Η Ρωσία μεγαλώνει τον κλοιό στο Κίεβο(Οι εξελίξεις)

Για ένατη μέρα είναι σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον αριθμό των νεκρών και των προσφύγων να αυξάνεται δραματικά.

Η Ρωσία μεγαλώνει τον κλοιό στο Κίεβο(Οι εξελίξεις)

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν όλες τις πόλεις «κλειδιά». Ο χάρτης του Βρετανικού υπουργείου άμυνας, που ακολουθεί, δείχνει την πολύπλευρη επίθεση στο Κίεβο, που έχει επί της ουσίας έχει αποκλειστεί από όλες τις πλευρές. Ο Πούτιν δεν έχει ασχοληθεί πάντως με τη δυτική Ουκρανία, κάτι που δείχνει πως ακολουθεί σχέδιο διχοτόμησης, πάντα σύμφωνα με την άποψή μας.

Ο διάδρομος μεταξύ Κριμαίας και Ντονμπάς έχει ανοίξει, ενώ η μάχη μαίνεται στη Μαριούπολη, που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ότι δεν υπάρχει νερό και ρεύμα λόγω των βομβαρδισμών. Η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη και μάλλον θα πέσει σύντομα. Τα ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται νότια στην Οδησσό, όπου εάν καταληφθεί θα καταφέρει η Ρωσία να ενώσει και την Υπερδνειστερία, οπότε απειλείται εδαφικά και η Μολδαβία. Στα Βόρεια συνεχίζεται η προσπάθεια ένωσης του Ντονμπάς με το Χάρκοβο, ενώ έχει ανοίξει και νέο διάδρομο προς το Κίεβο.

Εντωμεταξύ, το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού και προκάλεσε πυρκαγιά. Η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι “εγγυημένη”, σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για “πυρηνική τρομοκρατία”.

“Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά”, ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

“Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο”, καθησύχασε μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου. Το εργοστάσιο πάντως έχει καταληφθεί από τον Ρωσικό στρατό σύμφωνα με τις Ουκρανικές αρχές.

Η Τσεχία επίσης θα αναπτύξει 400 στρατιώτες στη Σλοβακία για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιάνα Τσερνοσόβα. Το ΝΑΤΟ επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της συμμαχίας στις χώρες που βρίσκονται στα ανατολικά της Ευρώπης μετά την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Σλοβακία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Ο νέος στρατιωτικός σχηματισμός θα οργανωθεί με στρατιώτες από τις παραπάνω χώρες, όπως και από τη Βουλγαρία. Η Τσεχία, όπως και άλλες νατοϊκές χώρες, υποστήριξαν την Ουκρανία και διέθεσαν στρατιωτική βοήθεια για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Την Πέμπτη, η κυβέρνηση ενέκρινε την πρόσθετη αποστολή ελαφρών όπλων και πυρομαχικών οικονομικής αξίας περίπου 662 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ελληνική αυτοκινητοπομπή έφτασε στη Μολδαβία

Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, ενημερώνει με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Επισημαίνει πως η επιχείρηση «Νόστος 3» ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και συγχαίρει όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση.

Η αποστολή εξελίχθηκε υπό δυσμενείς συνθήκες, με τα γενικά προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.

Αρμόδια πηγές σημείωναν τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τώρα η μεγάλη πλειονότητα της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα, ενώ από το υπουργείο Εξωτερικών επαινείται η στάση των γενικών προξένων της Μαριούπολης και της Οδησσού. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, παραμένει σε μια πόλη η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία, καθώς η Αθήνα επιθυμεί να δώσει σαφές στίγμα αλληλεγγύης και παρουσίας στο πλευρό της ελληνικής εθνικής μειονότητας της περιοχής.

Αντιθέτως, επικρατεί σιγήν ιχθύος για τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο, Βασίλη Μπορνόβα, ο τρόπος αποχώρησης του οποίου από την ουκρανική πρωτεύουσα θα διερευνηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Η αποχώρησή του από το Κίεβο έχει προκαλέσει σφοδρότατη ενόχληση στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νεκρός κορυφαίος Ρώσος στρατηγός

Νεκρός έπεσε ο Ρώσος υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στην Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο 47χρονος Σουχοβέτσκι ήταν διοικητής της 7ης Ρωσικής Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας και οι συνθήκες θανάτου του δε έχουν ξεκαθαρίσει, αν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Σύμφωνα με το AP, ο Σουχοβέτσκι συμμετείχε και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία.

Όπως μετέδωσε, ο Independent, o Πούτιν επιβεβαίωσε ότι ένας Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε κατά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Τοn θάνατό του επιβεβαίωσε και μια τοπική οργάνωση αξιωματικών στην περιοχή Κράσνονταρ στη νότια Ρωσία.

Το CNN θα σταματήσει να εκπέμπει στη Ρωσία

«Το CNN θα σταματήσει να εκπέμπει στη Ρωσία ενώ συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας να προχωρήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού καναλιού. Την ίδια απόφαση είχε λάβει νωρίτερα και το BBC.

Ο Τζόνσον συνέκρινε τον Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του προτού να ολοκληρωθεί η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.

«Υπάρχει έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υποστήριξε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Die Welt. «Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», ανέλυσε.

Ζελένσκι: “Στηρίξτε μας – Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη”

Μήνυμα που προβλήθηκε σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης απηύθυνε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Στηρίξτε την Ουκρανία. Αν πέσει η Ουκρανία, θα πέσει όλη η Ευρώπη. Αν κερδίσουμε, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, θα είναι πράγματι μια μεγάλη νίκη για τη Δημοκρατία. Θα είναι μια νίκη για την ελευθερία”, είπε μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου προβλήθηκε μέσω γιγαντοοθονών που είχαν τοποθετηθεί σε πόλεις του κόσμου σε Πολωνία, Γεωργίας, Γερμανία, Γαλλία και Ουγγαρία.

Πριν ξεκινήσει να απευθύνει το μήνυμα του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι τήρησε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς του πολέμου.

“Αν κερδίσουμε θα είναι η νίκη όλου του δημοκρατικού κόσμου, μια νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, της ελευθερίας επί της σκλαβιάς”, συνόψισε.

Με φόντο τον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα δήλωσε σήμερα ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι “η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή” και “είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται”.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι “πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία”. Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο Μιχαΐλο Πομντολιάκ είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

“Κατ’ αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους” δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

Πεσκόφ: Μεταφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα ότι “δεν υπάρχει συζήτηση” για υπογραφή οποιουδήποτε επίσημου εγγράφου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών της Πέμπτης.

“Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε χθες”, είπε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. “Τώρα είναι μια ευκαιρία για τις αντιπροσωπείες να μεταφέρουν η μία στην άλλη όλα τα στοιχεία των θέσεων χωρίς περιττούς μεσάζοντες. Στοιχεία της θέσης μας έχουν τεθεί υπόψη της ουκρανικής πλευράς.”

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα υπογραφής συμφωνιών υψηλού επιπέδου από τις δύο πλευρές, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι “δεν υπάρχει ακόμη συζήτηση για (υπογραφή) οποιονδήποτε εγγράφων. Οι συνομιλίες που έγιναν ήταν μια καλή ευκαιρία να μεταφέρουμε ξεκάθαρα τη θέση μας για αυτό το πρόβλημα”.

Τι ζητά η Ρωσία

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στην αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος συγκεκριμένων όπλων που δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναπτυχθούν στο ουκρανικό έδαφος.

“Πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένοι τύποι όπλων κρούσης που δεν θα αναπτυχθούν ποτέ στην Ουκρανία και δεν θα δημιουργηθούν”, είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, το κείμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Πούτιν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ενημέρωσε τον κ. Σολτς ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρον επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο

Συγκεκριμένα:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Loading

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Discover more from ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading