Πάνω από ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία για 8η μέρα και ήδη, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

«Σε επτά μέρες μόνο, είδαμε την έξοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες. Για εκατομμύρια άλλους, στο εσωτερικό της Ουκρανίας, έχει έρθει η ώρα να σιγήσουν τα όπλα για να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και να σωθούν ζωές», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπάτος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη διάρκεια της νύχτας.

Οι Αρχές και ο ΟΗΕ αναμένουν ότι το κύμα των προσφύγων θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς ο ρωσικός στρατός δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν στην Ουκρανία στα εδάφη που ελέγχει το Κίεβο, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η Κριμαία που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία και οι ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχο αυτονομιστών.

Η Πολωνία, η οποία έχει εκφράσει την ακλόνητη υποστήριξή της στην Ουκρανία, έχει υποδεχθεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι συρρέουν στο έδαφός της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά αυτοί ανέρχονται σε 505.582, σύμφωνα με την καταμέτρηση της UNHCR, ήτοι 50,4% του συνολικού τους αριθμού.

Σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή, 575.100 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Πολωνία, εκ των οποίων 95.000 μόνον χθες, Τετάρτη. Επίσης σήμερα ως τις 08:00 ώρα Ελλάδος, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 27.100.

Πριν από αυτήν την κρίση, η Πολωνία φιλοξενούσε περίπου 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς, η πλειονότητα των οποίων είχε μεταβεί για να εργαστεί σε αυτήν την χώρα μέλος της ΕΕ.

Η Ουγγαρία έχει υποδεχθεί 139.686 πρόσφυγες, ήτοι σχεδόν 14% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την UNHCR.

Η χώρα αυτή έχει πέντε μεθοριακούς σταθμούς με την Ουκρανία και μεθοριακές πόλεις, όπως η Ζαχόνι, έχουν μετατρέψει δημόσια κτίρια σε κέντρα παροχής βοήθειας, όπου Ούγγροι πολίτες προσφέρουν τρόφιμα ή βοήθεια.

Ο αριθμός των προσφύγων αυξήθηκε στη Μολδαβία και ανήλθε σε 97.827, ήτοι 9,8% του συνολικού τους αριθμού. Στην προηγούμενη καταμέτρηση ανέρχονταν σε 79.000.

Περίπου 72.200 άνθρωποι από την Ουκρανία κατέφυγαν στην Σλοβακία, δηλαδή το 7,2% του συνολικού αριθμού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη Ρουμανία έχουν φτάσει 51.261 πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR. Πρόκειται για το 5,1% του συνολικού αριθμού τους.

Εκεί έχουν δημιουργηθεί δύο καταυλισμοί, ένας στο Σίγκετου Μαρμάτιι και ο άλλος στο Σιρέτ.

Η UNHCR διευκρινίζει τέλος ότι 88.147 άνθρωποι (8,8% του συνολικού αριθμού προσφύγων) συνέχισαν το ταξίδι τους αφού διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Newsbeast

One thought on “Πάνω από ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro