Ικαρία: Το θέμα της έλλειψης παιδιάτρων συζητήθηκε στην Βουλή

Στην Βουλή των Ελλήνων συζητήθηκε χθες το θέμα των ελλείψεων παιδιάτρων στις δομές υγείας των νησιών Ικαρίας και Φούρνων.

Ικαρία: Το θέμα της έλλειψης παιδιάτρων συζητήθηκε στην Βουλή

Η ερώτηση κατατέθηκε από την βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μ. Κομνηνάκα η οποία τόνισε “…ο μοναδικός Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών. Ερωτάται ο Υπουργός: ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

– Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας της Ικαρίας και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

– Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς να εξοπλιστούν Κ.Υ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων”.

Στις απαντήσεις έδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας αρμόδια για τις υπηρεσίες υγείας κ. Α. Γκάγκα είπε τα εξής: Για το ότι υπάρχει πρόβλημα Παιδιάτρου στην Ικαρία δεν φταίει η πολιτική της κυβέρνησης, ούτε περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, ούτε εμπάργκο στις προσλήψεις έγιναν… Υπάρχει πραγματικά ένα πρόβλημα στελέχωσης στην περιφέρεια γιατί στην Ελλάδα έχουμε μάθει να βλέπουμε ειδικούς γιατρούς. Είναι ένα τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα, που επεξεργαζόμαστε τώρα, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα καταστήσουν τις θέσεις σε απομακρυσμένα νησιά ελκυστικές για τους υγειονομικούς μας. Το ότι δεν είναι ελκυστικές το βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια και και υπάρχει ένα μεγάλο θέμα στελέχωσης Σε ορισμένες ειδικότητες αναζητούμε λύσεις στα πλαίσια του Εθνικού συστήματος υγείας για να δώσουμε οικονομικά, αλλά και επιστημονικά κίνητρα ώστε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον τους για τα νησιά, παράλληλα ιδιώτες παιδίατροι επισκέπτονται την Ικαρία μία και δύο φορές το μήνα… Η 2η υγειονομική Περιφέρεια έχει ένα δίκτυο τηλεϊατρικής, που είναι ήδη εγκατεστημένο και λειτουργικό και μπορούμε και παρέχουμε υπηρεσίες υγείας στους νησιώτες μας σε πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες, ακόμα και στα πιο μικρά νησιά. Στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου π.χ., αν καταστεί αναγκαίο μπορεί να γίνει άμεσα επικοινωνία με παιδίατρο, επίσης μέσω τηλεϊατρικής πραγματοποιούνται στο νησί παιδοψυχιατρικά και αναπτυξιολογικά ραντεβού, υπάρχει μετακίνηση επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες ανάγκες, γίνονται προκηρύξεις των αναγκαίων θέσεων, οι οποίες προβαίνουν άγονες.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Τ.Ε Ικαρίας-Φούρνων

Με άκρως προκλητικό τρόπο η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ασημίνα Γκάγκα απάντησε στην ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την έλλειψη παιδιάτρων στο νησί της Ικαρίας και των γειτονικών Φούρνων. Επικαλέστηκε ότι δεν υπάρχουν διεθνή πρότυπα που να προβλέπουν την ύπαρξη παιδιάτρου που να καλύπτει τις ανάγκες κάθε παιδιού και ότι αυτό λύνεται με την ύπαρξη ιατρών γενικής ιατρικής. Κάλεσε τον λαό μας και ειδικά τους νησιώτες να ξεχάσουν το «προνόμιο» της φυσικής παρουσίας γιατρών ειδικότητας και την ύπαρξη ιατρού σε κάθε δημόσια δομή υγείας, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να υπάρχει γιατρός σε κάθε  χωριό». Τονίζοντας πως σήμερα υπάρχει η τηλεϊατρική και οι ιδιώτες γιατροί και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της μη ύπαρξης ιατρών στις υποστελεχωμένες δομές υγείας των νησιών μας.

Μάλιστα είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι δεν φταίει η πολιτική της κυβέρνησης και έριξε την ευθύνη για την ύπαρξη ενός μόνο παιδιάτρου στην Ικαρία, στο ότι οι γιατροί δεν θέλουν να καλύψουν θέσεις ειδικότητας στα νησιά.

Θυμίζοντας στην αναπληρώτρια υπουργό υγείας ότι είναι ευθύνη της η στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας τουλάχιστον σύμφωνα με τους οργανισμούς που έχουν συνταχθεί από το υπουργείο που διοικεί (κάτι για το οποίο δεν απάντησε σε κανένα σημείο της τοποθέτησης της). Να επισημάνουμε ότι κανένας γιατρός όσα κίνητρα και να δώσει, δεν πρόκειται να καλύψει θέση όταν ξέρει ότι αυτή δεν θα είναι μόνιμη, όταν θα πρέπει να ασκεί τα καθήκοντα του χωρίς τον απαραίτητο ιατρικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, όταν θα ασκεί τα καθήκοντα του μέσα σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι στον καπιταλισμό η υγεία του λαού και των παιδιών του μπαίνουν στην ζυγαριά του κόστους οφέλους για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ότι η υγεία θα παραμένει πανάκριβο ή μη παρεχόμενο εμπόρευμα όπως συμβαίνει στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η απουσία ουσιαστικής Π.Φ.Υ που θα μπορούσε να προλάβει νόσους στην αρχή τους και να δώσει λύσεις με έγκαιρες θεραπείες είναι ανύπαρκτη. Γι’ αυτό και είναι ο κανόνας ο πληθυσμός των νησιών να μετακινείται συνήθως στην πρωτεύουσα ακόμα και για απλές εξετάσεις και θεραπεία.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων και στον τομέα της υγείας είναι επικίνδυνη. Θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές γιατί αυτές δεν είναι στην προτεραιότητα της πολιτικής τους.

Η ιστορία έχει δείξει ότι το ζήτημα της υγείας λύθηκε στις χώρες όπου η εργατική τάξη πήρε την εξουσία. Τον 20ο αιώνα εκεί που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, γιατρός υπήρχε και στο τελευταίο χωριό, προληπτική ιατρική είχε όλος ο πληθυσμός, η θεραπεία ήταν δεδομένη και δωρεάν για όλους.

ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ!

Στον 21ο αιώνα η ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης, της βιοτεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα πολύτιμες υπηρεσίες στην κάλυψη των αναγκών υγείας του λαού μας. Η ολόπλευρη ικανοποίηση αυτών των αναγκών θα γίνει μόνο όταν ο λαός μας συμπορευτεί στους αγώνες με το ΚΚΕ, μόνο όταν πάρει την εξουσία στα δικά του χέρια και δώσει στα παιδιά του το μέλλον που τους αξίζει.

Στοιχεία από ρεπορτάζ της ΕΡΤ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro