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού την διεκδικεί ως δημοτική ο Δήμος Χίου.

Σε αυτή την έκταση, η δομημένη επιφάνεια φθάνει τα 18 στέμματα και η ονομαστική χωρητικότητα της Δομής μεταναστών θα είναι τα 1.800 άτομα, όταν και αν ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο και οι δημοτικές κοινότητες προτείνουν τη λειτουργία μόνο Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων μεταναστών, χωρητικότητας 500 το πολύ ατόμων. Η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε προτείνει άλλο σημείο στη θέση Μπαμπακιές για τη δημιουργία της Δομής που σχεδιάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το ΚΙΝΑΛ Χίου για το ζήτημα τη δομής στο Θόλος

Για άλλη μια φορά μετά από δύο χρόνια, η Χιακή κοινωνία βρίσκεται απέναντι από τον ωμό εκβιασμό της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού Μηταράκη, οι οποίοι επέλεξαν σε μέρες γιορτινές να επιβάλλουν την στείρα πολιτική τους στο μεταναστευτικό με το ζόρι”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6.30 μ.μ. η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του Κινήματος Αλλαγής.

“Έτσι μέσα στις επόμενες ώρες και μέρες η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής της υπερδομής στο Θόλος με την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης θα κηρύξει έναρξη εργασιών”, σημειώνεται στην ανακοίνωση με τη ΝΕ του ΚΙΝ.ΑΛ. να ζητά “άμεσα να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση έχει προγραμματιστεί από τον υπουργό και να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και η βούληση του Χιακού λαού.

Η ΝΔ της Χίου στηρίζει ως είναι λογικό την δομή και έχει δώσει στα τοπικά ΜΜΕ την εξής Ανακοίνωση

Η Δ.Ε.Ε.Π Χίου της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση σχετικά με την μεταναστευτική της πολιτική, η οποία συνίσταται στην φύλαξη των συνόρων, την αποσυμφόρηση των νησιών, των ταχύρυθμων διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου, την δημιουργία αισθήματος ασφάλειας κατοίκων και επωφελούμενων και την δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών. Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής στο νησί μας από 7.000 μετανάστες που είχε πριν δύο χρόνια σήμερα βρίσκονται λιγότεροι από 300. Οι πρόσκαιροι πολιτικοί καιροσκόποι επιζητούν την ελεύθερη διακίνηση μεταναστών και μεταφορά τους στην ενδοχώρα (ότι δηλαδή συνέβαινε το 2015 και 2016 που βούλιαξαν τα νησιά μας από μετανάστες) επιλέγοντας την πολιτική της πρόσκλησης μεταναστών στα νησιά μας αντί να επιλέγουν μία αποτρεπτική πολιτική. Εκφράζουμε τη σιγουριά μας ότι κυβερνητική πολιτική δεν θα επιτρέψει στους νοσταλγούς του 2015 και 2016 να ξαναζήσουμε σκηνές παράδοσης της πλατείας, της Σούδας και εν γένει της πόλης στις μεταναστευτικές ροές. Αντιθέτως με πολιτική υπευθυνότητα παραδίδει την πόλη στους κατοίκους της με αίσθημα ασφάλειας και κανονικότητας.

Το λιμάνι της Χίου είναι αστακός, προκειμένου να μην πλησιάσει κανείς το πλοίο που φέρει τα μηχανήματα για την δημιουργία της δομής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πολίτης Χίος

One thought on “Χίος: Συνεχίζονται τα μπλόκα στο Θόλος

Σχολιάστε Ελεύθερα