Τσίπρας: Τον ανήξερο παριστάνει ο Μητσοτάκης, ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα και που κλιμακώνεται καθημερινά.

Τσίπρας: Τον ανήξερο παριστάνει ο Μητσοτάκης, ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καταστροφικές επιλογές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παριστάνει τον ανήξερο τη στιγμή που «ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση» και απαριθμεί συγκεκριμένα μέτρα για να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας.

Η δήλωση Αλ. Τσίπρα

«Άμεσα μέτρα για να μη γίνει η κρίση ανθρωπιστική τραγωδία – Η πολιτική Μητσοτάκη εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας»

Οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση,η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις, δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σήμερα που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης.

Αναρωτιέμαι αν έχει έστω κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών.

Αν έχει συνειδητοποιήσει σε τι τραγικό αδιέξοδο έχει φέρει ήδη την ελληνική κοινωνία.

Η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία.

Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας.

Και χρειάζονται και μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια:

Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.

Και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, τον πρωθυπουργό της δικαιολογίας, είναι καλύτερα να δρομολογήσει τις διαδικασίες προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, ώστε η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση ευθύνης, για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία.

Κόντρες για λιγνίτη και τιμές στην αγορά ενέργειας

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ρ/σ «Real FM 97.8» και στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5 FM», δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «προχώρησε, χωρίς εξωτερική πίεση, σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, η οποία οδήγησε στο να ενταθεί κατά πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο». Όπως ανέφερε, «τη στιγμή που έχουμε 7 λιγνιτικές μονάδες με άδεια λειτουργίας μέχρι το 2028, η κυβέρνηση άφησε σε λειτουργία μόνο τις 2, με αποτέλεσμα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να είναι στο 6% ενώ θα μπορούσε να είναι στο 30%», σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αρνείται την ανάγκη απολιγνιτοποίησης, αλλά η κυβέρνηση δεν έπρεπε να προχωρήσει με αυτό το βίαιο τρόπο».

Με αφορμή και σχετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και διασπορά ψευδών ειδήσεων σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Μεταξύ άλλων, το Υπουργείο ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα διαθέτει την ακριβότερη τιμή στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή στις 8 Μαρτίου διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν περισσότερες ηλεκτρικές διασυνδέσεις και πυρηνική ενέργεια στο μείγμα τους, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Βουλγαρία. Μάλιστα, η χώρα μας, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου έχει την τρίτη χαμηλότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη, πίσω από την Πολωνία και τη Βουλγαρία».

Επίσης, το Υπουργείο ανέφερε ότι «ακόμα και σε απολύτως συγκρίσιμα νούμερα, όπως είναι το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, οι πιο σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ (Αλιβέρι 5 και Μεγαλόπολη 5) έχουν σήμερα μεταβλητό κόστος 193 ευρώ/MWh, ενώ 3 από τις 6 διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες έχουν υψηλότερο μεταβλητό κόστος. Όταν η πρωτόγνωρη κρίση που εντείνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποκλιμακωθεί, με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, η ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών μονάδων θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο», υποστηρίζοντας επίσης ότι «παρά τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ», η απολιγνιτοποίηση «έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά έτη, με τη δραστική μείωση της χρήσης του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή».

Εφημερίδα των Συντακτών

 1 total views,  1 views today

Σχολιάστε Ελεύθερα

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock