Ελληνική λύση: «Απειλείται η βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α.»

Ερώτηση του Αποστόλου Αβδελά και του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτών Β΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής λύσης για την ΔΕΥΑ της Θεσσαλονίκης.

Ελληνική λύση: «Απειλείται η βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α.»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Οι υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος το 2019, απειλούν πλέον ευθέως τη βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. και οδηγούν σε κατάρρευση τις κοινωφελείς δημοτικές επιχειρήσεις, που ανήκουν και υπηρετούν τις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας υγιεινό και ασφαλές νερό, καθώς και υπηρεσίες αποχέτευσης στον μισό πληθυσμό της χώρας. Από στοιχεία πενήντα Δ.Ε.Υ.Α., για τους μήνες Αύγουστο μέχρι και Δεκέμβριο στη Χαμηλή Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 13 εκατ. ευρώ, οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 8 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μήνες Νοέμβριο μέχρι και Δεκέμβριο στη Μέση Τάση, για ηλεκτρική ενέργεια που κόστισε 1,7 εκατ. ευρώ, οι Δ.Ε.Υ.Α. καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 4 εκατ. ευρώ. Συμπερασματικά, οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα επιβαρύνουν τις Δ.Ε.Υ.Α. με πρόσθετο κόστος το οποίο υπερβαίνει το 80% περίπου και εκτινάσσει το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. στο 40% περίπου στο σύνολο του λειτουργικού τους κόστους. Το ιδιαίτερα αυτό υψηλό κόστος δεν είναι πλέον διαχειρήσιμο από καμία Δ.Ε.Υ.Α. και δεν είναι δυνατόν να συμπιεσθεί με κανένα τρόπο, καθώς όλες οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αφαλατώσεις) είναι ενεργοβόρες, ενώ ο ενεργειακός τους σχεδιασμός για την “πράσινη μετάβαση” απαιτεί χρόνο και χρηματοδότηση που όμως δεν έχει διασφαλιστεί από την Πολιτεία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Δ.Ε.Υ.Α. που βρίσκονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλό κόστος λειτουργίας, εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτως ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες ως κοινωφελείς επιχειρήσεις, καθώς το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και οι ενδεχόμενες αυξήσεις της τιμής του θα περιορίσουν την πρόσβαση των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων οικονομικά πολιτών σε αυτό;

 3 total views,  1 views today

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock