Αφρική:Εκεί που φερετζέ φοράνε…οι άνδρες!!!

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Ναι, υπάρχει μία φυλή στην Αφρική και δη στη  έρημο Σαχάρα όπου φερετζέ δεν φορούν οι γυναίκες αλλά …οι άνδρες.

Εδώ , στην φυλή των Τουαρέγκ, ο κανόνας κάλυψης του προσώπου που επιβάλει το Ισλάμ αντιστρέφεται, και έτσι οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπο τους, αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών τους ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν.

Και ποιοι είναι οι Τουαρέγκ; Όπως μας πληροφορεί η Wikipedia οι Τουαρέγκ -Tuareg σημαίνει  περιπλανόμενος-, είναι ένας βερβερικός λαός περίπου 1.200.000 ατόμων που ζεί στην κεντρική και νότια Σαχάρα και γενικά τους συναντάμε από την Σαχάρα μέχρι τη Λιβύη.

Οι Τουαρέγκ που οι ρίζες της φυλής τους χάνονται κάπου στα βάθη των αιώνων είναι νομαδικός λαός που ζει σε σκηνές, κινείται με καμήλες και διατηρεί μέσα στους αιώνες τις παραδόσεις του και την πολιτιστική του ταυτότητα.

Αυτό αποδεικνύεται από το άσχετα αν ασπάσθηκαν το Ισλάμ –είναι Σουνίτες μουσουλμάνοι- διαφέρουν κατά πολύ από τα άλλα βερβερικά φύλα στις συνήθειες τους.

Η πρώτη και σημαντικότερη διαφορά: Η υποχρέωση να είναι το πρόσωπο καλυμμένο υπάρχει αλλά αφορά …τους άνδρες και όχι τις γυναίκες.

Στους Τουαρέγκ λοιπόν, ο κανόνας κάλυψης του προσώπου που επιβάλει το Ισλάμ αντιστρέφεται, και έτσι οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπό τους, αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών τους ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν. Αυτό εξυπηρετεί, όχι μόνο για λόγους τήρησης των παραδόσεων, αλλά επειδή τις δουλειές στα χωράφια κλπ τις κάνουν μόνο άνδρες η μαντήλα-φερετζές τους προφυλάσσει στις μετακινήσεις τους από τις αμμοθύελες της ερήμου και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Κοινωνική θέση των γυναικών της φυλής. Πρωτοφανής για μουσουλμανική φυλή!

Πριν το γάμο της η γυναίκα έχει δικαίωμα σε προγαμιαίες σχέσεις και πολλαπλούς εραστές. «Τα νεαρά κορίτσια έχουν τις ίδιες ελευθερίες που θεωρούνται δεδομένες στα αγόρια».

Οι ελεύθερες αυτές σεξουαλικές σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα κορίτσια να παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίες από το συνηθισμένο, γύρω στα 20. Για να παντρευτούν οι άνδρες τις γοητεύουν με… ποίηση, αφιερώνοντας ώρες στη λεκτική αποπλάνησή τους. Εν αντιθέσει με άλλες ισλαμικές κοινωνίες όπου τα κορίτσια δεν δικαιούνται να μορφωθούν, οι γυναίκες Tuareg γνωρίζουν τη δική τους γραφή, που διδάσκεται από μάνα σε κόρη, και ανταποδίδουν τα δικά τους ποιητικά πονήματα.

Γάμος-Διαζύγιο και προνόμια των γυναικών…

Μετά το γάμο οι γυναίκες δεν χάνουν καμία από τις «εξουσίες» που είχαν πριν και δεν περιορίζονται στην προετοιμασία φαγητού και την ανατροφή των παιδιών. Το σπίτι και τα ζώα της οικογένειας θεωρούνται δικά της- και ειδικά τα ζώα είναι ανεκτίμητος πόρος για τους Tuareg στη Σαχάρα.

Οι γάμοι των Tuareg είναι πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο. Όταν αυτό συμβεί, η γυναίκα κρατά τη σκηνή και τα ζώα και συνήθως είναι εκείνη που παίρνει και την απόφαση για διαζύγιο.

Τα προγαμιαία συμβόλαια είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα οι άνδρες να επιστρέφουν στη… σκηνή της μαμάς τους μόνο με την καμήλα τους.

Μάλιστα για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι άνδρες πως μια γυναίκα είναι και πάλι ελεύθερη συνηθίζονται τα… πάρτι διαζυγίων!

Τουαρέγκ, η μπλέ φυλή ή οι μπλέ άνθρωποι.

Οι Τουαρέγκ ονομάζονται και μπλε άνθρωποι, γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται όταν φορούν συχνά τα ενδύματα που είναι βαμμένα με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα της καθημερινής τους ενδυμασίας.

Η κύρια γλώσσα της ‘προοδευτικής’-όσο αφορά την θέση των γυναικών- φυλής των Τουαρέγκ είναι η Ταμασέκ , βερβερική διάλεκτος.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι η φιλοξενία τους που θεωρείται θρυλική. Δεν αμελούν ποτέ να προσφέρουν νερό και οι ταξιδιώτες που συναντούν τυγχάνουν υποδοχή βασιλιά.


Φωτογραφίες από την Ρωσική σελίδα: Λαοί και Έθνη του κόσμου.

Σχολιάστε Ελεύθερα