Μεγάλη πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και κλοιός

Σε έναν πόλεμο που είναι εν εξελίξει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το πρωΐ εξέδωσε προειδοποίηση στους κατοίκους του Κιέβου ότι ετοιμάζεται να χτυπήσει στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Μεγάλη πυραυλική επίθεση στο Κίεβο και κλοιός

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δυνάμεις τους ετοιμάζονται να εξαπολύσουν «πλήγματα υψηλής ακρίβειας» εναντίον «τεχνολογικών κέντρων της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και του 72ου κύριου κέντρου PsyOps στο Κίεβο».

«Προτρέπουμε τους Ουκρανούς πολίτες που χρησιμοποιούνται από εθνικιστές για να προβούν σε προκλήσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και τους κατοίκους του Κιέβου που διαμένουν κοντά σε σταθμούς αναμετάδοσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του στρατιωτικού τμήματος, υποστράτηγος Igor Konashenkov.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, όπου βομβαρδίστηκε ο πύργος των τηλεπικοινωνιών και της τηλεόρασης στην Ουκρανική πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν πως πέντε άτομα σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση στον τηλεοπτικό πύργο του Κιέβου.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ αναφέρεται ότι μια τεράστια ρωσική αυτοκινητοπομπή με τεθωρακισμένα οχήματα, εκτιμώμενου μήκους 60 χιλιομέτρων, κατευθύνεται προς το Κίεβο. Οι εικόνες είναι από δορυφόρο.

Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εντωμεταξύ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για την κατάπαυση πυρός, καθώς ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών απέφερε ελάχιστη πρόοδο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, μέσα σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Reuters και CNN: «Είναι αναγκαίο τουλάχιστον (η Ρωσία) να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Την ώρα που μιλούσε ο Ζελένσκι, έγινε η πυραυλική επίθεση που αναφέραμε παραπάνω. Η Ουκρανία έχει λάβει αποστολές όπλων από μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Ο Ζελένσκι προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα, περιλαμβανομένης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

Η Ουκρανία έχει πιέσει το ΝΑΤΟ να επιταχύνει την ένταξή της, μια κίνηση που βρίσκει σθεναρά αντίθετη τη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους λόγους για τους οποίους η Μόσχα εξαπέλυσε την επίθεση.

«Οι σύμμαχοί μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο 44χρονος ουκρανός πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και στρατιωτικά άρβυλα για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε ένα κυβερνητικό συγκρότημα που ήταν φρουρούμενο από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Ο Πούτιν εντωμεταξύ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος άνω των 10.000 δολαρίων και συγκεκριμένα υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια. Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη, 2 Μαρτίου.

Επίσης το Βρετανικό υπουργείο άμυνας έδωσε τον χάρτη των επιχειρήσεων της Ρωσίας στο Ουκρανικό έδαφος.

Αυτό που παρατηρούμε στον συγκεκριμένο χάρτη, είναι ότι ουσιαστικά η Ρωσία, όπως είναι και λογικό, φτιάχνει μια λωρίδα γης, που θα ενώνει την το ανατολικό άκρο της Ουκρανίας, και προφανώς τα σύνορα της Ρωσίας με την Κριμαία και την Υπερδνειστερία. Εάν τα καταφέρει τότε η Ουκρανία θα αποκλειστεί πλήρως δια θαλάσσης, θα ενωθούν οι Ρωσικές περιοχές και θα καταφέρει και η Λευκορωσία να πάρει κάποιο κομμάτι της Βόρειας Ουκρανίας. Βέβαια όλα αυτά είναι στη σφαίρα των στρατιωτικών βλέψεων, το τι θα καταφέρει να πάρει, θα κριθεί από πολλούς παράγοντες, ωστόσο η Ρωσία θα αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στην Αζοφική και στη μαύρη θάλασσα.

Επίθεση δέχτηκε αποθήκη πυρομαχικών στο Χάρκοβο

Σύμφωνα με την ΕΡΤ επλήγη αποθήκη πυρομαχικών γεγονός που αιτιολογεί τις πολλές και διαδοχικές εκρήξεις.

Το Κίεβο απειλεί με «προληπτική πυραυλική επίθεση» τη Λευκορωσία

Το Κίεβο θα μπορούσε «σίγουρα» να εξαπολύσει «προληπτικά» μία πυραυλική επίθεση στη γειτονική του Λευκορωσία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ντανίλοφ.

«Εάν χρειαστεί, εάν ο Ανώτατος Διοικητής λάβει μια τέτοια απόφαση, θα ληφθεί», υπογράμμισε ο κ. Ντανίλοφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ukraine 24.

Η απειλή έρχεται εν μέσω επανειλημμένων καταγγελιών για φερόμενη συμμετοχή λευκορωσικών στρατευμάτων στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν έχει προκύψει αξιόπιστη απόδειξη εμπλοκής της Λευκορωσίας, με το Μινσκ να επιμένει ότι δεν έχει λάβει μέρος στην επιχείρηση.

Το ίδιο επανέλαβε νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο επισημαίνοντας πως όλα τα στρατεύματα της χώρας παραμένουν στις μόνιμες βάσεις και τις εγκαταστάσεις τους.

Ταυτόχρονα, ο Λουκασένκο προειδοποίησε να μην εκτοξεύονται απειλές κατά της χώρας του, διότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να αμυνθεί εάν χρειαστεί.

«Ο στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμοι, όλοι είναι έτοιμοι. Και αν χρειαστεί, εντός 2-3 ημερών θα κινητοποιήσουμε όλες τις μονάδες που πρέπει να κινητοποιηθούν σε καιρό πολέμου», επεσήμανε ο Λευκορώσος πρόεδρος.

Αντιδράσεις και γεγονότα έξω από την Ουκρανία

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 κήρυξε πτώχευση και απέλυσε τους 106 εργαζόμενους της, ενώ το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Παρισιού, Γκρεβέν, αφαίρεσε την Τρίτη το κέρινο ομοίωμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως τρόπο διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο ομοίωμα είχε υποστεί ήδη φθορές από επισκέπτες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το κέρινο ομοίωμα του ρώσου Προέδρου κατασκευάστηκε το 2000 ενώ στο εξής θα βρίσκεται σε μια αποθήκη καθώς το μουσείο εξετάζει την πιθανότητα να αντικατασταθεί ες αεί με το ομοίωμα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ΕΕ ενέκρινε απόψε το περιοριστικό μέτρο που αφορά στο SWIFT αλλά και το μπλόκο που αφορά το Russia Today, το Sputnik και τις θυγατρικές τους εταιρείες. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η ΕΕ ενέκρινε τον αποκλεισμό 7 ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, μεταξύ αυτών και η VTB BANK.

Σύμφωνα με την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ΕΕ συμφώνησε να εξαιρέσει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT.

Σημειώνεται ότι η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) είχε αναφέρει στις 26 Φεβρουαρίου πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους για την επιβολή μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημειώνοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των προσεχών ημερών.

Άγκυρα: Δεν σχεδιάζουμε πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Μόσχας προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία.
«Πρέπει να δράσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες της χώρας μας» τόνισε.

«Πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που να μπορεί να μιλήσει με τη Ρωσία. Ποιος θα μιλήσει με τη Ρωσία όταν όλοι γκρεμίζουν τις ”γέφυρες”; Δεν σχεδιάζουμε ένα πακέτο κυρώσεων για να αφήσουμε αυτόν τον δίαυλο ανοιχτό» επισήμανε ο Καλίν στο CNN Turk.

Ο Τούρκος προεδρικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι απίθανο να συναντηθούν για τις προγραμματισμένες συνομιλίες της Τετάρτης, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας να τερματίσει την εισβολή της είναι «μη ρεαλιστικές».
«Πιθανότατα δεν θα συναντηθούν την Τετάρτη» ξεκαθάρισε ο Καλίν στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

«Πιθανότατα θα αναβληθεί για μερικές ημέρες, είμαστε σε επαφή με τις διαπραγματευτικές ομάδες» ανάφερε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα τερματίσει την επίθεση συνειδητοποιώντας την οικονομική ζημιά που προκαλεί στη Ρωσία.

Χαμενεΐ: Η Ουκρανία έπεσε θύμα των αμερικανικών πολιτικών

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έπεσε θύμα των αμερικανικών πολιτικών που αποσκοπούσαν στη δημιουργία κρίσεων σε όλο τον κόσμο.

Ο Χαμενεΐ ανέφερε την επιρροή της Ουάσινγκτον ως τη «βασική αιτία» της τρέχουσας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ έσυραν την Ουκρανία εκεί που βρίσκεται τώρα».

Μεταξύ των ενεργειών της Ουάσινγκτον που πιστεύει ότι οδήγησαν στην κρίση με τη Ρωσία ήταν η παρέμβαση της Αμερικής στις «εσωτερικές υποθέσεις» του Κιέβου με:

  • Τη δημιουργία εντάσεων.
  • Την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης.
  • Την τοποθέτηση άλλης δύναμης στην εξουσία της χώρας.

Ο Χαμενεΐ σημείωσε ότι το Ιράν «υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» και πως τα τελευταία δραματικά γεγονότα πρέπει να χρησιμεύσουν ως σημαντικό μάθημα για άλλες χώρες.

Ένα από τα δύο βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν σύμφωνα με τον Χαμενεΐ είναι ότι:

1.Η υποστήριξη της Αμερικής και της Ευρώπης σε άλλες χώρες είναι απλώς «μία ψευδαίσθηση και όχι πραγματικότητα» ενώ παρομοίασε τη «σημερινή Ουκρανία» με το «χθεσινό Αφγανιστάν», καθώς και οι δύο χώρες «έμειναν μόνες» από τις ΗΠΑ και τις δυτικές κυβερνήσεις.

2.«Ο λαός είναι το πιο σημαντικό στήριγμα των κυβερνήσεων» και ο «λαός της Ουκρανίας» δεν «ενέκρινε πραγματικά την κυβέρνηση» καθώς αν η κυβέρνηση του Κιέβου απολάμβανε λαϊκή υποστήριξη, δεν θα είχε βρεθεί στην παρούσα κατάσταση.

Κατακλείδα

Ο κλοιός γύρω από το Κίεβο στενεύει, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι σε μερικές ώρες θα έχει πέσει. Η ρωσία σίγουρα έχει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη από την Ουκρανία, που αντιστέκεται. Το θέμα όμως είναι η επόμενη μέρα, και εκεί θα πρέπει να τονίσουμε τόσο το μεταναστευτικό ρεύμα, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ φτάνει μέχρι στιγμής του 677.000, όσο και αν ο λαός της Ουκρανίας αποδεχτεί την μοίρα του. Αυτό που είπε ο Χαμενεΐ, είναι δυστυχώς η μεγάλη αλήθεια. Οι ΗΠΑ παίξανε καθοριστικό ρόλο, και με την στάση τους ουσιαστικά προκάλεσαν και τον πόλεμο. Το τι μέλλει γεννέσθε δεν το ξέρουμε, κάνουμε κάποιες απλές εκτιμήσεις με βάση τα γεγονότα, το μόνο πάντως σίγουρο είναι ότι μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου ξεκινάει, και εδώ μπαίνει και το ερώτημα. Μήπως έχει γίνει νέα συμφωνία της Γιάλτας και δεν το ξέρουμε?

Περισσότερα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία σε επόμενα ρεπορτάζ.

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading