Οι προτάσεις του Μηταράκη για το μεταναστευτικό

Τηλεδιάσκεψη με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είχαν χτες οι υπουργοί των μεσογειακών χωρών πρώτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών MED5.

Οι προτάσεις του Μηταράκη για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκος Νουρής, της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι, και της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Μετά τις διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2021 και τη Μάλαγα τον Σεπτέμβριο του 2021, η χτεσινή τηλεδιάσκεψη, την οποία διοργάνωσε η Ιταλία, επικεντρώθηκε στην προσέγγιση που θα ακολουθήσουν οι πέντε χώρες έναντι της πρωτοβουλίας της γαλλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία βήμα προς βήμα προσέγγιση, ιδιαίτερα στα κομβικά ζητήματα της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης εισόδου και της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού και γρήγορου μηχανισμού μετεγκατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, οι υπουργοί των πέντε κρατών πρώτης υποδοχής συμφώνησαν ότι όλες οι παράτυπες αφίξεις θα πρέπει να καταλήγουν σε ένα μηχανισμό μετεγκατάστασης υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράλληλα και με άλλες ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες του ενδιαφερόμενου κράτους και θα έρχονται συμπληρωματικά και μόνον στις μετεγκαταστάσεις.

Οι υπουργοί των MED5 συμφώνησαν να προβάλουν με ενιαίο τρόπο τις επόμενες εβδομάδες τις θέσεις αυτές, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων τον προσεχή Μάρτιο, με την ευκαιρία του οποίου θα ζητήσουν, ειδικότερα, να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο ζήτημα της αλληλεγγύης.

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε ότι «έως τώρα, στις τεχνικές συζητήσεις οι ανάγκες και οι παρατηρήσεις μας δεν έχουν πάντα ληφθεί πλήρως υπόψη» τονίζοντας ότι «τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να επανεπιβεβαιώσουμε την ενότητά μας και να παρουσιάσουμε στην Προεδρία συγκεκριμένες προτάσεις και “κόκκινες γραμμές”».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης πρότεινε ο μηχανισμός μετεγκατάστασης «να ενεργοποιείται όταν η χρήση των Κλειστών Κέντρων στα εξωτερικά μας σύνορα φτάνει σε ποσοστό 50% της συνολικής χωρητικότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.